Vitamine D: etikettentest supplementen
Test|Miljoenen Nederlanders hebben baat bij vitamine D-supplementen, bijvoorbeeld groepen die een tekort hebben. De aanbevolen hoeveelheid is dan eigenlijk altijd 10 of 20 microgram. Van de 58 potjes die we onderzochten bleken er 33 te veel vitamine D te adviseren.

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:15 oktober 2020

3 highlights uit de test
- 1Te hoge dosering
Eén product adviseert een dosis van 100 microgram per dag. Een dosis die niet is toegestaan volgens de Warenwet. Het maximum is 75 microgram.
- 2Te weinig of te veel vitamine D
Van de 58 potjes bevatten er 21 precies voldoende vitamine D3. Twee adviseren een te lage hoeveelheid en nog eens 2 bevatten een onlogische hoeveelheid van 15 microgram. Deze hoeveelheid vitamine D wordt voor geen enkele groep aangeraden.
- 3Relevante informatie ontbreekt op het etiket
Op de etiketten zijn vaak vage claims te vinden, zoals ‘Ondersteunt het immuunsysteem’ en ‘Goed voor botten en tanden’. Relevante informatie voor wie welke hoeveelheid vitamine D wordt aangeraden ontbreekt meestal. Slechts op 12 potjes is deze informatie te vinden.
Zo hebben we getest
We kochten in totaal 58 potjes vitamine D3 voor volwassen. Voor grote groepen wordt namelijk extra vitamine D aangeraden door de Gezondheidsraad. Meestal is dit 10 microgram. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar of met een vitamine D tekort wordt het dubbele aangeraden, dus 20 microgram.
We bekeken of:
- De juiste aanbevolen hoeveelheid wordt aangeraden.
- Op het etiket wordt aangegeven voor welke groepen welke hoeveelheid vitamine D wordt geadviseerd.
De producten zijn ingekocht in augustus 2020.
Alle geteste producten bevatten vitamine D3. Dat is de meest effectieve vorm. Lees hier meer over vitamine D en het verschil tussen D2 en D3.
De beste supplementen
Van de 58 onderzochte potjes zijn er 12 die zowel de juiste hoeveelheid vitamine D adviseren én de informatie op het etiket plaatsen. De top 3 goedkoopste zijn:
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Artikelen binnen Zelfzorg
Alle artikelenWord ook lid
Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.
Nieuw & interessant
- 11 feb.
Hooikoorts
Heb je vaak last van een loopneus, jeukende ogen, niezen of benauwdheid? Dan zou je zomaar eens last van hooikoorts kunnen hebben. Wij zochten we uit welke middelen het meest effectief zijn en hoeveel ze kosten. - Nieuws | 29 jan.
Niet-medisch mondkapje met NEN-keurmerk op de markt
Consumenten kunnen voor het eerst een niet-medisch mondkapje met keurmerk van de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) kopen. Het gaat om het mondkapje van de Eindhovense fabrikant ISKO Vital+™. - 28 jan.
Mondkapjes tijdens corona
Sinds de coronacrisis is de interesse in mondkapjes toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En is het nuttig om een mondkapje te gebruiken in de openbare ruimte? Het juiste medicijn
Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.