icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Twist

Eerste indruk | Voor de een manier om een 'wasbordje' te krijgen, voor de ander een eng 'martelwerktuig.' Volgens het filmpje van Tommy Teleshopping zorgt biometrische synergie voor een verhoogde spiermassa, krijg je een strak middel en verbrandt je calorieën. Hoe zit het nu echt?
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  27 januari 2012


Merk AB-Doer

Richtprijs € 399, maar nu voor €149


Type TwistWat is de Ab-doer Twist?

De Ab-doer is eigenlijk een sportief uitziende stoel met een rolletje dat ondersteuning geeft in de rug, een ronddraaiende zitting (twist) en lange armleuningen die naar boven en naar beneden gedraaid kunnen worden.

'Torso flex'

De Ab-doer is een fitnessapparaat dat zich met name richt op het middel. Het zou geschikt zijn voor de beginner en de professionele atleet. Met de Torso flex technologie worden spieren getraind die andere apparaten niet zouden bereiken: de bovenbuikspieren, onderbuikspieren, schuine buikspieren en rug. En door toevoeging van de Twist beweging nu ook de benen, billen en dijen.

Benieuwd wat wij van de AB-doer Twist vinden? Bekijk dan onze review.

AB-Doer Twist: review

Het klinkt natuurlijk allemaal geweldig maar er is wel een en ander aan te merken op deze AB-doer Twist.

Conlusie

 • In het pakket zit niet alles wat het filmpje belooft;
 • De resistance rods ontbreken, maar die kun je bijkopen voor 14,95;
 • Zonder de AB Doer Twist Power Resistance Kit (€24,95) zijn de oefeningen wel erg makkelijk. Als je geen beginner bent, heb je deze echt wel nodig om iets te merken van de oefeningen;
 • Afvallen doe je niet alleen door de oefeningen te doen er komt meer bij kijken;
 • Het apparaat rammelt;
 • De dvd heeft geen hoofdstukindeling; dat is na een paar keer kijken behoorlijk irritant.

Meer weten? Hieronder gaan we in detail in op het apparaat.

Wat je krijgt

In het bijbehorende filmpje wordt een heel pakket belooft: een quickstart gids, accelerated results gids & een maaltijdprogramma en daarbij een let's get started instructie dvd + 3  dvd's voor een beginner, middengroep en gevorderden workout.

Bij onze bestelling zat echter maar 1 instructieboek en 1 dvd.

Het instructieboek bestaat uit:

 • Uitleg van het apparaat en onderdelen;
 • Installatie instructie;
 • Opwarmoefeningen;
 • Een maaltijdprogramma voor 4 weken;
 • En enkele basisbewegingen.

Effectief?

De hamvraag is natuurlijk of het apparaat ook daadwerkelijk wat oplevert aan spieren en of je er van afvalt. Het antwoord ligt helaas heel erg aan je eigen instelling. Als je goed gemotiveerd bent, braaf alle oefeningen doet (met weerstand) en het dieet volgt levert het op den duur heus wel wat op. Maar dat dieet is wel te zwaar (minder dan 1500 calorieën).

De oefeningen zijn zeker met de extra weerstandsonderdelen dusdanig zwaar dat je wel voelt dat je aan het trainen bent en de volgende dag er wat spierpijn aan over houdt. En ja, je bereikt er veel verschillende buik- en rugspieren mee. Maar voor de benen en de billen is de training niet zo zwaar.

In het begin zul je ook je armen wel voelen aangezien je die steeds in de lucht houdt.

Rammelende constructie

De Ab-doer wordt geleverd als een soort bouwpakket dat je eerst in elkaar moet zetten. Eenmaal in elkaar valt op dat hij behoorlijk rammelt. We hadden het idee dat er een onderdeel miste, maar alles wat op de onderdelenlijst staat zat er bij.

 • Ook tijdens de oefeningen hoor je van alles piepen en kraken.
 • Je moet oppassen met het uitvouwen dat je de achterpoten wel op de achterste stand vast zet anders kieper je om.

Zwaarte van de oefeningen

Als je voor het eerst oefeningen op de Ab-doer gaat doen, zul je waarschijnlijk al snel denken: 'wat gaat dit makkelijk. Zal ik het wel helemaal goed doen?'

Dan blijkt op de dvd en in de instructie dat je er weerstandsstangen en elastieken bij kunt bestellen. Of liever gezegd: eigenlijk is dat gewoon nodig, want anders zijn de oefeningen te licht voor iemand die al wat getraind is.

Onder de stoel zit verder een knop waarmee je de weerstand van de stoel kunt instellen. Het effect daarvan is minimaal. 

Complexiteit van de oefeningen

De beginners workout bestaat uit 8 verschillende oefeningen die allemaal makkelijk te volgen zijn. In de intermediate workout worden er nog 12 anderen geïntroduceerd. Bij de advanced workout komen er weer 5 nieuwe bij. In totaal zijn er dus 25 verschillende oefeningen. Maar het verschil tussen sommige oefeningen is minimaal.

De meeste oefeningen zijn eenvoudig, maar met name in de advanced workout zitten een paar oefeningen die wat moeilijker te volgen kunnen zijn.

De oefeningen worden erg snel afgewisseld en er is geen leuke opzwepende muziek bij, dat maakt het minder makkelijk vol te houden.

Een paar minuten per dag

Volgens het filmpje heb je in enkele minuten per dag een effectieve 'Total body workout.' Wat wordt er eigenlijk onder enkele minuten verstaan?

Allereerst staan er workouts op de dvd, die geen 5 minuten duren maar:

 • Beginners workout = 10 minuten
 • Intermediate workout = 15 minuten
 • Advanced workout = 20 minuten

Als je het workoutplan volgt dat in de instructie staat, dan valt op dat er ook een paar rustdagen zijn ingepland. Verder moet je op sommige dagen naast of in plaats van de Ab-doer 30, 45 of 60 minuten wandelen.

Die paar minuten zijn er dus meer dan 'een paar.'

Dieet

Met alleen de oefeningen bereik je niet het beste resultaat.

In de instructie zit daarom ook een maaltijdprogramma, ofwel een dieet voor 4 weken. Dat dieet staat op zich begrijpelijk omschreven, met recepten, eettijden en dergelijke.

Het is wel van belang te weten dat het per dag maar zo'n 1300 calorieën zijn. Dat is erg weinig. Om af te vallen voor een vrouw zou de caloriëninname ongeveer 1500 calorieën moeten zijn volgens een diëtiste van een geraadpleegde sportschool. Als je minder eet, gaat je lijf protesteren. Volgens de instructie van de ABdoer zou je na 4-5 weken het dieet moeten aanvullen tot 1400-1500 calorieën.

Er staat bij dat het dieet is opgesteld voor een vrouw en dat een man het moet aanpassen naar zijn bouw, maar hoe hij dat dan moet doen staat nergens.

Als je dit dieet volgt en het work-outschema aanhoudt val je ongetwijfeld af, maar op de langere termijn dit volhouden is ondoenlijk.

Massage

De Abdoer is uitgerust met een roller in je rug die zou zorgen voor een comfortabele en therapeutische massage.

Klinkt fijn, maar het is even zoeken op welke hoogte deze roller prettig is in je rug. Hetzelfde geldt overigens voor de hoogte van de armleuningen.

Als je de goede stand gevonden hebt voelt die roller soms best wel fijn, maar bij andere oefeningen is het onduidelijk of hij nu wel of niet tegen je rug aan moet blijven en bij sommige bewegingen is hij niet prettig. Daarbij blijven lange haren er soms tussen hangen, dus draag lang haar in staart. Verder kruipt de stof van je t-shirt omhoog als het een wat losser shirt is in plaats van een sportshirt. En dat is vervelend.

Waar geen rollers zitten, bevindt zich een stang, die soms ook je rug raakt.

Pas bij het bekijken van de dvd blijkt dat er ook een driedubele massagerol te koop is, à €19,95. Die hebben wij er niet meer bijbesteld.

Onder het bed

Traditioneel gezien kun je dit soort apparaten heel makkelijk opvouwen en onder je bed kwijt. Maar het opvouwen en opbergen van de AB-doer is niet zo handig. Het apparaat is zwaar. Je kunt het wel vrij plat inklappen maar je kunt niet alle onderdelen die je inklapt vast zetten waardoor verplaatsen moeilijk is.

Wat verder opviel en redelijk irritant was:

 • De dvd die erbij zit heeft geen hoofdstukindeling en begint met het in elkaar zetten. Je moet daar dus na de eerste keer steeds doorheen spoelen;
 • De grapjes die op de dvd gemaakt worden zijn al snel irritant;
 • Je houdt het niet lang vol steeds dezelfde dvd te kijken. Schrijf liever de oefeningen op en zet dan je eigen muziek op;
 • Thuis is de verleiding heel groot om iets anders te gaan doen, er wordt gebeld, er lopen mensen in huis rond waardoor je je niet op je gemak voelt en het moeilijk concentreren is. En zeker als je nog niet alle oefeningen kent is concentratie wél belangrijk;
 • Warming-up en cooldown zitten bij de beginners en intermediate work-out er wel aardig bij, maar bij de advanced nauwelijks.

Test weegschalen