icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een ziekenhuisbehandeling?

Een behandeling in het ziekenhuis kost vaak veel geld. Toch is het in veel gevallen onduidelijk waar de kosten vandaan komen. Ook is een prijsopgave vooraf vaak lastig te krijgen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 september 2018

Artikel klopt ziekenhuis rekening nog

De rekening

Wie in het ziekenhuis is geweest, krijgt zelden de originele rekening te zien. Die gaat namelijk rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar verrekent de kosten met het verplicht eigen risico, waarvoor je een aparte rekening ontvangt en dus niet de originele. Ben je door het eigen risico heen? Dan zie je helemaal geen rekening.

DBC

Ziekenhuizen maken bij het vaststellen van de tarieven gebruik van zogeheten diagnose-behandelcombinaties, ofwel DBC's. Een DBC beschrijft de complete behandeling van een ziekenhuispatiënt. Voor elke zorgvraag met bijbehorend behandeltraject is een gemiddeld tarief vastgesteld. Maar niet elke patiënt is hetzelfde. De ene patiënt herstelt snel en de andere krijgt juist complicaties en heeft meer zorg nodig. Soms staan daarom op een rekening behandelingen of onderzoeken die niet gedaan zijn, maar die wel vallen binnen het behandeltraject zoals dat is vastgelegd in de DBC. Daardoor kan een rekening onverwacht hoog uitvallen. De factuur is door dit systeem nauwelijks te controleren.

Wij willen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten. Deel je ziekenhuiskosten met ons en help ons in de strijd om ziekenhuistarieven openbaar te maken.

Gecontracteerde zorg

Ziekenhuizen sluiten contracten af met zorgverzekeraars en maken daarbij prijsafspraken. Daardoor kunnen er grote prijsverschillen ontstaan. Zo kan je buurman voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis een andere prijs betalen, omdat hij een andere zorgverzekeraar heeft.

Daarnaast mag een ziekenhuis voor steeds meer behandelingen zelf de prijs bepalen; zogenaamde B-segment DBC's. Deze prijzen vind je meestal terug op de website van het ziekenhuis.

Prijsopgave vooraf

Het beste is als een ziekenhuis voor de behandeling een prijsopgave geeft. Helaas gebeurt dit vrijwel nooit. Pas na het eerste consult kan de arts een indicatie geven van de te verwachten kosten. Het daadwerkelijke tarief hangt van veel factoren af, waaronder de duur van de behandeling, de gebruikte DBC-code én van de afspraken tussen zorgverzekeraars en het ziekenhuis. Zorgverzekeraars zijn verplicht om een online overzicht te verstrekken van de zorgkosten die je tot nu toe hebt gemaakt.

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.