De zwangerschapstest

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 26 november 2021
Zwangerschapstests zijn er in alle soorten en maten. Ze hebben één ding gemeen: ze werken allemaal op basis van een urinetest. Een minuut nadat je het staafje in je urinestraal hebt gehouden, kan er al een verlossend streepje verschijnen. Maar het kan ook langer duren; de wachttijd verschilt per merk. Een tip voor als je erg zenuwachtig bent: vang de urine op in een schoon potje en doe vervolgens de test. Dat is een stuk makkelijker dan het staafje in de urinestraal houden.
Wanneer moet je testen?
De meeste zwangerschapstests kun je gebruiken vanaf het moment dat je normaal gesproken ongesteld zou worden. Het hormoon dat je aanmaakt als je zwanger bent, is dan voldoende aanwezig in je urine. Houd je je menstruatie niet precies bij, dan kun je beter kiezen voor een test die hoog scoort op gevoeligheid. Tests als Sensitest, Clearblue Vroege Detectie en Mat Care Ultra slaan ook bij lage concentraties zwangerschapshormoon positief uit.
Test niet te vroeg
Sommige zwangerschapstests kun je al eerder gebruiken: 4 of 6 dagen vóór je menstruatie. Het is fijn om zo snel mogelijk te weten of je zwanger bent, maar testen vóór de verwachte menstruatie heeft ook nadelen. Er is namelijk een aanzienlijke kans dat een zwangerschap binnen 2 weken stopt. Je krijgt dan een enorme teleurstelling te verwerken, terwijl je zonder test van niets had geweten.
De test aflezen
Als je zenuwachtig zit te wachten op de uitslag, kan het lastig zijn om deze goed te interpreteren. Als je bang bent om een fout te maken bij het aflezen, kun je kiezen voor Clearblue Digital. Daarbij verschijnt de uitslag in woorden: zwanger of niet zwanger.
Nieuw & interessant
Zorgverzekeringen vergelijken
Heb je uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe uit te kiezen. Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.
- 23 mrt.
Mondkapjes tijdens corona
Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En waar moet je ze op? - 15 dec.
CoronaMelder-app: veelgestelde vragen
De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen. - 3 dec.
Corona-zelftests
Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.