! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inspectie waarschuwt voor zelftesten coronavirus

Nieuws|Er worden op dit moment corona-zelftesten aangeboden. Zelftesten zijn echter verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. Op dit moment heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nog geen informatie ontvangen over goedgekeurde zelftesten voor het coronavirus.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:17 maart 2020

zelftest-thuis

Eisen zelftest

Aan zelftesten zijn wettelijke eisen verbonden. Zo moet elke zelftest door een bevoegde instantie beoordeeld worden. De test moet verder een CE-markering hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat de zelftest eenvoudig te gebruiken is in een thuissituatie door mensen zonder medische achtergrond. Verder moet een zelftest in Nederland een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing hebben en de waarschuwing bevatten dat de gebruiker geen medische beslissingen mag nemen zonder een arts te raadplegen.

Op dit moment heeft de IGJ géén informatie dat er goedgekeurde thuistesten voor het coronavirus zijn. Zo nodig zal de IGJ optreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten.

Andere methode

De testen die erkende laboratoria gebruiken toetsen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftesten voor het coronavirus testen op een andere manier, en kunnen alleen zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Niet of de persoon het virus op dit moment bij zich draagt.

Zelftesten kunnen verder een foutief (positief of negatief) resultaat opleveren, waardoor mensen onterecht ongerust of gerustgesteld kunnen worden. Het is daarom noodzakelijk dat een aangemelde instantie beoordeelt of een zelftest bruikbaar en begrijpelijk is voor thuisgebruik.

Standpunt Consumentenbond

De Consumentenbond is blij met de waarschuwing van de IGJ. Niemand heeft er iets aan om met dit soort (vooralsnog illegale) tests schijnzekerheid te zoeken. Bovendien kan de werkzaamheid betwijfeld worden. Houd je aan de adviezen van de deskundigen (zoals het RIVM) en neem indien nodig contact op met de huisarts.

In algemene zin geldt dat zelftesten voor- en nadelen kennen, ook als ze goedgekeurd zijn. Lees er meer over op onze pagina ‘Medische zelftests: goed idee of liever naar de dokter?

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Corona test locatie
  1 jun.

  Coronatests

  Om een besmetting met het coronavirus vast te stellen is een coronatest nodig. Testen is een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. Maar welke coronatests zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?
 • lippenbalsem
  7 apr.

  Lippenbalsem: let op de ingrediënten

  Gebruik je lippenbalsem, dan krijg je daar gemakkelijk iets van binnen. Daarom is het voor dit soort producten belangrijk dat inslikken geen enkel kwaad kan. Toch blijkt uit onderzoeken van zusterorganisaties dat sommige producten riskante stoffen bevatten.
 • Covid zelftest
  1 apr.

  Corona-zelftests

  Sinds 31 maart zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt. Maar zulke zelftesten zijn niet voor iedereen en niet in alle situaties geschikt.
 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek