icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij zonneboilers testen

Samen met onze Europese zusterorganisaties hebben wij zonneboilers getest. In ieder land zijn er weer andere fabrikanten en modellen. Wij hebben 6 modellen getest die in Nederland verkrijgbaar zijn.

In het laboratorium onderzochten we hoe goed de zonneboilersystemen het doen. Benut de collector de zonnewarmte optimaal? Is het voorraadvat goed geïsoleerd, zodat het water zo lang mogelijk warm blijft? En is het systeem bestand tegen weer en wind?

Bekijk welke zonneboilers als Beste uit de Test komen.

Weersomstandigheden

Een zonneboiler gaat zo’n 25 jaar mee. In die tijd zullen er heel wat hagelbuien op vallen en windstoten aan trekken. We stelden de collectoren daarom in het laboratorium bloot aan een zondvloed van regen, een stalen kogel die een grote hagelsteen simuleert, en een druk- en trektest om te zien of het glazen collectoroppervlak breekt bij een dikke laag sneeuw, en of hij bestand is tegen harde wind.

Onderhoud

Ten slotte hebben we ook beoordeeld hoe gemakkelijk de systemen te installeren en te onderhouden zijn. De handleidingen moeten bijvoorbeeld helder (en in het Nederlands) zijn om de kans op installatiefouten, en daarmee een slecht werkende zonneboiler, zo klein mogelijk te houden. Als het systeem niet goed functioneert merk je dat als gebruiker niet altijd. Sommige zonneboilers hebben hiervoor een monitoringfunctie: dat levert een positieve score voor dit onderdeel op.

Bekijk de beste zonneboiler

Uitslag test zonneboilers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg