icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Hypotheek-Icoon-150

Compenseer mijn woekerpolis!

Wij eisen meer compensatie voor woekerpolissen.     Strijd mee!

Woekerpolis stoppen of aanpassen

Het is belangrijk om zo snel mogelijk van je woekerpolis af te komen. De polis stopt niet vanzelf. Je moet zelf actie ondernemen. Je kunt de polis oversluiten, wijzigen, premievrij maken of afkopen. Wat voor jou het beste is, hangt af van je polis en je eigen situatie. 
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  21 maart 2018

Artikel woekerpolis aanpassen

Woekerpolis oversluiten

Om van de woekerpolis af te komen kun je die oversluiten naar een ander product, bijvoorbeeld banksparen. Je hoeft niet bij je huidige verzekeraar te blijven. Is je woekerpolis gekoppeld aan je hypotheek? Oversluiten is dan niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij je verzekeraar.

Bankspaarhypotheek

Heb je een bankspaarhypotheek, dan kun je de som van je woekerpolis hierin laten storten. 

Banksparen voor je pensioen

Met banksparen voor je pensioen kun je sparen of beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Je bouwt op een geblokkeerde rekening kapitaal op via sparen of beleggen bij een bank of verzekeraar. Het bedrag dat je op die rekening spaart, is vrijgesteld van de vermogenrendementsheffing. Je moet in ruil voor de belastingaftrek wel belasting betalen op het moment van de periodieke uitkeringen. Maar dat pakt vaak toch voordeliger uit, omdat je dan meestal een lager belastingtarief betaalt. 

Let op: Bij woekerpolissen is de overlijdensrisicoverzekering 'ingebouwd'. Stap je over naar banksparen, dan vervalt de verzekering. Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht voor je hypotheek, dan moet je die nog apart afsluiten. Ook moet je hypotheekbank akkoord gaan met de wijzigingen.

Woekerpolis wijzigen

Overstappen naar een andere verzekering lukt niet altijd, bijvoorbeeld wanneer je polis is verpand aan je hypotheek. Je kunt de woekerpolis dan wijzigen om het toekomstig rendement te verbeteren. Of om meer zekerheid te krijgen over het op te bouwen kapitaal.

Mogelijke wijzigingen zijn:

 • Het beleggingsrisico beperken door te switchen naar een beleggingsfonds met een lager risico.
 • Overlijdensrisicodekking verlagen of laten vervallen 

Wijzigen dekking overlijdensrisico

De premie voor je overlijdensrisicoverzekering kan ieder jaar hoger worden. Dit gebeurt als je verzekerd bent voor overlijden voor een vast bedrag, de beleggingsresultaten tegenvallen en de poliskosten hoog zijn. Het kan dan beter zijn deze dekking uit je polis te halen of te verlagen.

Premies voor een overlijdensrisicoverzekering zijn de laatste jaren flink gedaald. Kijk of het voordeliger is om je verzekering ergens anders af te sluiten. Is de polis met overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan je hypotheek, dan heb je van je bank toestemming nodig om het overlijdensrisico uit je beleggingsverzekering te halen.

Woekerpolis premievrij maken

Om je woekerpolis te stoppen, kun je hem premievrij maken. Je bent er dan nog niet. Als je geen premie betaalt en je kapitaal laat staan, blijft het probleem van de hoge kosten bestaan. Check dus eerst hoe hoog de kosten zijn en hoe lang die nog doorlopen om te kunnen beslissen of premievrij maken een goed idee is. Verder kan premievrij maken fiscale gevolgen hebben.

Stappen

 • Vraag je verzekeraar schriftelijk om de (fiscale) gevolgen van het premievrij maken en vraag om een prognose van het eindbedrag.
 • Vraag bij koppeling van je woekerpolis met je hypotheek een adviesgesprek aan om deze naar een andere vorm om te zetten.
 • Let op de hoogte en einddatum van je overlijdensrisicodekking. Vergelijk deze met andere aanbieders.

Woekerpolis afkopen

Je kunt de woekerpolis ook afkopen. Dan stopt de woekerpolis en laat je de poliswaarde uitkeren. Afkopen is niet in alle gevallen de beste optie, want over de uitkering uit een lijfrenteverzekering betaal je meestal in 1 keer inkomstenbelasting over de afkoopwaarde. Vaak betaal je ook nog een boete (revisierente).

Wat je moet doen

Let op: Afkoop van een lijfrenteverzekering is fiscaal niet toegestaan bij koopsompolissen die na 1 januari 1992 zijn afgesloten. Ook niet voor lijfrentepolissen met premies die zijn afgesloten voor 16 oktober 1990.

De lijfrente is aftrekbaar voor de belasting, met als voorwaarde dat het kapitaal tot je AOW- of pensioenleeftijd blijft staan op je bankspaarrekening of in je lijfrenteverzekering. Ga je toch afkopen, dan betaal je in 1x inkomstenbelasting over de afkoopsom en vaak ook nog een boete (revisierente) van 20%. Hoe hoog die revisierente is, kun je via de Belastingdienst berekenen.

Nieuw & interessant

 • Uitspraak-Kifid-adviesvergoeding-woekerpolis-buitenproportioneel
  Nieuws  |  27 jul.

  ASR moet onduidelijke poliskosten terugbetalen

  De Commissie van Beroep van klachtenloket Kifid oordeelt dat ASR maandelijkse poliskosten moet terugbetalen aan een klant.
 • claimservice-nieuws
  Nieuws  |  11 jul.

  Nieuw machtsblok consumenten van start

  Consumentenbond en ConsumentenClaim bundelen hun krachten. Samen gaan zij de belangen van consumenten in massaclaims behartigen. Ze hebben daarvoor een nieuw bedrijf opgericht onder de naam Consumentenbond Claimservice.
 • nieuwsbericht woekerpolissen

  Woekerpolisdeal Allianz onacceptabel

  De overeenkomst tussen Allianz en enkele claimorganisaties over woekerpolissen, krijgt forse kritiek van de Consumentenbond en Stichting AllianzDINPlanDupe. De Consumentenbond en de stichting vinden de compensatie te mager.

 • ontwoekerstappenplan

  Ontwoekerstappenplan

  Met ons stappenplan kun je zelf bepalen wat je het beste met je woekerpolis kunt doen. Vul de vragen in en ontvang per mail een rapport met alle informatie die voor jou belangrijk is.