icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Controleren tandartsrekening kan nu online

Nieuws|Deze week is Checkjetandartsnota.nl gelanceerd. Via deze site kunnen consumenten hun tandartsrekening controleren op een groot aantal punten.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:27 februari 2018

tandarts-kostenrekening

Tandartsnota checken

Via Checkjetandartsnota.nl kunnen consumenten hun tandartsnota checken op zaken als te veel verdovingen, niet toegestane combinaties van codes en te veel in rekening gebrachte vullingen per kies. Ook controleert de site of de hoogte van de techniekkosten buitensporig is. Afhankelijk van de hoogte van de factuur wordt deze gratis gecontroleerd of wordt er een kleine vergoeding gevraagd van 1% van de factuur met een maximumbedrag van €7. In het rapport dat de consument ontvangt wordt een uitleg gegeven waarom een nota onjuist is.

Klagen

Tot nu toe konden consumenten die het niet eens waren met de rekening klagen bij de eigen tandarts of hun zorgverzekeraar. Wie er niet uit kwam met zijn tandarts kon naar de klachtencommissie. Door de factuur te controleren via Checkjetandartsnota.nl is het voor consumenten makkelijker om een evenwichtig gesprek met de tandarts te voeren en een onafhankelijk oordeel te krijgen over de juistheid en de hoogte van de nota.

Fouten in rekeningen

De bedenkers van de website controleerden al 30.000 facturen uit 2015. Daarvan bevatte 11% fouten. Dit kan ook gaan om fouten als het niet vermelden van codes en elementen, iets dat verplicht is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit. Het totaalbedrag van de gecontroleerde rekeningen was ruim 3 miljoen euro. Bijna 200.000 euro was daarvan niet correct.

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt transparantie van tarieven erg belangrijk. In het verleden hebben wij actie gevoerd rondom fouten en fraude bij rekeningen. Wij zijn dus blij met toepassingen die het mogelijk maken rekeningen op eenvoudige wijze te kunnen controleren.

Lees meer

 

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen betalingen met cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.