icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eigen bijdrage in de zorg

Voor sommige zorg moet je zelf een bepaald bedrag of percentage van de kosten betalen. Dit noemen we de eigen bijdrage. Wanneer betaal je een eigen bijdrage? En wat is precies het verschil met het eigen risico?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 september 2018

Artikel eigen bijdragen eigen risico

Wat is de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage in de zorg is het vaste bedrag of percentage van de zorgkosten dat je voor sommige zorg standaard zelf moet bijbetalen. Eigen bijdragen kunnen voorkomen bij zorg waarvoor je verzekerd bent via de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Eigen bijdrage zorgverzekering

Voor sommige zorg uit de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage en de zorgsoorten waarvoor deze eigen bijdrage geldt worden door de overheid bepaald. Enkele voorbeelden van zorg waarvoor je standaard zelf moet bijbetalen zijn hoortoestellen (voor volwassenen), kunstgebitten, pruiken, kraamzorg, ziekenvervoer en sommige medicatie.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor een totaaloverzicht van zorg uit de basisverzekering waarvoor een eigen bijdrage geldt en de bijbehorende bedragen.

Via sommige aanvullende zorgverzekeringen heb je recht op vergoeding van de eigen bijdrage. Neem een kijkje op de pagina's voor vergoeding van de eigen bijdrage hoortoestellen of die voor vergoeding van de eigen bijdrage medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt voor bijna alle zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar tot vergoeding overgaat. In 2018 en 2019 is het verplicht eigen risico €385.

Naast het eigen risico kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage voor sommige zorg. Dit betekent dat je voor bepaalde zorg standaard een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten zelf moet bijbetalen, ongeacht of je nog eigen risico over hebt. Je eigen risico wordt niet verrekend met de kosten die je zelf bij moet betalen.

Een voorbeeld:

Mevrouw Van Zijl heeft een nieuw hoortoestel nodig. Het toestel kost €900. Hoortoestellen worden voor maximaal 75% vergoed vanuit het basispakket en hiervoor geldt het eigen risico. Mevrouw Van Zijl heeft alleen het verplichte eigen risico van €385 (2018). Naast een nieuw hoortoestel gebruikt mevrouw Van Zijl ook medicijnen. De kosten hiervoor (€170) worden verrekend met haar eigen risico. Ze heeft dus nog een restant aan eigen risico van €215. Haar basisverzekering vergoedt 75% van de kosten voor haar hoortoestel, in dit geval is dat €675. Ze betaalt de overige 25% (€225) aan eigen bijdrage, en voor de 75% vergoeding uit de basisverzekering, wordt eerst het nog openstaande eigen risico aangesproken. In dit geval is de netto vergoeding voor het hoortoestel dus €900 - €225 (eigen bijdrage) - €215 (restant eigen risico) = €460.

Naast zorg uit de Zorgverzekeringswet, waarvoor je soms een eigen bijdrage moet betalen, kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage voor zorg die valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hoe hoog de eigen bijdrage is, hangt onder andere af van inkomen, leeftijd en gezinssituatie. Sinds 1 januari 2013 betalen mensen met vermogen een hogere eigen bijdrage.

Eigen bijdrage Wlz

De Wet langdurige zorg (Wlz) vergoedt hoge medische kosten die niet binnen de zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld bij langdurige zorg voor mensen met een ernstige beperking door een handicap of chronische ziekte. Tot 2015 verliep deze zorg via de AWBZ. Voor de meeste Wlz-zorg geldt een eigen bijdrage.

Eigen bijdrage Wmo

De Wmo moet zorgen dat mensen zo lang mogelijk aan de maatschappij kunnen blijven meedoen. Het gaat bijvoorbeeld om hulp of ondersteuning bij het huishouden, hulp bij het opvoeden van kinderen, maatschappelijke opvang, vervoer en hulpmiddelen om bewegen in en om het huis te faciliteren. De gemeente bepaalt welke hulp je krijgt en of je daarvoor moet betalen. Dat kan per gemeente verschillen.

De bijdragen variëren niet alleen tussen de gemeenten. Ook binnen een gemeente betaalt niet iedereen hetzelfde voor dezelfde hulp. Dit hangt onder andere af van leeftijd, inkomen, samenstelling van het huishouden en eventuele andere hulp die je krijgt. Vanaf 2019 is de eigen bijdrage voor zorg uit de Wmo voor iedereen hetzelfde: namelijk €17,50 per 4 weken. 

Als je het niet eens bent met het besluit van de gemeente over je Wmo-aanvraag, dan kun je binnen 6 weken na ontvangst van het besluit een bezwaarschrift indienen. De gemeente of een bezwaarcommissie bekijkt dit en meestal volgt een hoorzitting. Daarna wordt het bezwaar gegrond of ongegrond verklaard. Als je het daar niet eens bent kun je naar de bestuursrechter stappen, waarna ook nog hoger beroep mogelijk is. Je kunt een klacht over de overheid ook altijd indienen bij de Nationale Ombudsman.

Bereken je eigen bijdrage

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent en int de eigen bijdragen voor de Wlz en de Wmo. Op de website van het CAK vind je meer informatie over en hoe je deze maximale eigen bijdrage kunt berekenen. Verder biedt Regelhulp een handige wegwijzer voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Meer lezen:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.