icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Corona-zelftests

Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.
fauve panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 25 augustus 2022

Covid zelftest

Gebruik en betrouwbaarheid

De corona-zelftests die op de markt zijn, zijn antigeentesten. Een antigeen-zelftest bestaat uit een wattenstaafje, een buisje met vloeistof en een testcassette. Op de testcassette kun je na de test zelf de uitslag aflezen.

De uitslag van de zelftest is minder betrouwbaar dan die van een PCR-test of antigeentest via een professional. De betrouwbaarheid van het resultaat van een zelftest hangt af van de kwaliteit van de afname. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

Lees meer over de verschillende coronatests.

Zonder klachten of met milde klachten

Zelftesten kunnen gebruikt worden door mensen zonder klachten en door niet-kwetsbare mensen met milde corona-gerelateerde klachten. Denk aan verkoudheid, hoesten of keelpijn.

Voor mensen mét klachten was tot 3 december 2021 het advies zicht te laten testen bij de GGD. Sinds 3 december mogen niet-kwetsbare mensen met milde klachten ook een zelftest doen. Het is wel belangrijk dat je de zelftest zo snel mogelijk na het begin van de klachten afneemt. Als de klachten blijven aanhouden moet je de volgende dag weer een zelftest doen. Worden de klachten erger of treedt er er reuk- of smaakverlies op? Dan is een testafspraak bij de GGD nodig.

Zelftest niet altijd geschikt

Een zelftest bij milde klachten is niet geschikt voor:

 • mensen met een kwetsbare gezondheid
 • mensen die ernstig ziek zijn
 • mensen die in contact komen met kwetsbare mensen
 • cruciale medewerkers die werken met kwetsbare mensen

Verder is een zelftest ook niet geschikt voor mensen die in quarantaine zitten vanwege contact met een positief getest persoon. Of omdat ze teruggekomen zijn vanuit een zeer hoog risicogebied. Deze mensen kunnen na 5 dagen een coronatest bij de GGD laten afnemen.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstesten voor de horeca, evenementen of andere activiteiten. Er zijn speciale testlocaties waar je je kunt laten testen om via een QR-code in de CoronaCheck-app toegang tot deze activiteiten te krijgen.

Na de uitslag

Is de uitslag van je zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona en moet je je houden aan de daarbij geldende maatregelen, zoals isolatie. Ook moet je een testafspraak bij de GGD maken om je uitslag te laten bevestigen. Omdat de uitslag van de zelftest minder betrouwbaar is, is er een kans op een vals positieve uitslag. Is de uitslag van de hertest via de GGD negatief? Dan mag je uit isolatie.

Bij een negatieve uitslag van je zelftest heb je waarschijnlijk geen corona. Maar ook hier geldt dat de uitslag minder betrouwbaar is dan de uitslag van een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en houd je aan de maatregelen.

Toegestane testen

Corona-zelftesten die verkocht mogen worden, hebben een CE-logo met een viercijferige code. Óf een CE-logo zonder code maar met een tijdelijke ontheffing. Op de website van de Rijksoverheid zie je voor welke antigeen-sneltesten een tijdelijke ontheffing geldt. Ook vind je er de antigeen-sneltesten met CE-logo en 4 cijfers, die in heel Europa verkocht mogen worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt in de gaten of er verkopers zijn die ten onrechte antigeen-sneltesten als zelftesten verkopen. Kom je een sneltest tegen waarvan je vermoedt dat die onveilig is of niet aan de voorwaarden voldoet? Meld dit dan bij de IGJ.

Verkrijgbaarheid

Corona-zelftesten zijn bij vrijwel alle supermarkten en dogisterijen te koop. De prijs van een corona-zelftest ligt rond de €3 per stuk. Ook online zijn ze te koop en dan vaak in een verpakking met meerdere stuks. Omgerekend per stuk is de prijs online lager dan in de supermarkt of drogist.

Voor- en nadelen

Wij zetten enkele voor- en nadelen van de corona-zelftest op een rijtje. 

Voordelen corona-zelftest:

 • Geen reisbeweging naar een teststraat nodig
 • Geen afspraak en tussenkomst professional nodig
 • Snelle uitslag

Nadelen corona-zelftest:

 • Lagere betrouwbaarheid dan een test die is afgenomen door een professional
 • Hertest via GGD nodig bij positieve uitslag
 • Negatieve uitslag kan niet gebruikt worden als toegangstest
 • Ongeschikt voor sommige groepen mensen

De corona-zelftest is een antigeentest. De voor- en nadelen van een antigeentest zijn daarom ook op de coronazelftest van toepassing.

Bronnen: Rijksoverheid, RIVM, IGJ

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Coronavirus mondkap
  25 aug.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En waar moet je ze op?
 • Meldingen coronavirus 3
  15 dec.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.
 • zelfzorg-medicijnen
  Nieuws | 5 jul.

  CBD lanceert Keurmerk Zelfzorg Online

  Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld. Dit keurmerk moet consumenten zekerheid en vertrouwen geven bij het online kopen van zelfzorggeneesmiddelen.