icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen over deze app.  
peter kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 15 december 2021

Meldingen coronavirus 3

Let op: er is ook een CoronaCheck app 

De Nederlandse overheid heeft 2 Corona-apps geintroduceerd:

 • CoronaMelder app (najaar 2020) 
 • CoronaCheck app (voorjaar 2021) 

De CoronaCheck app laat je een QR-code aanmaken. Deze code bewijst dat je je hebt laten vaccineren, een recente test hebt gedaan en een negatieve uitslag hebt, of dat je hersteld bent van corona. De CoronaCheck app met een geldige QR code is sinds 25 september 2021 nodig om een horeca-gelegenheid te betreden.  

Meer informatie over de CoronaCheck app op de website van de overheid. 

Wanneer is de CoronaMelder app te gebruiken?

De introductie van de CoronaMelder app (dus niet de CoronaCheck app) is enige keren uitgesteld maar zaterdag 10 oktober 2020 was het zover: de app is landelijk te gebruiken. 

Inmiddels werkt de CoronaMelder-app ook over de grens, omdat het met vergelijkbare buitenlandse apps kan samenwerken. Let op: de CoronaMelder-app functioneert (vooralsnog) in slechts een beperkt aantal landen.               

Van wie is deze CoronaMelder app?

De CoronaMelder is ontwikkeld in opdracht van Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor een goede werking. 

Wat is het doel?

Het doel van de CoronaMelder app is de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan door het bron- en contactonderzoek te versnellen. De app zorgt ervoor dat mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon eerder gewaarschuwd kunnen worden, mits de app wordt gebruikt door beide personen. De verwachting is dat de app effectief is als minstens 20% van de bevolking de app gebruikt.

Meldingen coronavirus 4Hoe werkt de app?

De app maakt voortdurend willekeurige codes aan. Deze codes worden uitgewisseld met andere smartphones die in de buurt zijn en de app gebruiken. Wanneer iemand positief wordt getest op corona krijgt diegene de mogelijkheid dit aan te geven in de app. De codes van die persoon worden dan verzonden naar een centrale server. De apps van andere smartphones checken de codes die ze hebben verzameld met de codes op de server.

Als er een match is en je binnen 2 meter minstens 15 minuten bij de coronapatiënt in de buurt was, krijg je een melding van de app. De melding laat alleen zien op welke dag het contact heeft plaatsgevonden, niet wie dit is en waar je die persoon bent tegengekomen.

Wat moet je doen als je een melding ontvangt in de app?

Als je een melding krijgt vanuit de app, dan ben je in de buurt geweest van een besmet persoon. Ga dan in quarantaine en laat je testen op het coronavirus.

Bij een positieve uitslag neem je met de GGD samen maatregelen. Bij een negatieve uitslag doe je 5 dagen na de datum van het contact (of kort erna) een tweede test. Is de datum van het contact 5 dagen geleden of langer? Dan is maar één test nodig.

Kun je geen test laten doen? Blijf dan thuis tot en met 10 dagen na de datum in de melding. Heb je na deze 10 dagen geen klachten, dan mag je weer naar buiten.

Kijk voor de meest actuele stand van zaken over wat je moet doen als je een melding ontvangt op de site van de CoronaMelder.

Wil je je toch laten testen zonder dat je klachten hebt of in nauw contact bent geweest met een besmet persoon?

Dan kun je een commerciële test overwegen. Kies dan wel voor een PCR-test. Hierbij wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje uit neus en keel gemaakt. Kies niet voor een serologische test (bloedtest). Serologische sneltesten voor corona zijn onbetrouwbaar. Bekijk verder of de partij waar je de commerciële PCR-test wil afnemen samenwerkt met een laboratorium. Dit laboratorium moet voldoen aan de eisen van het RIVM voor het testen op corona. Deze laboratoria vindt je op de website van het LCI  (onderdeel 7.1).

Bij een kleine zoektocht op internet in oktober 2020 vonden we 3 aanbieders van coronatesten die aan de normen voldoen:

 • Coronalab.eu (€150 per PCR-test). Testlocaties in Amsterdam, Breda, Den Haag, Hilversum, Hoogeveen, Liempde, Zeist en Zwolle.
 • Ecolog-testcenter.com (€105 per PCR-test). Testlocatie in Eindhoven.
 • HetHuisartslab.com (€100 per PCR-test). Testlocaties in Amsterdam, Andijk, Arnhem-Velp, Baarn, Badhoevedorp/Schiphol, Emmen, Enschede, Eindhoven, Groningen, Harderwijk, Hoogezand, Leeuwarden, Lelystad, Meppel, Rotterdam, Siddeburen, Susteren, Tiel, Utrecht, Vught, Warnsveld, Wassenaar en Weesp.

Er zijn vast meer testbedrijven die aan de normen voldoen. De lijst is niet uitputtend.

Zit je in de risicogroep of heb je ernstige klachten, bel dan met je huisarts.

Werkt CoronaMelder op elke telefoon?

Op de meeste wel, maar op telefoons ouder dan een jaar of 5 werkt de app niet. iPhone-bezitters moeten tenminste besturingssysteem iOS 13.5 hebben. Bij Android-gebruikers werkt de app meestal vanaf Android 6. 

Is je telefoonaccu sneller leeg?

De app gebruikt bluetooth en draait voortdurend op de achtergrond. Dat vergt altijd wat energie, maar volgens de makers van de app niet veel. De app gebruikt een bluetooth-techniek die minder stroom nodig heeft; Bluetooth Low Energy. Het stroomverbruik kan ook per smartphone nog wat verschillen. Wij hebben dit nog niet kunnen testen.

Wat betekent de app voor je privacy?

Privacy was erg belangrijk tijdens het bouwen van de corona-app. Enkele prototypen vielen om die reden af. Niemand wil dat bedrijven of hackers met gezondheidsgegevens aan de haal kunnen gaan. Of dat de app voor een ander doel wordt ingezet dan het coronavirus onder controle krijgen. Daarom heeft de Consumentenbond samen met onder andere Bits Of Freedom een aantal uitgangspunten op papier gezet.

De nu verschenen CoronaMelder-app lijkt technisch gezien veilig. Zo wordt er gebruikgemaakt van bluetooth in plaats van locatiegegevens. En de gegevens worden uitgewisseld tussen telefoons en gaan niet naar een centrale databank. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had nog steeds bedenkingen. Zo was volgens de AP niet honderd procent uit te sluiten dat Apple en Google toch iets ‘leren’ van het app-gebruik, al geven beide bedrijven aan dat dit niet het geval is.

Minister De Jonge zocht de oplossing in een spoedwet die het gebruik van de gegevens voor andere doeleinden verbiedt. Ook is vastgelegd dat gebruik van de app altijd vrijwillig is. Deze wet is aangenomen door de tweede kamer en inmiddels ook door de senaat. 

Waarom moeten mijn locatie-instellingen aan staan?

Gebruikers van de Android-versie melden dat op hun toestel de locatievoorzieningen 'aan' moeten staan. Dat is vreemd want de CoronaMelder-app zou de (gps) locatie niet nodig hebben.

De verwarring ontstaat door het besturingssysteem Android. Op Android-toestellen is bluetooth een onderdeel van de locatie-instellingen. Als je de CoronaMelder app toestemming geeft om bluetooth te gebruiken dan is dat ook voor de locatiegegevens. Maar CoronaMelder gebruikt nooit je locatie-info.

Hoe zet ik de app op mijn smartphone?

De app is te installeren via de appstore op iPhones en Android-smartphones. Zoek op ‘Coronamelder’ in de appstore of download de app via de onderstaande link.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Coronavirus mondkap
  25 aug.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En waar moet je ze op?
 • Covid zelftest
  25 aug.

  Corona-zelftests

  Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.
 • zelfzorg-medicijnen
  Nieuws | 5 jul.

  CBD lanceert Keurmerk Zelfzorg Online

  Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld. Dit keurmerk moet consumenten zekerheid en vertrouwen geven bij het online kopen van zelfzorggeneesmiddelen.