icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalbare zorg

De zorguitgaven in Nederland zijn afgelopen 60 jaar enorm gestegen. In 2011 gaven we ongeveer €90 miljard aan zorg en welzijn. Voor een modaal gezin met 2 kinderen betekent dit dat maar liefst een kwart van het inkomen via premies, belastingen en eigen bijdragen naar de zorg vloeit. Als we niets doen, dan stijgen de zorguitgaven in 2040 tot bijna de helft van ons bruto inkomen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:15 juli 2013


Zicht op de rekening

Voor de hand liggende maatregelen om de kostenstijging een halt toe te roepen, zijn: efficiënter werken, de verspilling in de zorg terugbrengen, het basispakket van de zorgverzekering verkleinen en de zorgpremie verhogen. Meer inzicht in wat de zorg kost, maakt mensen ook bewuster van het geld dat we aan de zorg uitgeven.

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan: ruim 95% van de declaraties gaat rechtstreeks van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars zijn alleen verplicht een overzicht naar de patiënt te sturen als ook een deel van de rekening voor hem of haar is. Bijvoorbeeld als er nog een deel van het eigen risico openstaat of omdat er een eigen bijdrage moet worden betaald. Hierdoor ontbreekt ook controle. De patiënt die de zorg heeft ontvangen, ziet niet wat gedeclareerd wordt. Dit kan fraude in de hand werken.

Onduidelijkheid over zorgkosten

Uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 400 mensen blijkt dat er veel onduidelijkheid is over wat de zorg kost.
 
De belangrijkste resultaten:

 • 66% weet niet wat de zorg die ze het eerste jaar hebben gekregen heeft gekost.
 • 60% wil meer inzicht in de kosten van zorg.
 • Een consult bij een huisarts wordt gemiddeld geschat op €32. In werkelijkheid is dit €8,78.
 • Een staaroperatie aan 1 oog wordt gemiddeld geschat op €1092. In werkelijkheid is dit €1350.
 • Een heupoperatie met opname in het ziekenhuis wordt gemiddeld geschat op bijna €7000. In werkelijkheid is dit €10.000.

Campagne Betaalbare zorg

visual-contentpagina-(5)6De Consumentenbond constateert in 2013 wéér fikse bezuinigingen in de zorg. Flinke verkleiningen van het verzekerde pakket, waardoor consumenten minder zorgkosten vergoed krijgen. Daarnaast stijgen de premies van de zorgverzekeringen en als klap op de vuurpijl is ook het (verplicht) eigen risico fors verhoogd. Allemaal maatregelen die drukken op de portemonnee van de consument. 

De Consumentenbond ziet in dat doelmatig omgaan met de middelen in de gezondheidszorg noodzakelijk is. Maar de manier waarop nu bezuinigd wordt is niet acceptabel. Verspilling en fraude in de zorg zijn namelijk aan de orde van de dag. Het is niet te verkopen aan de consument dat hij meer moet betalen en minder krijgt vergoed, terwijl er tegelijkertijd verspild en gefraudeerd wordt. Het moet afgelopen zijn met oneerlijke bezuinigingen en daar heeft de Consumentenbond zich met de campagne Betaalbare zorg voor ingezet.

Door de campagne Betaalbare zorg samen met consumenten te voeren, hebben we niet alleen het onderwerp op de kaart gezet. Ook is duidelijk geworden dat dit onderwerp leeft bij de consument. We kregen tijdens de campagne veel meldingen en suggesties binnen. Die hebben we samengevat en gebundeld in een rapport, dat we ter afsluiting van de campagne hebben overhandigd aan minister Schippers van Volksgezondheid.

De Consumentenbond roept de minister op om een van de vele verspillingsvraagstukken door te rekenen en op te lossen. Het rapport geeft tal van ideeën om per direct miljoenen terug te verdienen. Wat de Consumentenbond betreft moet daar de focus op liggen en is opnieuw snijden in het zorgverzekeringspakket niet toelaatbaar!

De Consumentenbond houdt scherp in de gaten welke concrete stappen er worden gezet om de verspilling tegen te gaan. Om op die manier de zorg en premies betaalbaar te houden voor consumenten.

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.