icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Waterkoker kopen: waar let je op?

Zoek je een snelle of juist een energiezuinige waterkoker? Er zijn waterkokers van kunststof en metaal, met of zonder droogkookbeveiliging. Wij vertellen je waar je op kunt letten bij de aanschaf van een waterkoker.

Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Welke soorten waterkokers zijn er?

Er zijn verschillende soorten waterkokers. Ze verschillen in stroomtoevoer, grootte, warmtebron en extra's. 

Types

Grofweg zijn er 3 verschillende type waterkokers:

  • Met losse basis waar je de kan op plaatst. Het schenken gaat dan snoerloos.
  • Met een vast snoer aan de kan.
  • Met een snoer aan de kan die je kunt loskoppelen.

Capaciteit

Waterkokers zijn er in verschillende groottes. Het kan variëren van 0,5 liter tot 2 liter. Let bij de aanschaf op de capaciteit van de waterkoker. Filter in de vergelijker op inhoud. 

Warmtebron

Het water kan op verschillende manieren worden verwarmd. Er zijn waterkokers met een warmte-element in de bodem. Andere waterkokers hebben een dompelaar in het waterreservoir (zo'n zichtbare spiraal in het water). De warmtebron kan consequenties hebben voor de zuinigheid van het waterkoken.

Koopadvies_channel1

2
Opties en functies van een waterkoker

Er zijn een aantal extra's waar je op kunt letten als je een waterkoker koopt.

Filter

Om te zorgen dat er geen kalk in je thee komt hebben sommige waterkokers een (uitneembare) filter. In de vergelijker kun je in de specificaties per model zien of deze een kalkfilter heeft. 

Temperatuurinstelling

Naast simpelweg koken, kun je hiermee ook kiezen voor een lagere temperatuur. Kijk hiervoor in de specificaties per model in de vergelijker.

Warmhoudfunctie

Dit zorgt ervoor dat het water in de kan op temperatuur langer warm blijft. Kijk hiervoor in de specificaties per model in de vergelijker.

Draaivoet/360°

Waterkokers met een basis kun je hiermee vanuit elke hoek op de basis plaatsen. Ook wel draaivoet of 360° plaatsing genoemd. In de vergelijker zie je welke waterkokers 360° draaibaar zijn. 

Droogkookbeveiliging

Hierbij slaat de waterkoker uit als het water kookt. Dit voorkomt dat hij droogkookt en daardoor kapot gaat. Tegenwoordig hebben vrijwel alle waterkokers deze beveiliging. 

Wifi

Hiermee kun je met een app de waterkoker op afstand inschakelen.

 

thee waterkoker

3
Zuinig water koken

Vermogen is snelheid

Hoe hoger het wattage van de waterkoker, hoe sneller het water kookt. Het vermogen van een waterkoker kan sterk verschillen; van 0,5 kW tot 3 kW. Filter in de vergelijker op het vermogen van de waterkokers. 

Een waterkoker met een hoog wattage verbruikt niet persé meer stroom. Ze staan vaak minder lang aan dat een waterkoker met een laag wattage. 

Sluipverbruik

In de uitgeschakelde stand verbruikt de waterkoker geen stroom. Behalve als de waterkoker een lamp of display heeft die aanblijft als je de waterkoker niet gebruikt. Dit geeft sluipverbruik. Kies daarom liever voor een waterkoker die helemaal uitschakelt.

Dompelaar of verwarmingselement in de bodem

Er zijn waterkokers waarbij het verwarmingselement in de bodem is verwerkt en waarbij het element (dompelaar) direct in het water in de kan zit. 

Een verwarmingselement in de bodem is de beste keuze qua energiezuinigheid. Een dompelaar heeft eerder last van kalkafzetting, waardoor de waterkoker minder efficient wordt. Ook ligt het minimale waterniveau waarop je de kan moet vullen hoger bij een waterkoker met een dompelaar. De dompelaar moet namelijk helemaal onder water zijn. Hierdoor zou je meer water moeten verwarmen dan je nodig hebt. 

Inhoudsmarkering

Het is zonde van water en energie om te veel water te koken. Daarom is het handig als een waterkoker een duidelijke inhoudsmarkering heeft. Filter op een indicator voor het waterniveau in de vergelijker. Is de inhoudsmarkering duidelijk? Is het niveau aan beide kanten te zien? 

Lees hoe je het zuinigst water kookt.

4
Koop een veilige waterkoker

Waterkokers zijn in principe veilig in gebruik. Er is een aantal punten waar je op kunt letten.

Beveiliging

Het is wel zo prettig en veilig als de waterkoker afslaat als het water kookt. Dat voorkomt dat de waterkoker droogkookt en kapot gaat of doorbrandt. Gelukkig hebben de meeste waterkokers een dergelijke beveiliging, vaak onder de naam 'automatische afslag' of 'droogkookbeveiliging'. Bekijk dit in de specificaties van de waterkokers in de vergelijker

Veilig en gebruiksvriendelijk

Het ene materiaal wordt heter dan het ander. In de winkel kun je inschatten of last gaat krijgen van een hete buitenkant van de waterkoker. 

Hoe heet wordt de buitenkant? Sommige waterkokers hebben een geïsoleerde wand (ook wel koude wand genoemd), die minder heet wordt. Ook kunststof wordt minder heet dan een metalen wand. 

Voelt de waterkoker prettig in de hand? Het is handig en veilig als het zwaartepunt goed ligt. Ook is het belangrijk dat je de waterkoker goed vast kunt houden, bijvoorbeeld door middel van een rubberen gedeelte in de handgreep. En kom je met de handgreep met je handen niet te dicht bij de wand?

Gebruikstips_onderhoudwaterkoker

5
Andere manieren om water te koken

Thee met je koffiezetapparaat

Met sommige koffiezetapparaten is het mogelijk om met speciale cupjes thee te zetten. Spoel wel eerst het apparaat door voordat je er thee mee zet. Anders kunnen er koffieresten in de thee terechtkomen.

Kokend water uit de kraan

Kokend waterkranen hebben de optie om kokend water uit de kraan te laten komen. Dit levert met name tijdswinst op omdat het water direct gekookt is.

Theekokers

Tenslotte zijn er ook speciale theekokers. In deze apparaten kun je meteen thee (op de juiste temperatuur) klaarmaken.

Lees meer over deze apparaten in onze eerste indrukken.

waterkoker los

6
Waterkokers vergelijken

Onze vergelijker maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

In de vergelijker zie je welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Het keurmerk houdt onder meer in dat de webwinkel tweezijdige algemene voorwaarden voert, die zijn afgesloten met de Consumentenbond, en is aangesloten bij de Geschillencommissie

Vergelijk waterkokers.

MacBook_vergelijker_waterkoker_NW
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.


J.K. Booden Waterkoker bpa vrij 11 december 2016