! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste corona-zelftesten te koop bij apotheken

Nieuws|Sinds 31 maart zijn er bij enkele apotheken corona-zelftesten beschikbaar. Met deze testen kunnen consumenten bij zichzelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:1 april 2021

Covid zelftest

Gebruik

Met een corona-zelftest kun je zelf slijm afnemen uit je neus, en het resultaat direct analyseren. De betrouwbaarheid van het resultaat hangt af van de kwaliteit van de afname. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen. De uitslag van de zelftest is minder betrouwbaar dan die van een test via een professional.

Niet voor iedereen

Vanwege de lagere betrouwbaarheid van de testuitslag zijn zelftesten niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt. Zelftesten zijn vooral bedoeld als extra middel om de kans op verspreiding van het coronavirus te verminderen. Bijvoorbeeld voor je op bezoek gaat bij iemand uit de risicogroep. Of als je naar school of werk moet. Je kunt met een zelftest de kans op besmetting verkleinen, maar nooit uitsluiten.

De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken als:

 • je coronaklachten hebt;
 • je dicht bij iemand met corona bent geweest;
 • je terugkeert uit een hoog-risicogebied;
 • je tot een risicogroep behoort;
 • je werkt met of mantelzorger bent van kwetsbare personen

In bovenstaande gevallen moet je een afspraak maken bij de GGD. Daar zijn gevoeligere testmethoden beschikbaar en wordt de test door een professional uitgevoerd. De uitslag van die test is daarom betrouwbaarder.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest voor evenementen. In de toekomst zullen er speciale testlocaties zijn waar je een negatief testbewijs kunt krijgen.

Na de uitslag

Is de uitslag van je zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona en moet je je houden aan de daarbij geldende maatregelen, zoals isolatie. Ook moet je je uitslag laten bevestigen door een GGD. Omdat de uitslag van de zelftest minder betrouwbaar is, is er een kans op een vals positieve uitslag. Is de uitslag van de hertest via de GGD negatief? Dan mag je uit isolatie.

Bij een negatieve uitslag van je zelftest heb je waarschijnlijk geen corona. Maar ook hier geldt dat de uitslag minder betrouwbaar is dan de uitslag van een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en houd je aan de maatregelen.

Verkrijgbaarheid

Op dit moment bieden enkele apotheken de corona-zelftesten aan. Naar verwachting volgen de overige apotheken snel, en kun je later ook bij de drogisterij of supermarkt terecht voor een zelftest.

Bron: Rijksoverheid

Lees verder

Nieuw & interessant

 • lippenbalsem
  7 apr.

  Lippenbalsem: let op de ingrediënten

  Gebruik je lippenbalsem, dan krijg je daar gemakkelijk iets van binnen. Daarom is het voor dit soort producten belangrijk dat inslikken geen enkel kwaad kan. Toch blijkt uit onderzoeken van zusterorganisaties dat sommige producten riskante stoffen bevatten.
 • hooikoorts-2-1200x800px
  11 feb.

  Hooikoorts

  Heb je vaak last van een loopneus, jeukende ogen, niezen of benauwdheid? Dan zou je zomaar eens last van hooikoorts kunnen hebben. Wij zochten we uit welke middelen het meest effectief zijn en hoeveel ze kosten.
 • Isko Vital mondkapje 1
  Nieuws | 29 jan.

  Niet-medisch mondkapje met NEN-keurmerk op de markt

  Consumenten kunnen voor het eerst een niet-medisch mondkapje met keurmerk van de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) kopen. Het gaat om het mondkapje van de Eindhovense fabrikant ISKO Vital+™.
 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek