icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Controleren tandartsrekening kan nu online

Nieuws | Deze week is Checkjetandartsnota.nl gelanceerd. Via deze site kunnen consumenten hun tandartsrekening controleren op een groot aantal punten.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  27 februari 2018

tandarts-kostenrekening

Tandartsnota checken

Via Checkjetandartsnota.nl kunnen consumenten hun tandartsnota checken op zaken als te veel verdovingen, niet toegestane combinaties van codes en te veel in rekening gebrachte vullingen per kies. Ook controleert de site of de hoogte van de techniekkosten buitensporig is. Afhankelijk van de hoogte van de factuur wordt deze gratis gecontroleerd of wordt er een kleine vergoeding gevraagd van 1% van de factuur met een maximumbedrag van €7. In het rapport dat de consument ontvangt wordt een uitleg gegeven waarom een nota onjuist is.

Klagen

Tot nu toe konden consumenten die het niet eens waren met de rekening klagen bij de eigen tandarts of hun zorgverzekeraar. Wie er niet uit kwam met zijn tandarts kon naar de klachtencommissie. Door de factuur te controleren via Checkjetandartsnota.nl is het voor consumenten makkelijker om een evenwichtig gesprek met de tandarts te voeren en een onafhankelijk oordeel te krijgen over de juistheid en de hoogte van de nota.

Fouten in rekeningen

De bedenkers van de website controleerden al 30.000 facturen uit 2015. Daarvan bevatte 11% fouten. Dit kan ook gaan om fouten als het niet vermelden van codes en elementen, iets dat verplicht is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit. Het totaalbedrag van de gecontroleerde rekeningen was ruim 3 miljoen euro. Bijna 200.000 euro was daarvan niet correct.

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt transparantie van tarieven erg belangrijk. In het verleden hebben wij actie gevoerd rondom fouten en fraude bij rekeningen. Wij zijn dus blij met toepassingen die het mogelijk maken rekeningen op eenvoudige wijze te kunnen controleren.

Lees meer

 

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • apotheek-medicijnen
  Nieuws  |  18 jun.

  Minister Bruins presenteert plan tegen stijging medicijnkosten

  Minister Bruno Bruins van Medische zorg wil de uitgavengroei aan geneesmiddelen indammen. Het zou gaan om een besparing van 467 miljoen euro per jaar vanaf 2022.
 • parkeerplaats-ziekenhuis
  24 apr.

  Parkeerkosten ziekenhuizen

  Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 4 ziekenhuizen betaal je per uur, dus bijna altijd te veel.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.