icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Sonos verplicht acceptatie gebruikersvoorwaarden

Nieuws|Speakerfabrikant Sonos heeft de privacyvoorwaarden van haar producten en diensten gewijzigd. Gebruikers moeten de nieuwe voorwaarden accepteren voor een goede werking van hun speaker.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op:24 augustus 2017

Eerste indruk Sonos Play 5

Als een gebruiker van Sonos-speakers de privacyvoorwaarden niet accepteert, dan kan het product geen software updates meer krijgen. Hierdoor kun je te maken krijgen met verminderde functionaliteit of zelfs een niet-werkend product.

Stembesturing

De privacyverklaring is gewijzigd vanwege stembesturing, waarmee je op termijn onder meer de Sonos Play 5 speaker met je stem kunt gaan bedienen. In de nieuwe voorwaarden staat dat het bijvoorbeeld gaat om Alexa spraakbediening software van Amazon. Sonos geeft overigens aan dat de stemgegevens van gebruikers niet worden verzameld.

Wat verzamelt Sonos aan persoonlijke gegevens?

In de voorwaarden van Sonos valt te lezen dat het bedrijf altijd functionele gegevens verzamelt. Dit zijn onder meer: e-mailadres, locatie, taalvoorkeur, het serienummer van je product, IP-adres en de aanmeldgegevens voor een Sonos-account.

Ook worden er standaard allerlei technische gegevens over de werking van je Sonos-product verzameld. Sonos geeft aan dat de gegevens nodig zijn voor productverbetering. Het is niet mogelijk om je af te melden voor het delen van de functionele gegevens.

Naast functionele gegevens verzamelt Sonos ook aanvullende gegevens. Het gaat dan om informatie over je wifi-verbinding, welke muziekdiensten je gebruikt en hoe vaak je bijvoorbeeld de Sonos app gebruikt. Verder komt Sonos ook te weten welke kamernamen je hebt gekoppeld aan je speakers, informatie over je afspeellijsten en bediening. Een gebruiker kan ervoor kiezen om de aanvullende gegevens niet te delen.

Slimme apparaten en privacy

Veel apparaten zijn op een of andere manier verbonden met internet. Daarbij zien we steeds vaker dat er nieuwe functies worden toegevoegd aan ‘oude’ producten. Een wifi-speaker wordt met spraakherkenning veel meer dan alleen een luidspreker.

De gegevens die nodig zijn voor spraakbediening hebben ook gevolgen voor je privacy. De Consumentenbond vindt dat het beter is als een gebruiker de keuze krijgt zijn gegevens niet te delen als hij niet van plan is om een nieuwe functie te gebruiken.

Lees meer: 

  • Wil je meer weten over je rechten en het beschermen van je privacy. Lees dan Privacy op internet
  • Er komen steeds meer apparaten op de markt die verbonden zijn met internet. Alle voor- en nadelen daarvan lees je in Slimme apparaten