icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste zonneboiler

Wij hebben 6 zonneboilers getest die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Deze scoren allemaal een 7 of hoger. Opvallend is dat de Sonnenkraft zonneboiler, die een lager testoordeel heeft dan de Remeha, wel dezelfde (hoge) prijs heeft.
BesteSilver zonneboilers

Geteste zonneboilers

Samen met onze Europese zusterorganisaties hebben wij 6 zonneboilers getest die in Nederland verkrijgbaar zijn. De boilers scoren allemaal een 7 of hoger en zijn natuurlijk getest in Nederland. Ze zetten zonne-energie goed om in warm water en houden het redelijk lang warm. Ze zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Ook in Nederland is een zonneboiler dus goed te gebruiken voor het verwarmen van kraan- of douchewater. Ondanks de vele wolkenluchten scoren de zonneboilers allemaal een voldoende op ‘Prestatie’. Deze score is gebaseerd op het deel van de tijd dat het warme water van de zon komt. Natuurlijk is dat in zuidelijker landen veel hoger. Daar komt bijna al het warme water van de zon.

Verder is de bestendigheid tegen regen, sneeuw, hagel en harde wind dik in orde. Ze kunnen hier allemaal goed tegen en voldoen aan de normen die hiervoor gelden. Alleen de Viessmann scoort iets lager omdat die iets minder goed bestand is tegen zwaar druk­ en trekwerk dan de andere. De collector kan in zeldzame gevallen (een pak sneeuw van meer dan 60 cm plus windkracht 11) beschadigd raken.

Opvallend is dat de Sonnenkraft zonneboiler, die een lager Testoordeel heeft dan de Remeha, wel dezelfde (hoge) prijs heeft.

Op het gebied van installatie, onderhoud en handleidingen is nog wel verbetering nodig. Hier worden (magere) zesjes gescoord, dit zou beter moeten om de kans op installatiefouten - en een slecht werkende zonneboiler - zo klein mogelijk te houden.

Test zonneboilers

Merk en type Richtprijs Testoordeel Inhoud opslagvat (L) Subsidie-bedrag ISDE
Remeha
RemaSOL 150SE-1S
€3400 8,0 150 €1405
HR Solar
Hrs200L / 5,0
€3000 7,9 200 €1335
Nefit
SolarLine 1-120 II
€2150 7,6 120 €823
Sonnenkraft
Compact E 300
€3400 7,6 300 €1193
Vaillant
Aurostep Plus VIH S2 250
€2250 7,5 246 €1274
Viessmann
Vitosol 200-F
€2650 7,0 250 €926
  • De richtprijzen kunnen in de praktijk lager uitvallen, en zijn exclusief installatiekosten. Deze bedragen ruwweg €900.
  • De zonneboilers zijn aangeschaft en getest met 2 collectoren, met uitzondering van de Nefit ( getest met 1 collector).
  • De subsidiebedragen zijn eind 2016 fors verhoogd. De bedragen zijn actueel.

De volledige testresultaten staan in de Consumentengids van april 2016 (pdf).

Hoe wij zonneboilers testen

In het laboratorium onderzochten we hoe goed de zonneboilersystemen het doen. We hebben onder andere getest op de collector, de isolatie en hoe de zonneboiler het volhoudt in de Nederlandse weersomstandigheden.

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME