icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feestdagenuitkering uit het pgb-budget

Heb je een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de gemeente dan kun je in december niet zomaar een extraatje geven aan je zorgverlener(s). Je moet eerst via de gemeente nagaan of die wel toestaat dat je dit extraatje, de feestdagenuitkering, uitkeert. Dat laat de Sociale Verzekeringsbank in een nieuwsbrief aan pgb-houders weten. Uit een steekproef van de Consumentenbond in oktober 2015 blijkt dat de informatie bij sommige gemeenten moeilijk te achterhalen is.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:29 oktober 2015


Uitzoekwerk

Als je een persoonsgebonden budget (pgb) via het zorgkantoor krijgt, kun je dit jaar - net als voorgaande jaren - je zorgverlener(s) verrassen met een zogenoemde feestdagenuitkering. Het gaat om een brutobedrag van maximaal €272. Je moet nagaan of je nog voldoende budget hebt en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) laten weten welk bedrag je aan welke zorgverlener wilt uitkeren. Zo gepiept.

Heb je een pgb vanuit de gemeente (Wmo) voor bijvoorbeeld begeleiding of huishoudelijk hulp, dan moet je eerst wat uitzoekwerk verrichten. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze instemmen met een feestdagenuitkering uit het pgb-budget. Om na te gaan hoe het in jouw gemeente geregeld is, kun je om te beginnen de website van je gemeente raadplegen.

Tegenstrijdige informatie

De Consumentenbond neemt de proef op de som en zoekt op internet hoe gemeenten hiermee omgaan. Conclusie: er is moeilijk informatie over de feestdagenuitkering te vinden. Soms vinden we helemaal geen informatie of komen we tegenstrijdige informatie tegen. Zo laat de gemeente Leiden in een begeleidende brief weten dat er maximaal €250 van het pgb-budget vrij te besteden is. Bijvoorbeeld voor een feestdagenuitkering. Maar in de beleidsregels van de gemeente staat juist dat het budget niet gebruikt kan worden voor een feestdagenuitkering. 

Onjuiste informatie

Als we zogenaamd voor een oom een aantal gemeenten bellen over de feestdagenuitkering worden we ook niet veel wijzer. 'Dat gaat volgens mij via het CAK',  zegt een van de medewerkers. Dat klopt niet. Een ander denkt dat het om een mantelzorgcompliment gaat. Maar dat is iets anders. 'De gemeente gaat dit voortaan regelen, denk ik', krijgen we elders te horen. Mis. Weer een andere medewerker geeft aan dat dit middels een vrij besteedbaar bedrag gaat, terwijl de website van de gemeente de feestdagenuitkering apart noemt. Foutje.

Verschillen per gemeente

Het kan ook anders. Inwoners van Amstelveen weten waar ze aan toe zijn. 'De gemeente heeft ervoor gekozen dat u het pgb niet kunt gebruiken voor een feestdagenuitkering,' vermeldt de website. Als je in de gemeente Hoogezand-Sappenmeer woont, kun je wél een feestdagenuitkering geven. De gemeente heeft namelijk besloten: 'De feestdagenuitkering is een onderdeel van de arbeidsovereenkomst. Er kan binnen het budget maximaal €272 gereserveerd worden. Dit kan op een moment in het kalenderjaar als extra loon worden uitbetaald.'

Werkinstructie SVB

Het is vreemd je bij de gemeente moet navragen of je een feestuitkering mag geven. In een werkinstructie van de SVB aan de gemeenten staat duidelijk dat zij dit voor 1 december 2014 moesten doorgeven. 'Maakt uw gemeente hier geen keuze in dan gaat de SVB ervan uit dat er een feestdagenuitkering betaald mag worden uit het pgb,' vermeldt de instructie. Je zou denken dat de SVB dus precies weet wie toestemming heeft gegeven en wie geen keuze gemaakt heeft. Een pgb-houder hoeft dan toch niet bij zijn gemeente te informeren? 'Dat  werkt niet zo,' zegt een medewerker van de SVB. 'Als een budgethouder het opdrachtformulier voor betaling feestdagenuitkering invult dan kijken we eerst of er nog voldoende geld uit het budget beschikbaar is. Daarna vragen we de gemeente om toestemming. Voor iedere budgethouder apart. Daar hebben we speciale medewerkers voor.'

Feestdagenformulier

Met onze ervaring van de gebrekkige informatie van gemeenten doen we de suggestie dat pgb-houders het beste het feestdagenformulier kunnen invullen en dan moeten afwachten of de gemeente het goedkeurt. De medewerker van de SVB is het daar gedeeltelijk mee eens: 'Dat is een mogelijkheid, maar mensen moeten dan wel weten dat dat tot een teleurstelling kan leiden.'
Niet geschoten is altijd mis, vindt de Consumentenbond in dit geval. Zolang gemeenten pgb-houders onvoldoende informeren is dit de beste optie.

Tip: Kijk eerst in de mijnomgeving van SVB of het budget nog toereikend is voor een feestdagenuitkering.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.