icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Korting zorgpremie 2018 bij verhogen eigen risico varieert sterk

Nieuws | In 2018 bedraagt het eigen risico opnieuw €385 (met uitzondering van DSW-verzekerden). De korting op je zorgpremie die je ontvangt bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico varieert van €150 tot €300 bij de verschillende zorgverzekeraars.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  24 november 2017

ziekenhuis-bed

Korting op premie bij verhogen eigen risico

De korting die je bij het verhogen van je eigen risico ontvangt op je jaarpremie, is meestal zo’n 50% van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt. Verhoog je je eigen risico dus maximaal (met €500), dan ontvang je een korting op je jaarpremie van ongeveer 50% van €500 = €250. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500.

Verschillen in kortingen bij verzekeraars

De premiekortingen die verzekeraars in 2018 bieden bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico lopen nogal uiteen. Gemiddeld bieden de verzekeraars €236 korting bij een maximaal vrijwillig eigen risico van €500. Bij de Amersfoortste, ONVZ, PNOzorg en Zorg en Zekerheid levert een maximaal eigen risico van €885 zelfs €300 korting op jaarbasis op. UMC Zorgverzekering is met €150 korting juist het minst vrijgevig.

Bekijk het volledige overzicht van de kortingen bij het vrijwillig eigen risico per verzekeraar.

Is verhoging eigen risico verstandig?

Of het verhogen van je eigen risico verstandig is, hangt af van je financiële en gezondheidssituatie. Verwacht je weinig zorgkosten én kun je zo nodig het gehele bedrag van je (verplichte + vrijwillige) eigen risico in 1 keer ophoesten? Dan kun je ervoor kiezen het eigen risico te verhogen. In ruil hiervoor ontvang je korting op je premie. Heb je geen spaarpotje voor onverwachte kosten, of verwacht je hoge zorgkosten te maken? Dan is het verhogen van je eigen risico met een vrijwillig eigen risico niet verstandig.

Gebruik bij twijfel onze Keuzehulp eigen risico.

Zorgverzekering kiezen

Naast de korting die je kunt krijgen voor een hoger eigen risico spelen natuurlijk ook de premie, voorwaarden en dekkingen van de (aanvullende) zorgpakketten een belangrijke rol. Met de Zorgvergelijker van de Consumentenbond kun je zorgverzekeringen vergelijken. Zo helpen we je graag bij het maken van je keuze voor de best passende zorgverzekering voor jou.

 

Nieuw & interessant

 • parkeerplaats-ziekenhuis
  24 apr.

  Parkeerkosten ziekenhuizen

  Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 4 ziekenhuizen betaal je per uur, dus bijna altijd te veel.
 • informatie-website-verzekering
  Nieuws  |  9 apr.

  Informatie rondom wisselen van zorgverzekeraar kan beter

  Hoewel de informatievoorziening over zorgverzekeringen door zorgverzekeraars en vergelijkingssites beter is dan vorig jaar, is er nog altijd ruimte voor verbetering.
 • menzis-logo-gebouw
  Nieuws  |  3 apr.

  Nieuw inkoopbeleid dotter- en bypassoperaties Menzis

  Zorgverzekeraar Menzis is met de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en 10 Nederlandse ziekenhuizen een pilot van 3 jaar gestart voor een nieuwe manier van inkoop van dotterbehandelingen en bypassoperaties.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.