icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste uitgifte van medicijnen

Voor medicijnen die je voor het eerst meekrijgt of langer dan 12 maanden geleden voor het laatst hebt meegekregen, betaal je een ‘eerste uitgiftetarief’. Deze extra kosten betaal jij of je zorgverzekeraar. Sinds 1 januari 2016 staat dit niet meer apart op de rekening waardoor apotheekkosten minder inzichtelijk worden.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 september 2018

Artikel eerste uitgifte medicijnen

Eerste uitgifte tarief niet meer apart op de rekening

Sinds 2016 staat het 'eerste uitgiftegesprek' niet meer apart op de nota. Wel staat op de rekening ter controle nog een melding of een 'standaard terhandstelling' of 'terhandstelling met begeleidingsgesprek' is geweest. De gehele dienstverlening van de apotheek valt nu onder 1 tarief. Voorheen werden de kosten van een 'eerste uitgiftegesprek' nog apart benoemd. De NZa hoopt dat discussies aan de apotheekbalies hierdoor stoppen.

Wij zijn niet te spreken over deze ontwikkeling. Het samenvoegen van verschillende kostenposten maakt de opbouw van zorgkosten minder transparant. Wij pleiten voor duidelijkere afspraken rondom de noodzaak en vormgeving van een 'eerste uitgiftegesprek'. Verder moet opgetreden worden tegen apotheken die kosten voor een 'eerste uitgiftegesprek' rekenen terwijl het gesprek niet correct is uitgevoerd.

Ontvang het laatste zorgnieuws

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Eerste uitgifte tarief

Al sinds 2009 zijn de kosten voor een nieuw medicijn hoger dan voor een medicijn dat je vaker gebruikt. Voor nieuwe medicijnen betaal je een hoger bedrag omdat het om een 'eerste uitgifte' gaat. Sinds 1 januari 2016 staan deze kosten op de rekening als terhandstelling met begeleidingsgesprek. Zorgverzekeraars verrekenen de kosten van medicijnen en apotheek met je eigen risico. Je vindt het 'eerste uitgiftetarief' dus op de rekening van je zorgverzekeraar.

Als je een medicijn haalt, brengt de apotheek hier standaard rond de €6 voor in rekening. Gaat het om een nieuw medicijn, dan komt hier nog ongeveer €6 bij. Het precieze bedrag is afhankelijk van je apotheek en zorgverzekeraar.

Wanneer mag een apotheker het eerste uitgiftetarief in rekening brengen en wat moet hij doen?

Een apotheker mag alleen voor receptgeneesmiddelen een extra bedrag in rekening brengen als je een geneesmiddel haalt:

 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die niet eerder aan jou verstrekt is;
 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die 12 maanden of langer geleden aan jou verstrekt is;
 • waarvan de apotheker niet kan vaststellen of het medicijn in de afgelopen 12 maanden aan jou verstrekt is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je het geneesmiddel eerder bij een andere apotheek hebt gehaald. De apotheker moet wel proberen te achterhalen of dit het geval is.

We hebben de voorwaarden (pdf) op een rijtje gezet.

Dit betekent dus ook dat als de werkzame stof of de toedieningsvorm van je vertrouwde medicijn verandert, een 'eerste uitgiftetarief' gedeclareerd kan worden door de apotheker. Sinds 1 januari 2015 mogen geen kosten in rekening gebracht worden wanneer alleen de sterkte van het geneesmiddel wijzigt.

Voor elk medicijn dat je voor het eerst of na meer dan 12 maanden meekrijgt, houdt de apotheker (of assistent) een gesprek met je. Tijdens dit gesprek wordt het gebruik, de werking, de mogelijke bijwerkingen en de samenhang met andere geneesmiddelen uitgelegd. Daarnaast moet de apotheker (of assistent) ook controles uitvoeren en schriftelijke uitleg meegeven.

Mag je zo’n gesprek weigeren, waardoor je niet hoeft te betalen?

In principe kun je een 'eerste uitgiftegesprek' niet weigeren. De apotheker is verplicht dit gesprek met je te houden. Dit is op basis van richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat geneesmiddelen veilig worden gebruikt. Weiger je het gesprek, dan is de kans groot dat de apotheker het geneesmiddel niet meegeeft.

Artikelen binnen Zorgkosten

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • prinsjesdag-2018
  Nieuws  |  18 sep.

  Prinsjesdag: wat verandert er aan de zorg in 2019?

  Het eigen risico blijft in 2019 gelijk en de verwachte zorgpremie neemt fors toe. Ook de zorgtoeslag zal stijgen. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die vandaag gepresenteerd werden.
 • stijgende-zorgpremie
  Nieuws  |  12 sep.

  Zorgpremie 2019 fors hoger

  Volgens bronnen rond het kabinet gaan we volgend jaar zo’n €10 per maand meer betalen aan zorgpremie. Oorzaken: groeiende zorgkosten, hogere lonen in de zorg en het gelijkblijvende eigen risico.
 • meldpunt-thuiszorg-nieuws
  Nieuws  |  2 aug.

  Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg

  Thuiszorgorganisaties kunnen ondermaats blijven presteren zonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. Dat concludeert de Consumentenbond na bestudering van 50 inspectierapporten.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.