! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnebrand SPF 30 Test

Test|Het meest gebruikte anti-zonnebrandmiddel is er een met SPF 30 (lotion of spray). Deze is voor veel mensen en omstandigheden ook geschikt. Voor kinderen en mensen met een huid die zeer snel verbrandt kun je beter een zonnebrand kiezen met SPF50 of SPF50+. De prijzen verschillen behoorlijk. Moet je voor een goede zonnebrand veel betalen?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:14 juni 2021

Sunspray-arm

Antizonnebrandmiddel SPF30

Laatste update: 14 juni 2021

Wij zijn er bijna..

3 Highlights uit de test

 1. 1
  Grote prijsverschillen

  Anti-zonnebrandmiddelen heb je in verpakkingen van 75, 100, 125, 150, 200 en 250 ml of zelf in een literfles. Door die verschillende inhoudsvormen is het lastig de prijs te vergelijken, maar het is zeker de moeite waard. 

  Voor 100 ml zonnebrand betaal je gemiddeld €9. Maar de bandbreedte is groot. De duurste zonnebrand in onze test kost ruim €20 per 100 ml.

  Huismerken van drogisterijen of supermarkten zijn een stuk goedkoper en heb je al voor minder dan €5 per 100 ml. De goedkoopste is nog geen €2 per 100 ml. 

  Er wordt behoorlijk gestunt met zonnebrandmiddelen. De prijzen kunnen per week behoorlijk verschillen. Zo zijn er vaak acties met bijvoorbeeld de tweede voor de helft van de prijs. 

 2. 2
  Lekker smeren

  Koop een zonnebrandmiddel dat je fijn vindt om te gebruiken. Dus een product dat je lekker vindt smeren, fijn op de huid vindt en lekker vindt ruiken. Dan is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk voldoende gebruikt.

  Ons panel heeft als favorieten een aantal producten van A-merken die meer dan een 8 scoren, maar ook sommige huismerken krijgen een mooie 8- voor gebruiksgemak. Een fijn middel dat goed beschermt hoeft echt niet duur te zijn. 

 3. 3
  Check de ingredienten

  Sommige zonnebrandmiddelen bevatten dubieuze ingrediënten die we liever niet zien in verzorgingsproducten. Zo kunnen sommige producten hormoonverstorende stoffen bevatten en/of allergenen. Gelukkig zien we die veel minder.

  In 2020 bekeken we voor het eerst ook of de anti-zonnebrandmiddelen ingrediënten bevatten met een nadelig effect op het milieu. We zien daar grote verschillen en dus verbetermogelijkheden voor fabrikanten.

  Sinds 2021 hebben we ook een oordeel voor de aanwezigheid van microplastics meegenomen en geven we een oordeel over de milieu-impact van de verpakking. 

Het kan zijn dat er een merk dat je zoekt niet tussen staat. Het aanbod aan zonnebrandmiddelen is zo groot dat we niet alle producten kunnen testen. Ook pasten sommige merken hun product aan op het moment dat ze niet meer mee konden in de eerste test van dit jaar.  

Het kan ook zijn dat we van het merk dat je zoekt wel een zonnebrandmiddel met SPF 50 of SPF50+ hebben getest. Deze middelen worden meestal aangeprezen als zonnebrand voor kinderen en bevatten daarom meestal geen parfum. 

Als het met de bescherming maar goed zit.

Sommige zonnebrandmiddelen claimen een andere SPF dan wij daadwerkelijk meten. Soms is de SPF wel correct, maar is de bescherming tegen uv A-straling te laag.

Als het met de bescherming wel goed zit, kun je je keuze baseren op prijs, gebruiksgemak en/of op de milieuscore. Met name op de milieuscore zien we grote verschillen. Daar kunnen veel fabrikanten nog verbeteringen doorvoeren.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue