icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weegschaal die vetpercentage meet: zin of onzin?

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  12 september 2012


cartoon weightWeegschalen met vetanalyse geven niet alleen het gewicht aan, maar ook het vetpercentage.

  • De lichaamsweerstand wordt gemeten door een zwak elektrisch stroompje van de ene voet naar de andere voet te laten lopen. Hiervoor moet je wel met blote voeten op de weegschaal gaan staan.
  • Het vetpercentage wordt vervolgens berekend door deze weerstand te combineren met een aantal parameters: geslacht, leeftijd, lengte, soms ook een mate van sportiviteit en gewicht. De eerste 4 gegevens dien je zelf in te voeren in de weegschaal, het gewicht wordt (uiteraard) door de weegschaal bepaald.

Hoe werkt het?

Vrijwel alle weegschalen met een vetmeetfunctie maken gebruik van bio-impedantie-analyse(BIA). Bij deze methode wordt een zwakke stroom door je lichaam gestuurd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat vet stroom veel slechter geleid dan andere lichaamsweefsels zoals spieren. Deze methode biedt echter geen waterdicht resultaat, o.a. vanwege de volgende redenen:

  • De hydratatiegraad van je lichaam heeft een sterke invloed op de meting. Zo is het moment op de dag van invloed, de mate van getraindheid, de hoeveelheid vocht die je gedronken hebt, of je net hebt gesport of niet, etc. Ook bij oudere personen, zwangere vrouwen en mensen met koorts kan de bio-impedantiemethode verkeerde resultaten opleveren.
  • Bij weegschalen die gebruik maken van bio-impedantie loopt een stroompje van de ene voet naar de andere. Door deze meetmethode wordt alleen het onderste deel van je lichaam betrokken bij de meting. Bij de test weegschalen met vetmeetfunctie van 2012 bleek dit ook het geval. Van de 11 weegschalen week het vetpercentage gemiddeld 6,5% af van de gemeten waarden in het professionele apparaat.

Over- of ondergewicht?

Vetbepaling d.m.v. het meten van de lichaamsweerstand is over het algemeen niet de meest betrouwbare meetmethode. Om te bepalen of er sprake is van een gezond of een over- of ondergewicht zijn er betere (en eenvoudigere) indicatoren, zoals bijvoorbeeld de Body Mass Index (BMI) of de tailletest. Zie voor meer informatie: Test: heb jij last van over- of ondergewicht?

Toch kan iemand met een - volgens de BMI-berekening - normaal gewicht, een relatief hoge vetmassa hebben. De hoeveelheid lichaamsvet en de plaats waar het vet zich in het lichaam opslaat zeggen iets over de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Inzicht in het vetpercentage is daarom wel degelijk van belang. De Vereniging voor Sportgeneeskunde hanteert onderstaande streefwaarden.

 Leeftijd in jaren  Mannen (in %) Vrouwen (in %) 
 17-29  15  25
 30-39  17  27
 40-49  20  30
 50+  22  32

Testervaringen met weegschalen met vetmeetfunctie

Uit onze weegschalentest (alle met vetmeetfunctie) uit 2012 kwam naar voren dat de gemeten vetpercentages sterk uiteenliepen tussen de weegschalen. 

  • De nauwkeurigheid van de meting was bij de meeste weegschalen ver te zoeken. 
  • De herhaalbaarheid van de metingen bij één persoon was bij alle weegschalen goed. Veranderingen in vetpercentage in de loop van de tijd werden wel waargenomen. Voorwaarde hierbij was wel dat de meetomstandigheden steeds hetzelfde waren, zoals nuchter meten en wegen op hetzelfde tijdstip van de dag.
  • Bij de meeste weegschalen was het niet eenvoudig om de benodigde gegevens (zoals geslacht en leeftijd) in te voeren. Gelukkig kunnen zo goed als alle weegschalen met vetmeetfuncties deze persoonsgegevens onthouden, zodat je het invoeren slechts eenmalig hoeft te doen.

Vergelijk de weegschalen

Test weegschalen