icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Het project CLEAR

Binnen het EU-project CLEAR informeren we consumenten over zonnepanelen. Europese consumentenorganisaties werken - met Europese subsidie - samen aan het wegwerken van barrières voor consumenten: een gebrek aan informatie, onzekerheid over merken en installateurs, hoge aanschafprijzen en inconsistent overheidsbeleid.
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Gepubliceerd op:  21 juli 2015

Artikel project CLEAR

Wat is CLEAR?

De afkorting staat voor: enabling Consumers to Learn about, Engage with and Adopt Renewable energy technologies. De EU steunt het project van consumentenorganisaties met subsidie. De bedoeling is om consumenten zoveel mogelijk informatie te geven over het opwekken van duurzame energie.

De subsidie is toegekend binnen het EU-programma Intelligent Energy Europe. Het beheer daarvan ligt bij het agentschap EASME.

Het doel van CLEAR

CLEAR wil de belangrijkste barrières doorbreken door consumenten in staat te stellen geïnformeerd beslissingen te nemen. Uit een enquête onder 5000 EU-consumenten blijkt dat de meeste consumenten wel gehoord hebben van zonnepanelen en zonneboilers. En een flink aantal van hen ziet een investering in de eigen woning en daardoor een lagere energierekening wel zitten. Maar voor veel consumenten staan tal van onzekerheden zo'n investering in de weg.

Een kleine minderheid vindt het aanschaffen van zonnepanelen of zonneboilers helemaal niets. Hiervan zien de meesten de hoge kosten als drempel. Of ze hebben niet veel vertrouwen in de producten. Binnen het project helpen we consumenten actief door alle stadia van oriëntatie tot de aankoop van duurzame energietechnologieën. Daarbij rekening houdend met verschillen tussen consumenten wat betreft mogelijkheden, soort woning en energiegebruik.

Partners

In CLEAR doen consumentenorganisaties mee uit 5 landen:

  • Test-Aankoop (België)
  • OCU (Spanje)
  • DECO Pro Teste (Portugal)
  • Altro Consumo (Italië) 
  • Consumentenbond (Nederland)

Bijdragen worden ook geleverd door Which? (Groot-Brittannië), Que choisir (Frankrijk) en Stiftung Warentest (Duitsland). Het project wordt ook ondersteund door de consumentenorganisaties uit Finland, Zweden, Denemarken, Tsjechië en Slovenië.

Voordeel voor Nederlandse consumenten

Dankzij CLEAR kunnen wij meer hulp bieden bij het zelf opwekken van schone energie. Zoals met de informatiepagina's over zonnepanelen en zonneboilers, en met informatiebijeenkomsten op verschillende plaatsen in het land. Ook het onderzoek naar de kwaliteit van zonnepanelen in de Consumentengids van september 2015 (pdf) en de test van zonneboilers uit april 2016 vallen binnen het project.

Zonnecollectief

Samen met Vereniging Eigen Huis organiseren wij het Zonnecollectief, een collectieve inkoopactie van zonnepanelen. Inclusief degelijke installatie, uitgebreide garanties en klantenservice. Update: het Zonnecollectief is per april 2017 gesloten. Je kunt niet meer meedoen.

Ook interessant:

 

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME

Uitslag test zonneboilers