icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Wifi-speaker kopen: waar let je op?

Met een wifi-speaker speel je draadloos muziek af vanaf je smartphone of tablet. Met multiroom-ondersteuning speel je zelfs verschillende liedjes af vanaf verschillende speakers. Waar moet je op letten in de winkel?

Yvo Verschoor
Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Wat is een wifi-speaker?

Met een wifi-speaker kun je muziek streamen. Daarbij gebruik je een app voor de bediening, zoals Spotify. Er zijn wifi-speakers in verschillende formaten voor in de huiskamer, keuken of studeerkamer.

Wifi-speakers kun je draadloos verbinden met je thuisnetwerk. Vaak kun je van een merk meerdere formaten wifi-speakers kopen. Die kun je centraal bedienen op je smartphone of tablet. We hebben 22 wifi-speakers met multiroom-ondersteuning getest van onder meer Sonos, Samsung, Sony, LG, Panasonic, Denon.

Koopadvies 1 wifi speaker

2
Streamingdiensten

Muziek streamen is de belangrijkste reden om een wifi-speaker te kopen. Bijna alle speakers uit onze test ondersteunen onder meer Spotify, Deezer en webradio. Muziek streamen kan op veel verschillende manieren.

  • Airplay
  • Wifi
  • Google Cast
  • Spotify Connect
  • Bluetooth

Elk van deze draadloze technieken heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Lees meer over online muziek luisteren.

3
Bedienen met je smartphone

Een wifi-speaker bedien je met een app voor smartphone en tablet (iOS en Android). Met deze app regel je het volume van de muziek of kies je nieuwe nummers. Bij de meeste apps kun je ook afspeellijsten maken. Dat is erg handig want zo hoef je maar een keer op 'play' te drukken voor urenlang luisterplezier.

4
Multiroomspeakers

Voor elke kamer in huis is er een wifi-speaker op maat. Grotere voor in de huiskamer en kleinere modellen voor in de keuken of studeerkamer. Elke speaker uit onze test heeft multiroom-ondersteuning. Daarmee kun je dezelfde muziek op verschillende speakers afspelen of in elke kamer een ander nummer. Je bedient de speakers centraal vanuit de app.

5
Luister in de winkel

Of het geluid van een wifi-speaker aan je eisen voldoet, is lastig af te lezen aan de specificaties. Het beste is om zelf in de winkel te luisteren naar het geluid dat een wifi-speaker produceert. Verschillende winkels hebben demo-modellen. Luister altijd naar muziek die je goed kent. Dan is het makkelijker te beoordelen of het geluid goed klinkt. Vraag aan de verkoper of je bijvoorbeeld muziek via Spotify mag horen. Probeer het geluid op hoog en laag volume. De akoestiek in een winkel is altijd anders dan thuis. Daardoor kan het geluid thuis nog steeds anders klinken. 

Koopadvies 4 wifi speaker luister in de winkel

6
Let op het gewicht

Bij de keuze voor een luidspreker draagt het gewicht en de stevigheid van de kast bij aan de geluidskwaliteit. Laat de kast daarom meespelen in je keuze voor een wifi-speaker. De kast van een luidspreker is overigens geen klankkast. Muziekinstrumenten, zoals een viool of piano, hebben een kast die bijdraagt aan de klank van het instrument. Zo'n kast geeft het geluid kleur. Dat moet de kast van een speaker juist niet doen. De kast moet daarom zo stevig mogelijk zijn, niets mag meetrillen. Vaak betekent dat extra gewicht of allerlei andere trucs om de kast steviger te maken. Een ronde vorm is minder gevoelig voor trillen, maar ook moeilijker en duurder dan een doosvorm.

Koopadvies 5 wifi speaker let op gewicht

7
Andere soorten speakers

Er zijn veel verschillende speakers te koop. Van dure hifi-sets met losse receiver en speakers tot spotgoedkope bluetooth-luidsprekertjes. Bekijk ook de onderstaande dossiers:

Test wifi-speakers

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring

Waar heb jij wifi-speakers in huis staan? En welke streamingsdienst werkt volgens jou het beste? Stel je vraag op onze Community of deel je eigen kennis en ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...