icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Verschillen in zelfzorgmedicijnen

Iedereen koopt wel eens pijnstillers of een neusspray. Maar is er verschil tussen A-merken en huismerken? En maakt het uit of je ze haalt bij de drogist of apotheek? De prijs zegt in ieder geval niks over de werking.  
fauve panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 7 oktober 2021

neusspray-zorg

Verschillen in werking

Zelfzorgmedicijnen zijn medicijnen zonder recept. Je koopt ze bij de drogist, apotheek of supermarkt. Alle zelfzorgmedicijnen moeten voldoen aan strenge regels die ook voor medicijnen op recept gelden. Deze regels houden in dat de werking bewezen moet zijn, dat het een veilig medicijn is en dat het van goede kwaliteit is.

Goedkope paracetamol van het huismerk is daarom net zo goed als het duurste merk, en die van de drogist net zo goed als die van de apotheek. Wel kan het zijn dat je de voorkeur aan een bepaald merk geeft, omdat de tabletten daarvan bijvoorbeeld beter oplossen, makkelijker slikken of een lekkerder smaakje hebben. 

Verschillen in prijs

Zelfzorgmedicijnen van verschillende merken hebben in principe dezelfde werking. Maar ze kunnen wel verschillen in prijs. Ook waar je je medicijnen haalt kan van invloed zijn op wat je betaalt. In de apotheek zijn sommige zelfzorgmedicijnen duurder dan in de supermarkt of drogist.

 
Werkzame stof
 
Werkt bij
 

Gangbare prijs

Supermarkt/drogist

Gangbare prijs

Apotheek

Paracetamol 
(500 mg, 20 stuks)
Pijn €0,59 €0,99
Paracetamol
(500 mg, 50 stuks)
Pijn €0,99 €1,89
Ibuprofen
(200 mg, 20 stuks)
Pijn €1,49 €1,59
Ibuprofen
(400 mg, 20 stuks)
Pijn €1,79 €1,99
Xylometazoline
(1,0mg/ml, 10 ml)
Verstopte neus €3,09 €3,09
Miconazol(nitraat)
(20 mg/gr, 30 gram)
Huidschimmel €6,19 €6,29
Noscapine
(1,0mg/ml, 150 ml)
Prikkelhoest €3,79 €5,19

Peildatum: april 2020

Toch naar de apotheek?

Veel zelfzorgmiddelen vind je zowel bij de drogist als bij de apotheek. Gebruik je meerdere geneesmiddelen op recept of heb je klachten die al lang bestaan? Dan is het soms verstandiger om ook zelfzorgmiddelen bij je eigen apotheek te halen. Een apotheker checkt ook direct of het middel wel samen gebruikt kan worden met de receptmedicijnen. In het ideale geval wordt het middel gelijk aan het dossier toegevoegd.

Pijnstillers: welke kies je?

Sommige merken ibuprofen doen geloven dat ze een bijzondere, snellere werking hebben. Als dit al zo is dan scheelt dit hooguit een kwartier met een goedkopere variant. Pijnstillers met naproxen voor spierpijn (bijvoorbeeld Aleve Select), menstruatiepijn (Aleve Feminax) of gewone pijn (Aleve Classic) zijn eigenlijk precies dezelfde tabletjes. Ook zijn ze vergelijkbaar met de huismerk naproxen. 

Neusspray: welke kies je?

Van de traditionele kruidengeneesmiddelen en homeopathische neussprays is het niet bewezen dat ze werken bij neusverkoudheid. En eigenlijk is je neus ook prima in staat om zichzelf schoon te maken.

Wil je toch wat aan je neusverkoudheid doen? Kies dan voor een spray met xylometazoline, tramazoline of oxymetazoline. Deze neussprays vallen onder de goedgekeurde en veilige zelfzorgmedicijnen. Ook hier geldt, de goedkope variant werkt net zo goed. Er zitten namelijk dezelfde werkzame stoffen in.

Let op: gebruik deze neussprays maximaal 1 week. Het gevaar is namelijk dat je neus went aan de stof en je daarna niet meer zonder kunt.

Verder lezen:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Coronavirus mondkap
  25 aug.

  Mondkapjes tijdens corona

  Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En waar moet je ze op?
 • Covid zelftest
  25 aug.

  Corona-zelftests

  Sinds 31 maart 2021 zijn er corona-zelftesten op de markt. Hiermee kun je bij jezelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt.
 • Meldingen coronavirus 3
  15 dec.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.