icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Postcoderoos: zonnepanelen op een ander dak

Wil je wel zonne-energie, maar heb je geen eigen dak waar zonnepanelen op kunnen? Hoe kun je toch profiteren van zonne-energie en bijdragen aan een duurzame energievoorziening? Waar moet je op letten? Wij vertellen je de voordelen, nadelen en adders onder het gras.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:4 maart 2022

grootschalig zonnepark

Heb je een huurhuis? Dan is de informatie op deze pagina zeker relevant voor je. We hebben ook informatie over zonnepanelen op het (al dan niet gemeenschappelijke) dak van je huurwoning.

Kopen zonnepanelen binnen postcoderoos

grasveld zonnepanelen

Bij deze optie koop je zonnepanelen die niet op je eigen dak, maar ergens binnen de omliggende postcodes geïnstalleerd worden. Je wordt lid van een coöperatie, om te kunnen profiteren van het belastingvoordeel van de Postcoderoosregeling. Je kunt direct lid worden van een coöperatie of zelf betrokken zijn bij het opzetten ervan. Maar je kunt ook klant van een bedrijf worden dat een coöperatie heeft georganiseerd, waarna je automatisch lid wordt.

Let op: Sinds april 2021 is de Postcoderoosregeling gewijzigd. De nieuwe regeling heet Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Maar hij werkt nog steeds met een 'postcoderoos'.

Voorbeelden

Zon op Nederland; honderden kleine coöperaties. Een goed overzicht vind je bij HIER opgewekt. Het gemeentelijke energieloket kan ook een ingang zijn.

Voordelen

  • Deelnemen is vaak al mogelijk vanaf 1 zonnepaneel; vanwege de schaalgrootte heb je bij weinig panelen niet het nadeel van relatief hogere installatiekosten. Later kun je makkelijk panelen bijkopen, al dan niet van hetzelfde dak of uit hetzelfde park.
  • Ook mogelijk voor wie al zonnepanelen op het eigen dak heeft, maar niet genoeg om z’n hele stroomverbruik te compenseren. Je kunt aanvullen tot je jaarverbruik met deelname aan een postcoderoosproject.
  • Ook mogelijk voor huurders (behalve als je huurt inclusief energie), zonder toestemming van je eigen huiseigenaar.
  • Onder bepaalde voorwaarden ontvangt de coöperatie binnen de oude regeling een vergoeding van meewerkende energieleveranciers. Met de vergoeding kunnen weer nieuwe projecten opgestart worden. Bij Zon op Nederland geldt dit voor klanten van Engie, Greenchoice en om | nieuwe energie.

Nadelen

  • Als je gaat verhuizen kun je met de oude postcoderoosregeling daarna niet meer van het belastingvoordeel profiteren. Bij de nieuwe SCE-subsidie geldt dit niet.
  • Voor een goede afhandeling is bij de oude regeling medewerking van je energieleverancier nodig. Niet alle energieleveranciers werkten mee. Bij de nieuwe regeling hoeft de energieleverancier niet mee te werken, maar je opbrengst hangt wel deels af van het teruglevertarief van de leverancier.

Let op

  • Er kunnen maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn voor administratie, onderhoud en verzekeringen. Informeer goed of deze kosten van tevoren vastliggen of jaarlijks bepaald worden.
  • Als je nog in de oude postcoderoosregeling zit, is overstappen van je energieleverancier in veel gevallen lastig.
  • De postcoderoosregeling garandeert het belastingvoordeel voor een periode van 15 jaar, maar belastingtarieven (en dus het relatieve voordeel) kunnen wijzigen. Bij de SCE subsidieregeling gaat het om gegarandeerde subsidie voor eveneens 15 jaar.
  • De SCE-regeling wordt elk jaar opnieuw opengesteld. In 2022 is deze per 1 maart geopend. De RvO stelt elk jaar een nieuw basisbedrag vast voor aanvragen in dat jaar. Dat basisbedrag ligt dan voor 15 jaar vast voor de toegekende aanvragen. De uitgekeerde subsidie is het verschil tussen de marktprijs (op jaarbasis) per kWh, en het basisbedrag. Dat betekent dat je meer subsidie krijgt als de marktprijs in een jaar lager ligt. En minder subsidie als de marktprijs (zoals nu) juist hoog ligt. Het idee is dat je in dat laatste geval al meer geld van je leverancier voor je opgewekte stroom krijgt. Dan hoeft de overheid dus minder bij te springen. Bij de RvO en bij HIER Opgewekt vind je meer informatie.
  • Je kunt niet altijd de deelname in een coöperatie gunstig eerder beëindigen of zonnepanelen doorverkopen. Natuurlijk geldt ook voor zonnepanelen op je eigen dak dat je ze niet laat installeren met het idee ze binnen een paar jaar weer te verkopen.
  • Probeer altijd te achterhalen welk merk en type panelen en omvormers geplaatst worden van jouw geld en welke garanties er gelden.
  • Kijk goed wie verantwoordelijk is voor het aanspreken van fabrikanten of leveranciers op garantie, als er wat mis gaat.
  • Informeer naar de samenstelling van het bestuur van de coöperatie waarvan je lid wordt. Misschien wil je zelf actief worden in het bestuur.
  • Het informeren van consumenten over een postcoderoosproject valt onder de Wet financieel toezicht. HIER opgewekt legt uit wat dat betekent. Zo kun je nagaan of een coöperatie zorgvuldig te werk gaat en bijvoorbeeld het voorbeeldformat van de AFM gebruikt.
  • Vaak moeten er eerst voldoende deelnemers zijn voor een project doorgaat. Het kan dus zijn dat je je inschrijft, of geld inlegt, in een project dat niet doorgaat. Dan krijg je je geld weer terug.

Kopen zonnepanelen buiten postcoderoos

zonnepanlen park

Ook bij deze optie koop je zonnepanelen die elders geïnstalleerd worden, maar niet in je directe omgeving. Daardoor kun je niet profiteren van het belastingvoordeel van de Postcoderoosregeling.

Voorbeelden

Energieleverancier Vrijopnaam.

Voordelen

  • Deelnemen is vaak al mogelijk vanaf 1 zonnepaneel; vanwege de schaalgrootte heb je bij weinig panelen niet het nadeel van relatief hogere installatiekosten. Later kun je makkelijk panelen bijkopen, al dan niet van hetzelfde dak of uit hetzelfde park.
  • Er hoeft geen project in de directe woonomgeving te zijn om toch te kunnen profiteren van zonne-energie.
  • Ook mogelijk voor wie al zonnepanelen op het eigen dak heeft; omdat je bij deze optie niet saldeert (ook niet via de postcoderoos) is het aantal zonnepanelen in principe onbeperkt. Vaak geldt wel een maximum per adres.
  • Ook mogelijk voor huurders (behalve als je huurt inclusief energie), zonder toestemming van je eigen huiseigenaar.
  • Geen gedoe bij verhuizing. De panelen 'verhuizen met je mee'.

Nadelen

  • Soms zit je vast aan een energieleverancier, soms is er alleen medewerking van je energieleverancier nodig. Nog niet alle energieleveranciers werken mee.
  • Het financiële voordeel zal vaak wat lager zijn dan bij deelname aan een postcoderoosproject. Want je krijgt geen energiebelasting terug over de opgewekte stroom. Door schaalgrootte kunnen de panelen wel goedkoper zijn.

Let op

  • Bij aankoop van zonnepanelen buiten de postcoderoos hangt je opbrengst op de lange termijn niet af van de ontwikkeling van de wetgeving rond salderen. Maar meer van de ontwikkeling van de energieprijs! Kijk daarom altijd goed van welke energieprijs(ontwikkeling) de aanbieder uitgaat bij het voorrekenen van je te verwachten opbrengsten.
  • Soms krijg je de werkelijke opbrengst in kWh van de panelen vergoed. Soms een vast bedrag of gegarandeerd (minimum) aantal kWh per jaar.

Investeren in zonnepanelen zonder te kopen

elektriciteitscentrale zonnepanelen 2

Dit is een heel andere constructie: je wordt geen eigenaar van zonnepanelen, maar van een soort obligaties waarvan de opbrengst gebruikt wordt om een zonnepark aan te leggen. Eigenlijk gaat het hier om ‘crowdfunding’. Afhankelijk van de aanbieder krijg je aan het eind van een vooraf bepaalde looptijd je inleg terug. In de tussentijd krijg je opbrengsten uit de stroomopwekking door de zonnepanelen, of een vaste rente. Je hebt dus bijgedragen aan het tot stand komen van een zonnepark of een ander project voor duurzame energie.

Voorbeelden

ZonnepanelenDelen en Duurzaaminvesteren.nl.

Voordelen

  • Het minimumbedrag om deel te nemen is vaak klein, bijvoorbeeld €25 voor een ‘ZonneDeel’ bij Zonnepanelendelen.nl. En deelname is al mogelijk vanaf 1 zonnepaneel. Vanwege de schaalgrootte heb je bij weinig panelen niet het nadeel van relatief hogere installatiekosten. Later kun je makkelijk panelen bijkopen, al dan niet van hetzelfde dak uit hetzelfde park.
  • Er hoeft geen project in de directe woonomgeving te zijn om toch te kunnen profiteren van zonne-energie.
  • Ook mogelijk voor wie al zonnepanelen op het eigen dak heeft; de opbrengsten staan los van je eigen energieverbruik dus in principe is de grootte van je deelname onbeperkt.
  • Ook mogelijk voor huurders, zonder toestemming van je eigen huiseigenaar.
  • Onafhankelijk van je woonplaats, dus verhuizen heeft geen invloed.
  • Sommige platforms zijn AFM-gereguleerd en maken gebruik van een derdenrekening om je investering veilig te stellen in geval van faillisement.

Nadelen

  • Ondanks dat het om 'groene investeringen' gaat, gelden ze niet als 'groene belegging' (met bijbehorende vrijstelling van vermogensbelasting) voor de Belastingdienst. Alleen fondsen van bedrijven met een bankvergunning komen daarvoor in aanmerking.

Let op

  • Voor sommige initiatieven geldt dat ze neerkomen op een vorm van beleggen die nog weinig tot niet gereguleerd is: 'Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.' Deelname, zeker met grotere bedragen, is dan af te raden voor wie niet alle haken, ogen en risico’s goed doorgrondt. Veel crowdfundingsplatforms, waaronder de genoemde voorbeelden, staan overigens wél onder toezicht van de AFM.
  • In sommige gevallen is het mogelijk je inleg kwijt te raken. Verdiep je goed in wie het geld beheert en wat de voorwaarden zijn voor uitkering van rente of teruggaaf van je inleg.
  • Vaak moeten er eerst voldoende investeerders zijn voor een project doorgaat. Het kan dus zijn dat je inlegt in een project dat niet doorgaat. Dan krijg je je geld weer terug. Soms betaal je pas op het moment dat het project waarin je investeert echt doorgaat.

Stroom kopen van andermans zonnepanelen

In dit geval kies je bij een energieleverancier voor stroomlevering uit duurzame Nederlandse bronnen, zoals zonneparken. Of zelfs stroom van zonnepanelen op daken van andere consumenten. Als je je eigen zonnepanelen hebt, kun je de (overtollige) stroom daarvan ook verkopen aan andere huishoudens via de energieleverancier. Een soort energiemarktplaats dus.

Voorbeelden

Vandebron, Powerpeers en Opgewekt voor Elkaar (Engie).

Voordelen

  • Er hoeft geen project in de directe woonomgeving te zijn om toch te kunnen profiteren van zonne-energie.
  • Wie al zonnepanelen op het eigen dak heeft, kan er een klein extraatje mee verdienen als de vergoeding binnen de ‘marktplaats’ hoger is dan de terugleververgoeding bij andere stroomleveranciers.
  • Ook mogelijk voor huurders, zonder toestemming van je eigen huiseigenaar.
  • Onafhankelijk van je woonplaats, dus verhuizen heeft geen invloed.

Nadelen

  • Gekoppeld aan een bepaalde energieleverancier, bij overstappen houdt het op.

Let op

  • Soms wordt de suggestie gewekt dat zowel de afnemer van de zonnestroom als de eigenaar van de zonnepanelen extra groen bezig zijn. Terwijl elke kWh maar 1 keer groen opgewekt kan worden. Lever je via zo’n ‘marktplaats’ meer zonnestroom aan andere consumenten dan alleen je jaarlijkse overschot dat je zelf toch niet gebruikt, dan verbruik je zelf per saldo weer extra andere stroom. En of die even ‘groen’ is hangt nogal af van het verdere (inkoop)beleid van je energieleverancier.
  • Hoe minder stroom je jaarlijks netto verbruikt, hoe belangrijker de hoogte is van het vastrecht stroomlevering of de vaste leveringskosten van je energieleverancier. Sommige leveranciers richten zich op klanten met eigen zonnepanelen en moeten het voor hun inkomsten vooral van een hoger vastrecht hebben.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.