icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inspectie waarschuwt voor zelftesten coronavirus

Nieuws
|
Er worden op dit moment corona-zelftesten aangeboden. Zelftesten zijn echter verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. Op dit moment heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nog geen informatie ontvangen over goedgekeurde zelftesten voor het coronavirus.
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 17 maart 2020

zelftest-thuis

Eisen zelftest

Aan zelftesten zijn wettelijke eisen verbonden. Zo moet elke zelftest door een bevoegde instantie beoordeeld worden. De test moet verder een CE-markering hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat de zelftest eenvoudig te gebruiken is in een thuissituatie door mensen zonder medische achtergrond. Verder moet een zelftest in Nederland een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing hebben en de waarschuwing bevatten dat de gebruiker geen medische beslissingen mag nemen zonder een arts te raadplegen.

Op dit moment heeft de IGJ géén informatie dat er goedgekeurde thuistesten voor het coronavirus zijn. Zo nodig zal de IGJ optreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten.

Andere methode

De testen die erkende laboratoria gebruiken toetsen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftesten voor het coronavirus testen op een andere manier, en kunnen alleen zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Niet of de persoon het virus op dit moment bij zich draagt.

Zelftesten kunnen verder een foutief (positief of negatief) resultaat opleveren, waardoor mensen onterecht ongerust of gerustgesteld kunnen worden. Het is daarom noodzakelijk dat een aangemelde instantie beoordeelt of een zelftest bruikbaar en begrijpelijk is voor thuisgebruik.

Standpunt Consumentenbond

De Consumentenbond is blij met de waarschuwing van de IGJ. Niemand heeft er iets aan om met dit soort (vooralsnog illegale) tests schijnzekerheid te zoeken. Bovendien kan de werkzaamheid betwijfeld worden. Houd je aan de adviezen van de deskundigen (zoals het RIVM) en neem indien nodig contact op met de huisarts.

In algemene zin geldt dat zelftesten voor- en nadelen kennen, ook als ze goedgekeurd zijn. Lees er meer over op onze pagina ‘Medische zelftests: goed idee of liever naar de dokter?

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • zorgvergelijker-laptop

  Zorgverzekeringen vergelijken

  Heb je uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe uit te kiezen. Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

  Start vergelijken

 • Coronavirus mondkap
  25 aug.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En waar moet je ze op?
 • Covid zelftest
  25 aug.

  Corona-zelftests

  Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.
 • Meldingen coronavirus 3
  15 dec.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.