! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Corona-zelftests

Sinds 31 maart zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt. Maar zulke zelftesten zijn niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt.
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 28 juni 2021

Gebruik en betrouwbaarheid

De corona-zelftests die op de markt zijn, zijn antigeentesten. Een antigeen-zelftest bestaat uit een wattenstaafje, een buisje met vloeistof en een testcassette. Op de testcassette kun je na de test zelf de uitslag aflezen.

De uitslag van de zelftest is minder betrouwbaar dan die van een PCR-test of antigeentest via een professional. De betrouwbaarheid van het resultaat van een zelftest hangt af van de kwaliteit van de afname. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

Lees meer over de verschillende coronatests.

Niet altijd geschikt

Vanwege de lagere betrouwbaarheid van de testuitslag zijn zelftesten niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt. Ze zijn bedoeld voor mensen zónder klachten. Zelftesten kunnen sommige besmettingen die anders niet opgemerkt zouden zijn opsporen. Zo kunnen ze de kans op verspreiding van het coronavirus verminderen, maar nooit uitsluiten. 

De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken als:

 • je coronaklachten hebt;
 • je dicht bij iemand met corona bent geweest;
 • je terugkeert uit een hoog-risicogebied.

In bovenstaande gevallen moet je een afspraak maken bij de GGD. Daar zijn gevoeligere testmethoden beschikbaar en wordt de test door een professional uitgevoerd. De uitslag van die test is daarom betrouwbaarder.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest voor de horeca, evenementen of andere activiteiten. Er zijn speciale testlocaties waar je je kunt laten testen om via een QR-code in de CoronaCheck-app toegang tot deze activiteiten te krijgen.

Na de uitslag

Is de uitslag van je zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona en moet je je houden aan de daarbij geldende maatregelen, zoals isolatie. Ook moet je je uitslag laten bevestigen door een GGD. Omdat de uitslag van de zelftest minder betrouwbaar is, is er een kans op een vals positieve uitslag. Is de uitslag van de hertest via de GGD negatief? Dan mag je uit isolatie.

Bij een negatieve uitslag van je zelftest heb je waarschijnlijk geen corona. Maar ook hier geldt dat de uitslag minder betrouwbaar is dan de uitslag van een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en houd je aan de maatregelen.

Toegestane testen

Corona-zelftesten die verkocht mogen worden, hebben een CE-logo met een viercijferige code. Óf een CE-logo zonder code maar met een tijdelijke ontheffing. Op de website van de Rijksoverheid zie je voor welke antigeen-sneltesten een tijdelijke ontheffing geldt. Ook vind je er de antigeen-sneltesten met CE-logo en 4 cijfers, die in heel Europa verkocht mogen worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt in de gaten of er verkopers zijn die ten onrechte antigeen-sneltesten als zelftesten verkopen. Kom je een sneltest tegen waarvan je vermoedt dat die onveilig is of niet aan de voorwaarden voldoet? Meld dit dan bij de IGJ.

Verkrijgbaarheid

Corona-zelftesten zijn op veel plekken verkrijgbaar. Bij onder andere onderstaande winkels kun je zelftests kopen.

Winkel Inhoud (stuks) Prijs
Action 1 € 1,75
AH 1 € 2,99
Aldi 1 € 2,89
Blokker 1 € 3,99
Coop 1 € 2,89
DA 1 € 3,99
Etos 1 € 3,99
Gamma 1 € 3,49
HEMA 1 € 6,00
Hoogvliet 1 € 2,89
Jumbo 1 € 2,89
Karwei 1 € 3,49
Kruidvat 1 € 2,99
Plus 1 € 2,99
 • De peildatum is 28 juni.
 • De prijzen zeggen niets over de kwaliteit van de zelftests.

Voor- en nadelen

Of je gebruik wil maken van een corona-zelftest is een persoonlijke afweging. Wij zetten enkele voor- en nadelen op een rijtje. 

Voordelen corona-zelftest:

 • Geen reisbeweging naar een teststraat nodig
 • Overal verkrijgbaar
 • Geen afspraak en tussenkomst professional nodig
 • Snelle uitslag

Nadelen corona-zelftest:

 • Lagere betrouwbaarheid dan een test die is afgenomen door een professional
 • Hertest nodig bij positieve uitslag
 • Negatieve uitslag kan niet gebruikt worden als toegangstest
 • Niet geschikt voor mensen met klachten
 • Niet geschikt voor mensen die uit een hoog-risicogebied terugkomen
 • Niet geschikt voor mensen die contact hadden met iemand met corona.

De corona-zelftest is een antigeentest. De voor- en nadelen van een antigeentest zijn daarom ook op de coronazelftest van toepassing.

Bronnen: Rijksoverheid, RIVM, IGJ

Nieuw & interessant

 • Oorpijn zelfzorg
  14 okt.

  Zelfzorg bij oorpijn

  Bijna iedereen heeft weleens last gehad van oorpijn. Wat kun je zelf doen om het te voorkomen? En welke zelfzorgmiddelen zijn geschikt?
 • Meldingen coronavirus 3
  2 okt.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.
 • Coronavirus mondkap
  23 sep.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En is het nuttig om een mondkapje te gebruiken in de openbare ruimte?