icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
Hypotheek-Icoon-150

Compenseer mijn woekerpolis!

Wij eisen meer compensatie voor woekerpolissen.     Strijd mee!

Verdwijntruc woekerpolis: faillissementswet

Met een nieuwe wet probeert de overheid de gevolgen van de woekerpolisaffaire in te dammen. Als de 'Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars' wordt aangenomen, betalen woekerpolishouders zelf mee aan de redding van hun verzekeraar. Een succesvolle claim zou dan een sigaar uit eigen doos kunnen worden.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  12 december 2016

woekerpolis faillissementswet

Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars

De Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars - die naar verwachting begin 2017 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd - volgt de aanpak waarmee de Europese Unie de recente bankencrisis te lijf ging. Niet alleen aandeelhouders, maar ook andere crediteuren moeten meebetalen. In 2013 werden banken in Cyprus gered via een bail-in, waarbij obligatiehouders en rekeninghouders met een tegoed van meer dan €100.000 geld hebben verloren. Alleen tegoeden tot €100.000 vielen onder het depositogarantiestelsel, en bleven buiten schot.

Bail-in: redding van buitenaf

In 2008 moesten de Verenigde Staten en Europese overheden banken en verzekeraars redden van de ondergang. Zij verstrekten leningen met belastinggeld. Deze redding van buitenaf (bail-out) leidde tot overheidsschulden die via hoge rentelasten gefinancierd moesten worden.

Bail-in: redding van binnenuit

Bij een bail-in wordt de financiële instelling juist van binnenuit gered. Aandeel- en obligatiehouders worden verplicht aandelen bij te kopen of akkoord te gaan met een afwaardering van hun belang, omdat er andere aandeelhouders toetreden. Nederland wil nu ook een bail-insysteem voor het redden van wankelende verzekeraars. De EU-landen discussiëren daar nog over, maar Nederland heeft haast vanwege de woekerpolissen en de privatisering van financiële instellingen.

Polis wordt aandeel

Volgens het wetsvoorstel herstel en afwikkeling van verzekeraars krijgen houders van een verzekeringspolis in een noodsituatie dezelfde positie als aandeelhouders. De waarde van dat ‘aandeel’ kan dan verlaagd worden, zoveel als nodig om de verzekeraar overeind te houden. De levensverzekeraar in kwestie wordt daarvoor afgescheiden van het concern, zodat andere aandeelhouders ongemoeid blijven.

Voorbeeld

De rechter dwingt voor een half miljoen woekerpolishouders een schadevergoeding van gemiddeld €10.000 af. De levensverzekeraar heeft hiervoor onvoldoende vermogen beschikbaar en wordt ‘afgewikkeld’. Het gevolg is dat een miljoen klanten hun polis met gemiddeld €5000 in waarde zien verminderen.

Wie het geluk had via de rechter een compensatie te krijgen, levert dus een deel daarvan weer in. Andere polishouders - die (nog) niet erkend zijn als woekerpolishouder of die een garantiepolis hebben - leveren een even groot deel in.

Consumentenbond is tegen ontwerpwet

‘Consumenten die een verzekering hebben afgesloten om zich tegen een bepaald risico te beschermen, worden op die manier tot investeerder gemaakt’, zegt Marcel Hooft van Huysduynen, campagneleider bij de Consumentenbond in reactie op de ontwerpwet. ‘Daar hebben ze nooit voor gekozen. Het zorgt ook voor rechtsongelijkheid tussen klanten van verzekeraars en banken. Bankklanten hebben de zekerheid van het depositogarantiestelsel van maximaal €100.000 per rekeninghouder. Klanten van verzekeraars hebben die beschermende buffer niet. De Consumentenbond is daarom tegen de ontwerpwet.’

Weg van verzekeraars

Iedereen probeert zich te ontdoen van de verzekeraars. ASR werd losgekoppeld van ABN Amro, ING deed Nationale-Nederlanden de deur uit en SNS verkocht Reaal. Het voordeel was dat de banken niet meer aan te spreken waren op de verliezen van hun verzekeringstak. Tenminste, in theorie. ING en de overheid hebben nog altijd een groot belang in respectievelijk Nationale-Nederlanden en ASR. Het is lastig te verkopen dat ING een surplus heeft van vele miljarden, maar weigert Nationale-Nederlanden te hulp te schieten. ASR ging in juni 2016 naar de beurs. De opbrengst viel tegen. Beleggers schrikken terug voor een miljardenclaim die de verzekeraar boven het hoofd hangt. Het kan wel 10 jaar duren voordat er duidelijkheid komt over die claim.

Vrij van claims

Verzekeraars zitten in hun maag met hun levensverzekeringstak die geen inkomsten meer genereert. Ze zouden het risico graag apart willen zetten. Een soort sterfhuisconstructie, waarmee de rest van het concern vrij blijft van claims. De Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars lijkt deze mogelijkheid te bieden.

In de Geldgids van december 2016 staat het volledige artikel Verdwijntruc woekerpolis (pdf voor leden).

Lees ook:;

Nieuw & interessant

 • nieuwsbericht woekerpolissen
  14 jul.

  Woekerpolisdeal Allianz onacceptabel

  De overeenkomst tussen Allianz en enkele claimorganisaties over woekerpolissen, krijgt forse kritiek van de Consumentenbond en Stichting AllianzDINPlanDupe. De Consumentenbond en de stichting vinden de compensatie te mager.

 • nieuwsbericht woekerpolissen
  Nieuws  |  4 jul.

  Woekerpolisdeal Allianz onacceptabel

  De overeenkomst tussen Allianz en enkele claimorganisaties over woekerpolissen, krijgt forse kritiek van de Consumentenbond en Stichting AllianzDINPlanDupe. De Consumentenbond en de stichting vinden de compensatie te mager.
 • Overwinning-woekerpolisgedupeerden-op-Nationale-Nederlanden
  Nieuws  |  23 jun.

  Nationale-Nederlanden-moet betalen voor woekerpolis

  Nationale-Nederlanden moet een klant de kosten voor het afsluiten van zijn woekerpolis terugbetalen. Dankzij deze uitspraak kunnen ook andere gedupeerden compensatie eisen.
 • ontwoekerstappenplan
  12 dec.

  Ontwoekerstappenplan

  Met ons stappenplan kun je zelf bepalen wat je het beste met je woekerpolis kunt doen. Vul de vragen in en ontvang per mail een rapport met alle informatie die voor jou belangrijk is.