icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mondzorg

De Consumentenbond onderzocht samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de informatie die tandartsen geven voorafgaand aan diverse mondzorgbehandelingen. Deze bleek niet altijd optimaal.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:24 januari 2017

Home kosten zorgverleners

Informatieplicht

De tandarts heeft de plicht om de patiënt voorafgaand aan de behandeling te informeren over verschillende behandelmogelijkheden, de voor- en nadelen van deze verschillende behandelopties, eventuele risico’s en te verwachten resultaten.

Kronen

Bij kronen geldt ook nog een informatieplicht over de verschillende materiaalsoorten met de bijbehorende kosten en informatie over andere methoden en technieken die de tandarts zelf niet toepast. Patiënten mogen verder ook verwachten dat ze geïnformeerd worden over hoelang de behandeling per sessie en in totaal duurt.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de voorlichting door de tandarts bij kroonbehandelingen beter kan. Tweederde van de ondervraagde patiënten is niet geïnformeerd over het te verwachten resultaat. Nog geen kwart heeft voorlichting ontvangen over de verschillende materiaalsoorten (23,5%). Ook informatie over de onderlinge verschillen op het gebied van prijs (16,3%) en kwaliteit (18,4%) kwam nauwelijks aan de orde. Iets meer dan de helft ontving informatie over de duur van de totale behandeling (55,3%).

Wortelkanaalbehandelingen

Ook voor wortelkanaalbehandelingen bleek de voorlichting tegen te vallen. Voorlichting over de kosten van de behandeling vond in nog niet eens de helft van de gevallen plaats  (43,8%), net als voorlichting over de te verwachten resultaten (43,0%), over de duur van de behandeling per sessie (44,2%) en het aantal sessies dat nodig is voor de behandeling (45,8%).

Beugels

Een kwart van de consumenten kreeg geen voorlichting over de kosten, behandelduur en het te verwachten resultaat bij beugelbehandelingen. Daarnaast betrekken zorgverleners consumenten nauwelijks bij de keuze voor een bepaald type beugel. Slechts een derde ontving informatie over de verschillende opties. Minder dan een kwart hoorde welke prijskaartjes aan diverse behandelingen hangen. En  nog geen vijfde werd ingelicht over de verschillen in resultaat en duur van de behandelmogelijkheden.

Offerte

Een tandarts is verplicht om bij een bedrag boven de €250 de patiënt een offerte te geven.
Het onderzoek van de Consumentenbond naar kroonbehandelingen toonde echter aan dat 30% van de mensen met een rekening boven de €250 geen offerte heeft ontvangen. Bij wortelkanaalbehandelingen is dat zelfs 52,5% en bij beugelbehandelingen 25%.

Het bedrag op de factuur mag 10 tot 15% afwijken van het bedrag op de offerte. Wanneer de kosten voor de behandeling toch veel hoger gaan uitvallen dan vooraf beraamd, dan moet de tandarts dit tijdig kenbaar maken aan de patiënt. Als de rekening meer dan 15% hoger is, heeft de patiënt het recht om het overschot niet te betalen.

Materiaal- en techniekkosten

Tandartsen werken vaak samen met tandtechnici. Materiaal- en techniekkosten van de tandtechnicus moeten op de offerte en tandartsrekening staan. In veel gevallen staan de materiaal- en techniekkosten van de kroon- en beugelbehandeling niet als aparte post vermeld. Tandartsen mogen geen winst maken op de materiaal- en techniekkosten. De NZa heeft reden om aan te nemen dat dit toch gebeurt en onderzoekt dit nu. Patiënten hebben recht op een kopienota van de tandtechnicus. Het is dus raadzaam die op te vragen en naast de rekening van de tandarts te leggen. Wie een onjuiste rekening vermoedt, kan dit melden bij de NZa

Ontevreden

Voor veel tandartsbehandelingen geldt een zogenaamde ‘inspanningsverbintenis’: de tandarts moet zich inspannen om een zo goed mogelijk resultaat te leveren. Bij kronen gaat de verbintenis verder. Daar mag de patiënt rekenen op een goed resultaat (‘resultaatverbintenis’). Als je ontevreden bent, kun je de tandarts hierop wijzen. Deze verbintenis zorgt er verder voor dat je sterker staat bij het indienen van een klacht.

Sommige tandartsen geven (kosteloos) garantie op kronen en beugels. Bij kronen geldt vaak in het eerste jaar 100% tegemoetkoming van kosten, aflopend tot 20% in het vijfde jaar. Wanneer aantoonbaar is dat de problemen met de kroon of beugel door de patiënt veroorzaakt zijn, dan draait de patiënt zelf op voor de herstelkosten.

Voor informatie over de klachtenprocedure bij de tandarts kun je terecht bij onze Wegwijzer zorgklachten

Tandartsverzekeringen vergelijken

Zoek je een aanvullende verzekering met tandartsdekking of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-nov_2017

Ook interessant:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen betalingen met cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.