icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017
Hypotheek-Icoon-150

Compenseer mijn woekerpolis!

Wij eisen meer compensatie voor woekerpolissen.     Strijd mee!

AFM waarschuwt voor oversluiten woekerpolis

Nieuws | De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt bezitters van een woekerpolis als zij hun beleggingsverzekering willen oversluiten. De financiële waakhond ontvangt signalen van consumenten en marktpartijen dat het belang van de klant niet centraal wordt gesteld bij het geven van hersteladvies.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 december 2014


De AFM houdt vanaf 2012 intensief toezicht op de oversluitmarkt van beleggingsverzekeringen. Banken en verzekeraars moeten bezitters van woekerpolissen actief informeren over hun beleggingsverzekering. Consumenten hebben recht op gratis hersteladvies om het product te verbeteren.

Kwalijke handelwijze GFH Giro

De AFM doet hier onderzoek naar, recentelijk bijvoorbeeld bij GFH Giro, aanbieder van bankspaarproducten op basis van beleggingen. Er komen bij AFM opvallend veel meldingen binnen over de manier waarop dit bedrijf zijn klanten met een woekerpolis benadert. Tijdens gesprekken bij de consument thuis krijgen ze geen hersteladvies. GFH Giro komt enkel langs om de beleggingsverzekering over te sluiten naar haar eigen producten. De AFM twijfelt of het gegeven advies wel passend is voor de consument.

Op 23 december 2014 oordeelde de rechtbank Rotterdam (bestuursrecht) dat de AFM  niet bevoegd was de consument met een persbericht in het openbaar te waarschuwen voor GFH Giro en dat de mededelingen over deze partij op de website van de AFM en de attenderingen op deze mededelingen onrechtmatig zijn. Lees de rectificatie.

Vertrouwen geschaad

De AFM vindt deze handelswijze kwalijk. Het vertrouwen van consumenten met een woekerpolis is al geschaad in de financiële wereld en nu worden zij weer gebruikt als commercieel doelwit. Woekerpolisbezitters kunnen hun ervaring over het hersteladvies delen met de AFM.

Terugroepactie Consumentenbond

De Consumentenbond uit al langer zorgen over het oplossen van het woekerpolisdossier. We zijn daarom een terugroepactie gestart waarin we verzekeraars oproepen de woekerpolissen te repareren. Verzekeraars moeten de waarde van de woekerpolissen opnieuw berekenen tegen redelijke voorwaarden. Na deze herberekening zal de waarde van de beleggingsverzekering een stuk hoger zijn. Hiervoor heeft de Consumentenbond een Woekerpolis Checklist ontwikkeld. Steun onze actie 'Ontwoeker mijn polis'!

Lees meer in ons woekerpolisdossier hoe jij jouw woekerpolis kunt verbeteren.

Nieuw & interessant

 • nieuwsbericht woekerpolissen
  14 jul.

  Woekerpolisdeal Allianz onacceptabel

  De overeenkomst tussen Allianz en enkele claimorganisaties over woekerpolissen, krijgt forse kritiek van de Consumentenbond en Stichting AllianzDINPlanDupe. De Consumentenbond en de stichting vinden de compensatie te mager.

 • Overwinning-woekerpolisgedupeerden-op-Nationale-Nederlanden
  Nieuws  |  23 jun.

  Nationale-Nederlanden-moet betalen voor woekerpolis

  Nationale-Nederlanden moet een klant de kosten voor het afsluiten van zijn woekerpolis terugbetalen. Dankzij deze uitspraak kunnen ook andere gedupeerden compensatie eisen.
 • nieuwsbericht woekerpolissen
  Nieuws  |  31 mei.

  Aandeelhouders aangesproken op woekerpolisaffaire

  Om aandacht te vragen voor het lot van woekerpolisgedupeerden, bezoekt de Consumentenbond op 31 mei en 1 juni de aandeelhoudersvergaderingen van verzekeraars ASR en Nationale-Nederlanden. ‘We vragen aandeelhouders om hun directies de opdracht te geven deze klanten eindelijk recht te doen’, aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.
 • ontwoekerstappenplan
  12 dec.

  Ontwoekerstappenplan

  Met ons stappenplan kun je zelf bepalen wat je het beste met je woekerpolis kunt doen. Vul de vragen in en ontvang per mail een rapport met alle informatie die voor jou belangrijk is.