icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Check je zorgfactuur

Patiënten moeten meer duidelijkheid krijgen over de kosten van een ziekenhuisbehandeling. Vooraf is dit lastig, maar achteraf wordt dit steeds makkelijker. Rekeningen van ziekenhuisbehandelingen die na 1 juni 2014 zijn gestart, zijn uitgebreid met 'zorgactiviteiten'. Hierdoor kunnen patiënten de ziekenhuisrekening beter controleren en begrijpen.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  23 februari 2018

Artikel check je factuur

Online kosten bekijken

Een ziekenhuisbezoek wordt vaak met je eigen risico verrekend. Je zorgverzekeraar is dan verplicht een overzicht van de kosten te sturen. Heb je het eigen risico verbruikt, dan krijg je vaak geen rekening te zien.

Ben je toch benieuwd wat een ziekenhuis voor jouw behandeling declareert, bekijk dan de kosten online op je persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar.

DBC-code

Ziekenhuizen maken bij het opstellen van de rekening gebruik van zogeheten DBC-codes. DBC staat voor diagnosebehandelcombinatie. Een DBC beschrijft de complete behandeling van een ziekenhuispatiënt. Het ziekenhuis gebruikt 1 DBC-nummer om daaronder alle consulten, onderzoeken, operaties en opnamen te factureren.

Of de prijs van een behandeling klopt, kun je nagaan aan de hand van de DBC-code (9 cijfers) of declaratiecode (6 cijfers). Die codes vind je op de specificatie van de declaratie. Vul deze code in op www.nza.nl in de DBC-zorgproducten tarief-applicatie. Daar kun je het maximale tarief opzoeken.

Wij willen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten. Deel je ziekenhuisrekening met ons en help ons in de strijd om ziekenhuistarieven openbaar te maken.

Tips

Een aantal tips hoe je kunt controleren of de ziekenhuisrekening klopt.

 • Controleer de datum die op de rekening staat. Is dit de datum van het ziekenhuisbezoek of de eerste behandeling/afspraak?
 • Is de naam van het ziekenhuis juist?
 • Controleer de prijs die hoort bij de declaratiecode in het overzicht op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
 • Begint de declaratiecode met het getal 14 of 16, dan is het bedrag het maximale tarief dat een ziekenhuis in rekening mag brengen voor die behandeling.
 • Begint de code met het getal 15 of 17, dan onderhandelt de zorgverzekeraar met het ziekenhuis over de prijs. Deze prijs kun je bij de zorgverzekeraar navragen.
 • Het bedrag is doorgaans opgebouwd uit een honorariumdeel en een kostendeel. Het honorariumdeel bestaat uit de loonkosten van de artsen. In het kostendeel zijn de kosten voor apparatuur, onderhoud en schoonmaak opgenomen.
 • Aan elke code is een omschrijving van een behandeling gekoppeld. Hiermee is te controleren of de juiste behandeling is gedeclareerd.
 • Op de ziekenhuisrekening staan de zorgactiviteiten op een begrijpelijke manier voor de patiënten beschreven. Controleer of deze zorg ook op die datum heeft plaatsgevonden.
 • Begrijp je de rekening niet of klopt deze volgens jou niet? Meld dit dan bij je zorgverzekeraar. Die moet uitzoeken of het ziekenhuis daadwerkelijk een fout heeft gemaakt.

Bekijk een voorbeeld van een ziekenhuisfactuur (pdf).

Twijfel je of de bedragen wel correct zijn? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Klachten over onduidelijke of onjuiste ziekenhuisrekeningen kun je ook altijd bij de NZa melden via de Informatielijn 088-770 8 770 of via het meldingsformulier.

Nieuw & interessant

 • meldpunt-thuiszorg-nieuws
  Nieuws  |  2 aug.

  Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg

  Thuiszorgorganisaties kunnen ondermaats blijven presteren zonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. Dat concludeert de Consumentenbond na bestudering van 50 inspectierapporten.
 • transparante-zorg-ziekenhuis
  Nieuws  |  23 jul.

  Prijstransparantie ziekenhuiszorg: teleurstellende brief

  Op 5 juli informeerde minister Bruins van VWS de Tweede Kamer over prijstransparantie in de ziekenhuiszorg. De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland zijn teleurgesteld.
 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.