icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Sparen

Ontwoeker mee!

Wij eisen meer compensatie voor woekerpolissen.     Steun de actie!

Woekerpolis afkopen

Als je een woekerpolis afkoopt, stopt de polis en laat je de waarde uitkeren. Of dat verstandig is hangt af van je persoonlijke omstandigheden en de soort verzekering. Want over de uitkering uit een lijfrenteverzekering betaal je belasting en vaak ook een boete.
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Artikel woekerpolis afkopen

Wat moet je doen:

  • Vraag de actuele afkoopwaarde van je polis op.
  • Is de polis gekoppeld aan een hypotheek? Vraag dan een adviesgesprek aan om de hypotheek om te zetten in een andere vorm.
  • Vergelijk je overlijdensrisicodekking met andere verzekeringen.
  • Bekijk of de afkoopwaarde belast is. Dit geldt als de waarde van je beleggingspolis (kapitaalverzekering) hoger is dan het totaal ingelegd bedrag. Bij afkoop van een lijfrenteverzekering moet je in één keer over het hele bedrag inkomstenbelasting betalen en vaak ook nog een boete.
  • Stuur een opzeggingsbrief en een stuitingsbrief.

Let op bij afkoop lijfrenteverzekering

Afkoop van een lijfrenteverzekering is fiscaal niet toegestaan bij koopsompolissen die na 1 januari 1992 zijn afgesloten. Ook niet voor lijfrentepolissen met premies die zijn afgesloten voor 16 oktober 1990.

De lijfrente is aftrekbaar voor de belasting, met als voorwaarde dat het kapitaal tot je AOW- of pensioenleeftijd moet blijven staan. Ga je toch afkopen, dan betaal je in 1 keer inkomstenbelasting over de afkoopsom en vaak ook nog een boete (revisierente) van 20%. Hoe hoog die revisierente is, kun je via de Belastingdienst berekenen.

Wat moet ik doen?

Check de opties met het ontwoekerstappenplan.

Nieuw & interessant