icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumentenbond teleurgesteld in besluit Raad van State

Nieuws|De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hoeft tariefinformatie niet openbaar te maken. De Consumentenbond is teleurgesteld.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:22 december 2016

Ambulance-1200x800

De Raad van State (RvS) heeft een negatieve uitspraak gedaan ten aanzien van de vraag van de Open State Foundation om tariefgegevens openbaar te laten maken door de NZa. De NZa beschikt over deze gegevens via een omvangrijke database met alle declaratiegegevens van zorgaanbieders. Openbaarmaking van al die gegevens is volgens de NZa en nu dus ook de RvS niet mogelijk, onder andere omdat ze in vertrouwen aan de NZa zijn aangeleverd.

De Consumentenbond is teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State. Er is veel vraag naar transparantie van ziekenhuistarieven en dit voelt toch als een gemiste kans. Verschillende verzekeraars en aanbieders maakten de gecontracteerde tarieven echter al eerder openbaar. Ondanks de uitspraak van de RvS zijn we dus op de goede weg. Ook heeft de minister de NZa opdracht gegeven om een plan te maken om de tarieven te openbaren. Wij zijn dan ook benieuwd naar de manier  waarop de NZa daar invulling aan geeft.

Wij houden de vinger aan de pols en blijven ons hard maken voor het openbaar worden van alle tarieven in de (ziekenhuis)zorg. Consumenten hebben het recht om te weten wat de zorg hen kost.

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • vermogende-bejaarde
    5 nov.

    Eigen bijdrage zorginstelling kan omlaag!

    Heb je veel vermogen? Wanneer je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Met onze tips kan die eigen bijdrage omlaag.
  • verzorghuis rolstoel
    5 nov.

    Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

    Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen?
  • belastinaangifte ouderen
    5 nov.

    Lagere eigen bijdrage voor de zorginstelling

    Moet je naar een verpleeghuis of verzorgingshuis, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips voor een lagere eigen bijdrage.
  • de beste behandling

    Boek: De beste behandeling

    Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.