icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Waterkoker kopen: waar let je op?

Zoek je een snelle of juist een energiezuinige waterkoker? Er zijn waterkokers van kunststof of van metaal en met of zonder droogkookbeveiliging. Wij vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterkoker.

Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Welke soorten waterkokers zijn er?

Waterkokers zijn grofweg te verdelen in 3 verschillende groepen:

  • waterkokers waarbij je de kan van de basis kan halen
  • waterkokers met een vast snoer aan de kan;=
  • waterkokers waarbij je het snoer los kan koppelen van de kan;=

Let bij de aanschaf op de capaciteit van de waterkoker. Er zijn waterkokers met een capaciteit van 0,5 liter tot 2 liter. Daarnaast kun je kiezen tussen een warmte-element in de bodem of een dompelaar. Bij een waterkoker met een dompelaar is de minimum hoeveelheid water hoger. Om te zorgen dat er geen kalk in je thee komt zijn sommige waterkokers voorzien van een (uitneembare) filter

Koopadvies_channel1

2
Opties en functies van een waterkoker

Naast de standaard functies en opties zijn er nog een aantal extra dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe waterkoker.

  • De mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen naar een lagere temperatuur.
  • Een warmhoudfunctie. Deze functie gebruikt wel meer energie.
  • Een pirouette aansluiting. Hiermee kun je de waterkoker vanuit elke hoek op de basis plaatsen.
  • Een droogkookbeveiliging. Zo voorkom je dat de waterkoker droog kookt en daardoor kapot gaat.
  • Een wifi-functie. Speciaal voor het op afstand inschakelen van je waterkoker.

Let er verder op dat je de kan stevig vast kunt houden. Een handgreep met een rubberen deel voorkomt gladheid. Let er ook op dat je vingers de kan niet raken. Deze kan namelijk erg heet worden. Is verder de inhoudsmarkering duidelijk? Soms is de markering alleen aangebracht aan de rechterzijde van de kan. Voor een linkshandige is dit niet handig.

Vergelijk de waterkokers op deze functies in onze vergelijker.

3
Zuinig water koken

Het vermogen van een waterkoker is vrij hoog: tussen de 0,5 kW en 3 kW, afhankelijk van de capaciteit. Hoe hoger het wattage van de waterkoker, hoe sneller het water kookt. Toch verbruiken deze waterkokers niet per direct meer stroom. Ze staan namelijk minder lang aan dan een waterkoker met een laag wattage. Het kan dus per model sterk verschillen hoe efficiënt de waterkoker met energie omgaat.

In de uitgeschakelde stand verbruikt de waterkoker geen stroom. Behalve als de waterkoker een lamp of display heeft die aanblijft als je de waterkoker niet gebruikt. Dit geeft sluipverbruik.

Dompelaar of verwarmingselement in de bodem

Een waterkoker met een dompelaar heeft een hoger minimaal vulniveau. De dompelaar moet namelijk onder water komen te liggen. Dit betekent dat je meer water nodig hebt dan je wellicht gaat gebruiken. Beter is een waterkoker waarbij het verwarmingselement in de bodem verwerkt is. Waterkokers met een dompelaar hebben ook eerder last van kalkafzetting. Dat verhoogt de kans op energieverspilling.

4
Koop een veilige waterkoker

Waterkokers zijn in principe veilig in gebruik. Toch zijn er een aantal punten waar je extra op kunt letten. Zo is een automatische uitschakeling prettig én veilig. Ook hebben sommige waterkokers een geïsoleerde wand (ook wel koude wand genoemd). Hierdoor wordt de buitenkant niet te heet voor aanraking. Aan een kunststof wand verbrand je jezelf minder snel dan aan een metalen wand. Daarnaast is het zwaartepunt van de waterkoker belangrijk voor je veiligheid. Als dit niet prettig aanvoelt, is de kans op knoeien met heet water groter.

5
Andere manieren om water te koken

Thee met je koffiezetapparaat

Met sommige koffiezetapparaten is het mogelijk om met speciale cupjes thee te zetten. Spoel wel eerst het apparaat door voordat je er thee mee zet. Anders kunnen er koffieresten in de thee terechtkomen.

Kokend water uit de kraan

Kokend waterkranen hebben de optie om kokend water uit de kraan te laten komen. Dit levert met name tijdswinst op omdat het water direct gekookt is.

Theekokers

Tenslotte zijn er ook speciale theekokers. In deze apparaten kun je meteen thee (op de juiste temperatuur) klaarmaken.

Lees meer over deze apparaten in onze eerste indrukken.

6
Wat zegt de prijs?

Onze vergelijker maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

In de vergelijker zie je welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Het keurmerk houdt onder meer in dat de webwinkel tweezijdige algemene voorwaarden voert, die zijn afgesloten met de Consumentenbond, en is aangesloten bij de Geschillencommissie. 

Vergelijk waterkokers

MacBook_vergelijker_waterkoker_NW
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.