! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Corona-zelftests

Sinds 31 maart zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt. Maar zulke zelftesten zijn niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:28 juni 2021

Covid zelftest

Gebruik en betrouwbaarheid

De corona-zelftests die op de markt zijn, zijn antigeentesten. Een antigeen-zelftest bestaat uit een wattenstaafje, een buisje met vloeistof en een testcassette. Op de testcassette kun je na de test zelf de uitslag aflezen.

De uitslag van de zelftest is minder betrouwbaar dan die van een PCR-test of antigeentest via een professional. De betrouwbaarheid van het resultaat van een zelftest hangt af van de kwaliteit van de afname. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

Lees meer over de verschillende coronatests.

Niet voor iedereen

Vanwege de lagere betrouwbaarheid van de testuitslag zijn zelftesten niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt. Zelftesten zijn vooral bedoeld als extra middel om de kans op verspreiding van het coronavirus te verminderen. Bijvoorbeeld als je naar school of werk moet. Je kunt met een zelftest de kans op besmetting verkleinen, maar nooit uitsluiten.

De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken als:

 • je coronaklachten hebt;
 • je dicht bij iemand met corona bent geweest;
 • je terugkeert uit een hoog-risicogebied.

In bovenstaande gevallen moet je een afspraak maken bij de GGD. Daar zijn gevoeligere testmethoden beschikbaar en wordt de test door een professional uitgevoerd. De uitslag van die test is daarom betrouwbaarder.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest voor evenementen. In de toekomst zullen er speciale testlocaties zijn waar je een negatief testbewijs kunt krijgen.

Na de uitslag

Is de uitslag van je zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona en moet je je houden aan de daarbij geldende maatregelen, zoals isolatie. Ook moet je je uitslag laten bevestigen door een GGD. Omdat de uitslag van de zelftest minder betrouwbaar is, is er een kans op een vals positieve uitslag. Is de uitslag van de hertest via de GGD negatief? Dan mag je uit isolatie.

Bij een negatieve uitslag van je zelftest heb je waarschijnlijk geen corona. Maar ook hier geldt dat de uitslag minder betrouwbaar is dan de uitslag van een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en houd je aan de maatregelen.

Toegestane testen

Corona-zelftesten die verkocht mogen worden, hebben een CE-logo met een viercijferige code. Óf een CE-logo zonder code maar met een tijdelijke ontheffing. Op de website van de Rijksoverheid zie je voor welke antigeen-sneltesten een tijdelijke ontheffing geldt. Ook vind je er de antigeen-sneltesten met CE-logo en 4 cijfers, die in heel Europa verkocht mogen worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt in de gaten of er verkopers zijn die ten onrechte antigeen-sneltesten als zelftesten verkopen. Kom je een sneltest tegen waarvan je vermoedt dat die onveilig is of niet aan de voorwaarden voldoet? Meld dit dan bij de IGJ.

Verkrijgbaarheid

Corona-zelftesten zijn op veel plekken verkrijgbaar. Bij onder andere onderstaande winkels kun je zelftests kopen.

WinkelInhoud (stuks)Prijs
Action1€ 1,75
AH1€ 2,99
Aldi1€ 2,89
Blokker1€ 3,99
Coop1€ 2,89
DA1€ 3,99
Etos1€ 3,99
Gamma1€ 3,49
HEMA1€ 6,00
Hoogvliet1€ 2,89
Jumbo1€ 2,89
Karwei1€ 3,49
Kruidvat1€ 2,99
Plus1€ 2,99
 • De peildatum is 28 juni.
 • De prijzen zeggen niets over de kwaliteit van de zelftests.

Voor- en nadelen

Of je gebruik wil maken van een corona-zelftest is een persoonlijke afweging. Wij zetten enkele voor- en nadelen op een rijtje. 

Voordelen corona-zelftest:

 • Geen reisbeweging naar een teststraat nodig
 • Overal verkrijgbaar
 • Geen afspraak en tussenkomst professional nodig
 • Snelle uitslag

Nadelen corona-zelftest:

 • Lagere betrouwbaarheid dan een test die is afgenomen door een professional
 • Hertest nodig bij positieve uitslag
 • Negatieve uitslag kan niet gebruikt worden als toegangstest
 • Niet geschikt voor mensen met klachten
 • Niet geschikt voor mensen die uit een hoog-risicogebied terugkomen
 • Niet geschikt voor mensen die contact hadden met iemand met corona.

De corona-zelftest is een antigeentest. De voor- en nadelen van een antigeentest zijn daarom ook op de coronazelftest van toepassing.

Bronnen: Rijksoverheid, RIVM, IGJ

Lees verder

Nieuw & interessant

 • zelfzorg-medicijnen
  Nieuws | 5 jul.

  CBD lanceert Keurmerk Zelfzorg Online

  Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld. Dit keurmerk moet consumenten zekerheid en vertrouwen geven bij het online kopen van zelfzorggeneesmiddelen.
 • Coronavirus mondkap
  28 jun.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En is het nuttig om een mondkapje te gebruiken in de openbare ruimte?
 • Corona test locatie
  1 jun.

  Coronatests

  Om een besmetting met het coronavirus vast te stellen is een coronatest nodig. Testen is een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. Maar welke coronatests zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?
 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek