icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minister Bruins presenteert plan tegen stijging medicijnkosten

Nieuws|Minister Bruno Bruins van Medische zorg heeft een aantal maatregelen gepresenteerd die de uitgavengroei aan geneesmiddelen moeten indammen. Het zou gaan om een besparing van 467 miljoen euro per jaar vanaf 2022. Deze besparing is nodig om innovatie op het gebied van geneesmiddelen te kunnen blijven stimuleren. En om geneesmiddelen beschikbaar te houden voor patiënten.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:18 juni 2018

apotheek-medicijnen

Lagere maximumprijzen medicijnen

Eén van de maatregelen is het aanpassen van de Wet geneesmiddelenprijzen. De maximumprijzen voor medicijnen in Nederland worden op dit moment bepaald op basis van de gemiddelde prijzen in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Maar omdat de prijzen van geneesmiddelen in Duitsland hoger liggen, gaat minister Bruins de wet aanpassen. Zodat in plaats van Duitsland een met Nederland vergelijkbaar land wordt gebruikt om de Nederlandse maximumprijs te bepalen.

Scherpere inkoop medicijnen

Verder worden medicijnen scherper ingekocht. De minister gaat vaker zelf onderhandelen met fabrikanten van geneesmiddelen over de prijs, voordat het middel vergoed wordt door zorgverzekeraars.

Herbeoordeling vergoedingslimieten GVS

Medicijnen die verzekeraars vanuit de basisverzekering vergoeden, zijn geregistreerd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Op basis van hun werking zijn medicijnen in verschillende groepen ingedeeld. Voor elke groep geldt een maximumvergoeding. De minister gaat beoordelen of deze limieten nog passend zijn. Voor sommige groepen zijn de vergoedingen mogelijk te hoog omdat er inmiddels concurrerende middelen op de markt zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om apotheken zelf geneesmiddelen te laten bereiden.

Maximaal €250 bijbetaling voor GVS-medicijnen

Ook voor consumenten gaat er wat veranderen binnen het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Bruno Bruins liet eerder al weten dat de bijbetalingen van consumenten voor geneesmiddelen uit het GVS in 2019 maximaal €250 per jaar per verzekerde gaan bedragen.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft de Tweede Kamer in een brief gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen van dit plan. ZN vreest dat fabrikanten van geneesmiddelen door deze maatregel de compensatieregelingen stopzetten, waardoor geneesmiddelenprijzen gaan stijgen. Hierdoor zouden dan veel mensen tegen extra kosten aanlopen, terwijl slechts 0,2 procent van de maatregel profiteert.

De Consumentenbond is vooralsnog positief over de maximale bijbetaling van €250 per jaar per verzekerde voor medicijnen vanuit het GVS, maar heeft ook oog voor de zorgen van ZN. Het is dus zaak om de effecten goed in beeld te brengen en te monitoren na invoering van de maatregel.

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen betalingen met cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.