icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Wifi-speaker kopen: waar let je op?

Met een wifi-speaker speel je draadloos muziek af vanaf je smartphone of tablet. Met multiroom-ondersteuning kun je liedjes zelfs afspelen via speakers in verschillende kamers. Waar moet je op letten als je een wifi-speaker wilt kopen?

Yvo Verschoor
Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Wat is een wifi-speaker?

2
Streamingdiensten

Eenvoudig muziek streamen is de belangrijkste reden om een wifi-speaker te kopen. Daarnaast is een wifi-speaker natuurlijk een draadloze speaker. Al moet er nog wel een draad naar een stopcontact.

De meeste speakers uit onze test ondersteunen onder meer Spotify, Deezer, TuneIn en webradio. Muziek streamen kan op veel verschillende manieren, maar niet iedere speaker ondersteunt elke draadloze techniek. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Airplay
  • Wifi
  • Google Cast
  • Spotify Connect
  • Bluetooth

Elk van deze methoden heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Lees meer over online muziek luisteren.

3
Bedienen met je smartphone

Een wifi-speaker bedien je met een app voor smartphone en tablet (iOS en Android). Met deze app regel je het volume van de muziek of kies je nieuwe nummers. Bij de meeste apps kun je ook afspeellijsten maken. Verder kun je ook afspeellijsten die anderen al hebben gemaakt afspelen. Zo hoef je maar 1 keer op 'play' te drukken voor urenlang luisterplezier.

Koopadvies 1 wifi speaker

4
Multiroomspeakers

Voor elke kamer in huis is er een wifi-speaker die prima bij de ruimte past.  Grotere speakers voor in de huiskamer en kleinere modellen voor in de keuken of studeerkamer.

Elke speaker uit onze test heeft multiroom-ondersteuning. Daarmee kun je dezelfde muziek afspelen op verschillende speakers of in elke kamer een ander nummer. Je bedient de speakers centraal vanuit de app.

5
Luister in de winkel

Of het geluid van een wifi-speaker aan je eisen voldoet, is niet af te lezen aan de specificaties. Natuurlijk geeft onze vergelijkende test een goede indruk van de te verwachten kwaliteit. Maar het is een goed idee om ook zelf in de winkel te luisteren naar de wifi-speaker die je op het oog hebt.

Kies een rustig moment uit en vraag de verkoper of je je eigen muziek mag afspelen. Bijvoorbeeld via een afspeellijst op je eigen smartphone. Kies muziek die je goed kent, probeer zowel op de algemene indruk als op de details te letten en varieer het volume.

Let op: de akoestiek in een winkel is altijd anders dan thuis, daardoor kan het thuis alsnog anders klinken. Een goede winkel doet niet moeilijk als je wilt ruilen.

Koopadvies 4 wifi speaker luister in de winkel

6
Let op het gewicht

Een degelijke behuizing is belangrijk bij een wifi-speaker, want die zorgt voor een goede geluidskwaliteit. Muziekinstrumenten, zoals een viool of piano, hebben een kast die bijdraagt aan de klank van het instrument. Zo'n klankkast geeft het geluid kleur. En dat moet de kast van een speaker juist niet doen.

De behuizing moet zo stevig mogelijk zijn, niets mag meetrillen. Vaak betekent dat extra gewicht of andere trucs om de kast steviger te maken. Een ronde of afwijkende vorm is minder gevoelig voor trillen, maar ook moeilijker te maken en daarom wat duurder dan een doosvorm.

Koopadvies 5 wifi speaker let op gewicht

7
Andere soorten speakers

Er zijn veel verschillende speakers te koop. Met draad of juist draadloos, van dure hifi-sets met grote losse luidsprekers met een aparte versterker of receiver tot goedkope bluetooth-luidsprekertjes. Bekijk ook de onderstaande dossiers:

Test wifi-speakers

Hulp nodig of vragen?

Waar heb jij wifi-speakers in huis staan? En welke streamingsdienst werkt volgens jou het beste? Stel je vraag op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum