icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Archief Zorgkosten

Hier vind je alle eerder verschenen artikelen binnen Zorgkosten.


2017

Nieuws | 26 september 2017

Honderden euro’s prijsverschil voor zelfde ziekenhuisbehandelingen

Er zitten nog steeds enorme prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor dezelfde behandelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Veel tarieven zijn niet openbaar, waardoor de grote prijsverschillen niet zichtbaar zijn voor consumenten.

Nieuws | 31 augustus 2017

NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen.

Nieuws | 23 augustus 2017

Te lange wachtlijsten verpleeghuizen

Slechts 19% van de verpleeghuizen biedt plek binnen de landelijke norm van 6 weken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Bij 47% van de verpleeghuizen duurt het langer, waarbij een half jaar geen uitzondering is.

Nieuws | 7 augustus 2017

Bijna 400 consumenten deelden hun ziekenhuisrekening

Wij voeren actie voor het transparant maken van zorgtarieven. In 2017 gaven al bijna 400 consumenten de prijs van hun ziekenhuisbehandeling aan ons door.

Nieuws | 4 augustus 2017

Hogere zorgpremie verwacht

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar meer premie voor hun zorgverzekering kwijt zijn. Volgens DSW, een kleine verzekeraar, gaat de premie gemiddeld met €30 per jaar omhoog.

Nieuws | 1 augustus 2017

RKZ deelt ziekenhuistarieven 2017

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) uit Beverwijk heeft aan de Consumentenbond zijn tarieven voor 2017 beschikbaar gesteld voor publicatie. Vorig jaar was het RKZ ook al het eerste ziekenhuis dat de tarieven samen met de Consumentenbond openbaar maakte.

Nieuws | 29 juni 2017

Steeds meer zorgtarieven openbaar

Waar het 2 jaar geleden heel moeilijk was om vooraf enig zicht te krijgen op de kosten van je ziekenhuisbehandeling, worden mondjesmaat steeds meer zorgtarieven openbaar. Verzekeraars en ziekenhuizen publiceren verschillende tarieven en ook consumenten helpen mee door hun tarieven te delen in onze verzameltool.

Nieuws | 21 juni 2017

Zorgverzekeringkaart nu ook voor aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeraars komen dit najaar met een 'zorgverzekeringskaart' bij elke aanvullende zorgverzekeringspolis. Er bestond al een zorgverzekeringskaart voor de basiszorgverzekering. De Consumentenbond vindt dit een goede stap.

7 juni 2017

Collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering kun je korting krijgen op je premie. Wat voor organisaties bieden collectieve verzekeringen aan? En is een collectieve polis altijd goedkoper dan een individuele?

Nieuws | 7 juni 2017

Diagnose via internet blijkt niet eenvoudig

Uit een praktijkproef van de Consumentenbond blijkt dat het niet eenvoudig is om de juiste medische diagnose te stellen op basis van informatie op het internet. Eén op de vijf deelnemers komt met hun zoekopdracht op een verkeerde aandoening uit.

30 mei 2017

Naar de huisarts of naar 'Dokter Google'?

Vrijwel iedereen zoekt weleens op internet naar medische informatie. Maar wat doen we met die diagnose van ‘Dokter Google’?

23 mei 2017

Comfortzorg

Met wildvreemden een ziekenhuiskamer delen is niet altijd een pretje. Wij zochten uit in hoeverre zorgverzekeraars en ziekenhuizen in hun aanbod rekening houden met de wensen van patiënten rondom comfortzorg.

Nieuws | 18 mei 2017

Zorgkosten 2016 lager dan begroot

In 2016 is er 66,1 miljard euro aan zorg uitgegeven. Dat is 1,8 miljard minder dan het kabinet verwachtte.

Nieuws | 10 mei 2017

CZ-klanten melden €2,4 miljoen aan fouten op zorgnota’s

Zorgverzekeraar CZ kreeg in 2016 ruim 25.000 meldingen van klanten die de ziekenhuisrekening in twijfel trokken. Samen ontdekten zij €2,4 miljoen aan onterechte kosten, zo schrijft het AD.

Nieuws | 20 april 2017

Driekwart kiest voor naturapolis bij zorgverzekering

Driekwart van de verzekerden heeft in 2017 gekozen voor een naturapolis. Bijna 20% koos voor een restitutiepolis en 5% voor een combinatie van beiden: de zogeheten combinatiepolis.

13 april 2017

De kosten van ziekenhuiszorg: dbc's en overige zorgproducten

Ziekenhuizen werken met dbc's om de kosten van zorg in rekening te brengen. Wat is zo'n dbc precies? Hoe komen de kosten tot stand?

24 maart 2017

Wegblijftarieven in de zorg

Verhinderd zijn voor een afspraak overkomt iedereen weleens. Maar wie in de zorg een afspraak vergeet of te laat afzegt kan dat duur komen te staan. Je kunt voor deze ‘no show’ namelijk een flinke rekening gepresenteerd krijgen.

8 februari 2017

Spaarplannen van opticiens

Met spaar- en leaseplannen en verzekeringen proberen opticiens klanten aan zich te binden. Kijk wel goed naar de haken en ogen.

24 januari 2017

Mondzorg

De Consumentenbond onderzocht samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de informatie die tandartsen geven voorafgaand aan diverse mondzorgbehandelingen. Deze bleek niet altijd optimaal.

2016

Nieuws | 22 december 2016

Consumentenbond teleurgesteld in besluit Raad van State

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hoeft tariefinformatie niet openbaar te maken. De Consumentenbond is teleurgesteld.


Filter op artikelen

Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in