icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar gemiddeld €350 op je energierekening.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon

Eerste uitgifte van medicijnen

Voor medicijnen die je voor het eerst meekrijgt of langer dan 12 maanden geleden voor het laatst hebt meegekregen betaal jij of betaalt je zorgverzekeraar extra kosten. Dit bedrag heet ‘het eerste uitgifte tarief'. Vanaf 1 januari 2016 staat dit niet meer apart op de rekening waardoor apotheekkosten minder inzichtelijk worden.
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Artikel eerste uitgifte medicijnen

Eerste uitgifte tarief en standaard apotheekkosten gaan samen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft bekendgemaakt dat het 'eerste uitgifte gesprek' per 2016 niet meer apart op de nota staat. Wel zal op de rekening ter controle nog een melding staan of een 'standaard terhandstelling' of 'terhandstelling met begeleidingsgesprek' is geweest. De gehele dienstverlening van de apotheek valt dan dus weer onder 1 tarief. De kosten van een 'eerste uitgifte gesprek' worden niet meer apart benoemd. Zo hoopt de NZa de discussies aan de apotheekbalies te stoppen.

Wij zijn niet te spreken over deze ontwikkeling. Het samenvoegen van verschillende kostenposten gaat in tegen transparantie binnen de kosten van de zorg. Wij pleiten voor duidelijkere afspraken rondom de noodzaak en vormgeving van een 'eerste uitgifte gesprek'. Verder moet opgetreden worden tegen apotheken die kosten voor een 'eerste uitgifte gesprek' voeren terwijl het gesprek niet correct is uitgevoerd.

Eerste uitgifte tarief

Al sinds 2009 zijn de kosten voor een nieuw medicijn hoger dan voor een medicijn dat je vaker gebruikt. Voor nieuwe medicijnen betaal je voor een 'eerste uitgifte'. Per 1 januari 2016 zijn deze kosten op de rekening terug te vinden als terhandstelling met begeleidingsgesprek. Zorgverzekeraars verrekenen de kosten van medicijnen en apotheek met je eigen risico, waardoor je het 'eerste uitgifte tarief' op de rekening van je zorgverzekeraar terugvindt.

Als je een medicijn haalt, brengt de apotheek hier standaard rond de €6 voor in rekening. Gaat het om een nieuw medicijn, dan komt hier nog eens ongeveer €6 bovenop. Het precieze bedrag is afhankelijk van je apotheek en zorgverzekeraar.

Wanneer mag een apotheker het eerste uitgifte tarief in rekening brengen en wat moet hij doen?

Een apotheker mag alleen voor receptgeneesmiddelen een extra bedrag in rekening brengen als je een geneesmiddel haalt:

 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die niet eerder aan jou verstrekt is;
 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die 12 maanden of langer geleden aan jou verstrekt is;
 • waarvan de apotheker niet kan vaststellen of het medicijn in de afgelopen 12 maanden aan jou verstrekt is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je het geneesmiddel eerder bij een andere apotheek hebt gehaald. De apotheker moet wel proberen te achterhalen of dit het geval is.

We hebben de voorwaarden (pdf) op een rijtje gezet.

Dit betekent dus ook dat als de werkzame stof of de toedieningsvorm van je vertrouwde medicijn verandert, een 'eerste uitgifte tarief' gedeclareerd kan worden door de apotheker. Vanaf 1 januari 2015 mogen geen kosten in rekening gebracht worden wanneer alleen de sterkte van het geneesmiddel wijzigt.

Voor elk medicijn dat je voor het eerst of na meer dan 12 maanden meekrijgt, houdt de apotheker (of assistent) een gesprek met je. Tijdens dit gesprek wordt het gebruik, de werking, de mogelijke bijwerkingen en de samenhang met andere geneesmiddelen uitgelegd. Daarnaast moet de apotheker (of assistent) ook controles uitvoeren en schriftelijke uitleg meegeven.

Mag je zo’n gesprek weigeren, waardoor je niet hoeft te betalen?

In principe kun je een 'eerste uitgifte gesprek' niet weigeren. De apotheker is verplicht dit gesprek met je te houden. Dit is op basis van richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat geneesmiddelen veilig worden gebruikt. Weiger je het gesprek, dan is de kans groot dat de apotheker het geneesmiddel niet meegeeft.Nieuw & interessant

 • zorgtarieven-openbaar
  Nieuws  |  29 jun.

  Steeds meer zorgtarieven openbaar

  Waar het 2 jaar geleden heel moeilijk was om vooraf enig zicht te krijgen op de kosten van je ziekenhuisbehandeling, worden mondjesmaat steeds meer zorgtarieven openbaar. Verzekeraars en ziekenhuizen publiceren verschillende tarieven en ook consumenten helpen mee door hun tarieven te delen in onze verzameltool.
 • zorgverzekerings-kaart
  Nieuws  |  21 jun.

  Zorgverzekeringkaart nu ook voor aanvullende verzekeringen

  Zorgverzekeraars komen dit najaar met een 'zorgverzekeringskaart' bij elke aanvullende zorgverzekeringspolis. Er bestond al een zorgverzekeringskaart voor de basiszorgverzekering. De Consumentenbond vindt dit een goede stap.
   4 reacties
 • medicijnen houdbaarheids datum
  Nieuws  |  7 jun.

  Diagnose via internet blijkt niet eenvoudig

  Uit een praktijkproef van de Consumentenbond blijkt dat het niet eenvoudig is om de juiste medische diagnose te stellen op basis van informatie op het internet. Eén op de vijf deelnemers komt met hun zoekopdracht op een verkeerde aandoening uit.
   6 reacties
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.