Wifi-speakers
Wil je naar streamingdiensten luisteren in je huiskamer? Dat kan met wifi-speakers. Wij hebben ze uitgebreid voor je getest. Bekijk de resultaten.
Wifi-speaker kopen: waar let je op?
Met een wifi-speaker speel je draadloos muziek af vanaf je smartphone of tablet. Met multiroom-ondersteuning kun je liedjes zelfs afspelen via speakers in verschillende kamers. Waar moet je op letten als je een wifi-speaker wilt kopen?

- 1
Wat is een wifi-speaker?
Met een draadloze speaker voor thuisgebruik kun je muziek streamen. Daarbij gebruik je een app voor de bediening, zoals Spotify. Verreweg de meeste draadloze thuisspeakers werken met wifi. Er zijn draadloze speakers in verschillende vormen voor in de huiskamer, keuken of studeerkamer.
Wifi-speakers kun je draadloos verbinden met je thuisnetwerk, dus je wifi-router. Vaak heeft een merk wifi-speakers van verschillende formaten. Die kun je centraal bedienen met je smartphone of tablet. Vaak is er ook een bluetoothverbinding mogelijk. Enkele draadloze speakers voor thuis werken alleen met met bluetooth.
We hebben 60 wifi-speakers getest van onder meer Amazon, Bose, Denon, Harman Kardon, JBL, Libratone, Naim, Philips, Panasonic, Samsung, Sonos, Sony en Yamaha.
Inklappen - 2
Streamingdiensten
Eenvoudig muziek streamen is de belangrijkste reden om een wifi-speaker te kopen. Hoewel draadloos suggereert 'Geen draad' moet er nog wel een draad naar een stopcontact. Wil je echt draadloos kies dan een bleutooth speaker. Die hebben wel een ander doel, namelijk gebruik voor onderweg, met een opgeladen accu. De nadelen van bluetooth, zoals wat mindere geluidskwaliteit, zijn niet opvallend.
De meeste speakers uit onze test ondersteunen onder meer Spotify, Deezer, TuneIn en webradio. Muziek streamen kan op veel verschillende manieren, maar niet iedere speaker ondersteunt elke draadloze techniek. Denk bijvoorbeeld aan:
- Airplay
- Wifi
- Google Cast
- Spotify Connect
Elk van deze methoden heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Inklappen - 3
Bedienen met je smartphone
Een wifi-speaker bedien je in de regel met een app voor smartphone en tablet (iOS en Android). Met deze app regel je het volume van de muziek of kies je nieuwe nummers. Bij de meeste apps kun je ook afspeellijsten maken. Verder kun je ook afspeellijsten die anderen al hebben gemaakt afspelen. Zo hoef je maar 1 keer op 'play' te drukken voor urenlang luisterplezier.
Inklappen - 4
Multiroomspeakers
Voor elke kamer in huis is er een wifi-speaker die prima bij de ruimte past. Weet dat het met grotere speakers makkelijker lukt om een grotere ruimte met geluid te vullen. Op hogere volumes blijven grotere speakers beter klinken, de beperkingen bij lage tonen spelen dan een minder grote rol.
Voor de keuken of kleinere studeerkamer zijn kleinere speakers goed geschikt. Let op dat als je grote speakers in een kleine ruimte, in een hoek plaatst, de basweergave al snel te veel van het goede is.
Sommige draadloze speakers hebben uitgebreide multiroommogelijkheden. Je kunt het geluid in andere ruimtes dan via het systeem regelen. Niet alle speakers hebben deze functie. Speakers met uitsluitend een bluetoothverbinding kunnen dit bijvoorbeeld niet.
Inklappen - 5
Luister in de winkel
Of het geluid van een wifi-speaker aan je eisen voldoet, is niet af te lezen aan de specificaties. Natuurlijk geeft onze vergelijkende test een goede indruk van de te verwachten kwaliteit. Maar het is een goed idee om ook zelf in de winkel te luisteren naar de wifi-speaker die je op het oog hebt.
Kies een rustig moment uit en vraag de verkoper of je je eigen muziek mag afspelen. Bijvoorbeeld via een afspeellijst op je eigen smartphone. Kies muziek die je goed kent, probeer zowel op de algemene indruk als op de details te letten en varieer het volume.
Let op: de akoestiek in een winkel is altijd anders dan thuis, daardoor kan het thuis alsnog anders klinken. Een goede winkel doet niet moeilijk als je wilt ruilen.
Inklappen - 6
Let op het gewicht
Een degelijke behuizing is belangrijk bij een wifi-speaker, want die zorgt voor een goede geluidskwaliteit. Muziekinstrumenten, zoals een viool of piano, hebben een kast die bijdraagt aan de klank van het instrument. Zo'n klankkast geeft het geluid kleur. En dat moet de kast van een speaker juist niet doen.
De behuizing moet zo stevig mogelijk zijn, niets mag meetrillen. Vaak betekent dat extra gewicht of andere trucs om de kast steviger te maken. Een ronde of afwijkende vorm is minder gevoelig voor trillen, maar ook moeilijker te maken en daarom wat duurder dan een doosvorm. Bij een speaker voor thuisgebruik, is het niet zo'n probleem als hij zwaarder is. Dat maakt de eisen voor thuisspeakers en speakers voor onderweg ook behoorlijk verschillend.
Inklappen - 7
Andere soorten speakers
Er zijn veel verschillende speakers te koop. Met draad of juist draadloos, van dure hifi-sets met grote losse luidsprekers met een aparte versterker of receiver tot goedkope bluetooth-luidsprekertjes. Bekijk ook de onderstaande dossiers:
Inklappen
Nieuw & interessant
- Eerste indruk | 22 okt.
Google Nest Audio
De Google Nest Audio slimme speaker levert een goed geluid in combinatie met een spraakassistent. Helaas begrijpt hij je stemopdrachten niet altijd. - Eerste indruk | 13 nov.
Google Nest Mini
De opvolger van de Google Mini heet Google Nest Mini. Het slimme luidsprekertje lijkt als twee druppels water op de vorige. Toch zijn er enkele vernieuwingen. - 26 jan.
Hoe wij wifi-speakers testen
We selecteerden bijna 60 wifi-speakers voor een uitgebreide test. Daarbij speelde de geluidskwaliteit uiteraard de belangrijkste rol.
Hulp nodig of vragen?
Waar heb jij wifi-speakers in huis staan? En welke streamingsdienst werkt volgens jou het beste? Stel je vraag op het forum of deel je ervaringen.