icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat zijn stroomnetadapters?

Heb je last van traag of geen wifi op zolder? Wil je in je schuurtje, of op een andere locatie, een snelle kabelverbinding gebruiken zonder draden te hoeven trekken? Stroomnetadapters met geïntegreerde wifi-zender maken het mogelijk. Maar wat zijn stroomnetadapters?
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

Snel naar:


In de meeste woningen is het mogelijk om met behulp van stroomnetadapters, over het elektriciteitsnetwerk in huis, een stabiel en snel netwerk aan te leggen met datasnelheden van 80 Mbit/s of sneller.

Devolo dLAN 500 Wifi: internet via het stopcontact én draadloos via wifi.Een basisset stroomnetadapters bestaat uit 2 adapters (soms uit 3, zoals de afgebeelde set van Devolo). De ene prik je in een stopcontact dichtbij de router, de andere in bijvoorbeeld het stopcontact op zolder. Verbind de adapters met netwerkkabels aan router en pc, en de netwerkverbinding is een feit: 2 minuten werk!

Met wifi-netwerk

Steeds vaker hebben powerline-adapters óók een wifi-zender ingebouwd zodat je ook met je telefoon en tablet kan verbinden. Dit levert een veel hogere wifi-snelheid dan een draadloze verbinding met een modemrouter die op enige afstand staat.

De adapters met wifi-techniek kosten een paar tientjes meer dan stroomnetadapters zonder (met wifi betaal je rond de €100 per setje). Wil je de nieuwste en snelste standaard (1000 / 1200) dan zijn ze nog een stuk duurder.

Uit onze test van een aantal modellen blijkt dat je ze eenvoudig kunt installeren, maar wel wat stroom verbruiken: €10 tot €20 op jaarbasis.

Vergelijk alle geteste stroomnetadapters.

Test wifi-homeplugs