icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips zonneboiler

Plaats je de zonneboiler (of laat je deze installeren) en is daarmee de kous af? Wij geven je waardevolle tips voor het onderhoud van je zonneboiler.


1
Onderhoud zonneboiler

Hoeveel onderhoud je zonneboiler nodig heeft, hangt af van het systeem. Een terugloopsysteem moet circa eens in de 5 jaar geïnspecteerd worden. Volgens Milieu centraal bedragen de kosten hiervan circa €50. Een drukgevuld systeem heeft wat meer onderhoud nodig, want de transportvloeistof moet om de paar jaar vervangen worden. Milieu centraal zegt dat het onderhoud van dit systeem circa €30 per jaar kost, als onderdeel van een onderhoudscontract bij je cv-ketel. Verder heb je naar je zonneboiler eigenlijk geen omkijken. Als deze voorzien is van een monitoringssysteem krijg je een seintje als er onverhoopt iets verkeerd gaat.

Gebruikstips onderhoud zonneboiler

2
zonneboiler verzekeren

Je hoeft je zonneboiler niet apart te verzekeren. Zonneboilers vallen net als zonnepanelen onder de opstalverzekering. Het is wel een goed idee om je verzekeraar te melden wanneer je een zonneboilersysteem laat plaatsen: de herbouwwaarde van je woning stijgt immers.

Voor huurders kan het iets anders liggen: inboedelverzekeringen dekken geen zonnecollectoren of zonnepanelen. Wij raden huurders aan om na te gaan of er een (goede) opstalverzekering is afgesloten voor de woning. Controleer dit bij de huiseigenaar op het moment dat je toestemming vraagt voor het installeren van een zonneboiler. Zonodig kun je een eigen aparte opstalverzekering afsluiten voor je zonnecollectoren en eventuele andere dure zaken die je zelf 'aard- en nagelvast' aan het huis hebt verbonden.

zonneboiler

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME

Uitslag test zonneboilers

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Heb je zelf een zonneboiler? Deel je ervaringen of stel je vraag op de Community.

We zijn de topics aan het ophalen...