icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra geld voor huishoudelijke hulp blijft liggen

Nieuws | Gemeenten hielden vorig jaar ongeveer €300 miljoen over aan zorgbudgetten. Daarbovenop ontvingen ze ook nog eens miljoenen extra van de overheid voor huishoudelijke hulp. Ook dat geld ligt voor een groot deel nog op de plank.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  12 mei 2016

Extra-geld-huishoudelijke-hulp-blijft-liggen

Gekort op huishoudelijke hulp

Veel mensen ontvangen minder uren aan huishoudelijke hulp dan voorheen of betalen een hogere eigen bijdrage. Soms zelfs zó hoog dat ze afzien van huishoudelijke hulp, of dit zelf (zwart) regelen. Dit blijkt uit reacties die de Consumentenbond ontving op een oproep over dit onderwerp. Nu blijkt dat gemeenten zo veel geld overhebben, is het extra zuur dat zij bot vingen.

Extra geld blijft ook over

Het is helemaal onbegrijpelijk nu blijkt dat er nóg meer geld overblijft. De overheid heeft aan gemeenten namelijk ruim €200 miljoen gegeven om ontslagen in de thuiszorg tegen te gaan: de huishoudelijke hulp toelage (HHT). Gemeenten kunnen met dit geld huishoudelijke hulp bieden voor een klein bedrag.

Maar inwoners zijn hiervan nauwelijks op de hoogte, omdat gemeenten er te weinig voorlichting over geven. Dus ook dit geld blijft op de plank liggen. Van de gemeenten heeft 85% niet het volledige budget van 2015 opgemaakt. Deze gemeenten schoven zelfs 70% van het budget door naar 2016.

Wie komt in aanmerking voor extra huishoudelijke hulp? 

Wie in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp via de 'HHT-regeling' en wat je daarvoor moet betalen, verschilt per gemeente. Soms eist de gemeente dat er al een Wmo-indicatie is (Wmo = Wet maatschappelijke ondersteuning). In andere gemeenten kunnen alleen minima zich aanmelden. Maar gemeenten kunnen ook andere voorwaarden stellen, bijvoorbeeld aan de leeftijd van de hulpvrager. 

In Utrecht betalen mensen die al hulp via de Wmo hebben €5 per uur. Voor anderen ligt het tarief tussen de €9 en €10,50. Maar dan moet het jongste lid van het huishouden ouder zijn dan 67 jaar. Of bijvoorbeeld een indicatie hebben voor een verpleeghuis.

Voor mensen met een hoge eigen bijdrage

Gemeenten kunnen de huishoudelijke hulp toelage ook ruimer inzetten. Dat doet bijvoorbeeld de gemeente Boxtel. Daar geldt de regeling onder andere voor inwoners die vanwege de hoge eigen bijdrage afzien van huishoudelijke hulp via de Wmo. Zij kunnen voor €5 per uur huishoudelijke hulp 'kopen'. Maximaal 3 uur per week. 

Zwolle wil voorkomen dat mensen vanwege de hoge eigen bijdrage kiezen voor het 'zwarte particuliere aanbod'. Hier betalen inwoners €10 per uur. Als zij tenminste ouder zijn dan 65 jaar of een beperking hebben.

Ook voor mantelzorgers

In sommige gemeenten kunnen ook mantelzorgers voor een redelijk bedrag huishoudelijke hulp krijgen. Dit om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Bijvoorbeeld als de mantelzorger de eigen huishouding moet combineren met de hulp aan zijn ouders. Registratie bij een steunpunt voor mantelzorgers in de regio is soms een vereiste.

De kosten verschillen wel per gemeente. In Steenwijk moeten mantelzorgers €12,50 per uur betalen. Inwoners van  Den Haag die meer dan 8 uur per week mantelzorg bieden, kunnen voor €5 uur hun eigen huis schoon laten maken. Er geldt  een maximum van 3 uur per week.

Tip

Wie denkt te kunnen profiteren van de HHT-regeling kan op de website van zijn gemeente kijken. Helaas hebben niet alle gemeenten duidelijk op hun sites vermeld dat ze extra geld beschikbaar hebben en wie ervoor in aanmerking komt. Ontbreekt de informatie dan kun je het Wmo-loket van de gemeente bellen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • meldpunt-thuiszorg-nieuws
  Nieuws  |  2 aug.

  Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg

  Thuiszorgorganisaties kunnen ondermaats blijven presteren zonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. Dat concludeert de Consumentenbond na bestudering van 50 inspectierapporten.
 • transparante-zorg-ziekenhuis
  Nieuws  |  23 jul.

  Prijstransparantie ziekenhuiszorg: teleurstellende brief

  Op 5 juli informeerde minister Bruins van VWS de Tweede Kamer over prijstransparantie in de ziekenhuiszorg. De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland zijn teleurgesteld.
 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.