! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hooikoorts: medicijnen

Test|Heb je in de lente vaak last van een loopneus, jeukende ogen, niezen of benauwdheid? Dan zou je zomaar eens last van hooikoorts kunnen hebben. Net als ruim 2000 panelleden die meededen aan ons onderzoek. Welke hooikoortsmedicijnen worden het meest gebruikt? En wat zijn de goedkoopste hooikoortstabletten?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 februari 2021

hooikoorts-2-1200x800px

3 highlights uit het artikel

 1. 1
  Hooikoorts: behandeling

  Van de ruim 2000 panelleden met hooikoorts gebruikt ruim 1200 een hooikoortsmedicijn. Medicijnen tegen hooikoorts komen voor in verschillende toedieningsvormen, zoals hooikoortstabletten, hooikoorts neusspray, oogdruppels of drank. 

  Meest gebruikt zijn cetirizine, loratadine en desloratadine. Cetirizine en loratadine hebben de voorkeur bij milde hooikoortsklachten die af en toe voorkomen. Voor bepaalde groepen mensen is cetirizine iets minder geschikt. En hoewel het risico klein is, is de kans op bijwerkingen met cetirizine iets groter dan bij loratadine.

  Andere veel verkochte geneesmiddelen tegen hooikoorts zijn producten met natriumdicromoglicaat (of cromoglicinezuur). Deze worden door artsen en apothekers niet direct aangeraden. Lees er meer over in dit artikel.

 2. 2
  Prijspeiling hooikoortstabletten

  We hebben de prijzen van 14 pakjes met cetirizine-tabletten en 10 pakjes met loratadine-tabletten bekeken. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen. Bekijk onze prijspeiling van deze hooikoortstabletten in dit artikel.

 3. 3
  Naar de arts bij aanhoudende klachten

  Als hooikoortsmedicijnen uit de vrije verkoop niet helpen, kun je naar de huisarts gaan. Lees in het artikel welke medicijnen de huisarts voor kan schrijven, of welke behandeling je na doorverwijzing bij een KNO-arts of allergoloog kan volgen.

Goedkoopste hooikoortstabletten

Een rondgang langs supermarkten, drogisterijen en apotheken leverde al snel 14 verschillende pakjes met cetirizine-tabletten op en 10 pakjes met loratadine-tabletten. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen. In het uiterste geval betaal je voor de ene tablet cetirizine ruim 6 keer meer dan voor een andere. Heb je geen allergieën voor één van de hulpstoffen, dan is de goedkoopste variant net zo werkzaam als de duurste.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • zelfzorg-medicijnen
  Nieuws | 5 jul.

  CBD lanceert Keurmerk Zelfzorg Online

  Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft het Keurmerk Zelfzorg Online ontwikkeld. Dit keurmerk moet consumenten zekerheid en vertrouwen geven bij het online kopen van zelfzorggeneesmiddelen.
 • Covid zelftest
  28 jun.

  Corona-zelftests

  Sinds 31 maart zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt. Maar zulke zelftesten zijn niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt.
 • Coronavirus mondkap
  28 jun.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En is het nuttig om een mondkapje te gebruiken in de openbare ruimte?
 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek