icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

Nieuws | De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen. Dit blijkt uit de open brief die NVZ-voorzitter Van Rooy schreef in het Nederlands Dagblad. Deze structuur zou kunnen gelden voor bijvoorbeeld polikliniekbezoeken, bloedonderzoek en eenvoudige röntgen- of lichamelijke onderzoeken.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  31 augustus 2017

gebroken-arm-eigen-risico

Aanspraak eigen risico

Patiënten zullen volgens de plannen van de NVZ voor bepaalde behandelingen standaard €150 aan eigen risico betalen, ook als er een hoger tarief met de verzekeraar wordt afgerekend. Bij behandelingen met een lagere prijs dan €150, wordt het lagere bedrag aan eigen risico verrekend.

Voordelen

Je weet als patiënt direct hoe hoog de rekening zal zijn die jij zelf moet betalen, na bezoek aan het ziekenhuis voor een eenvoudig onderzoek. Het plan kan daarom de onvrede en het onbegrip over hoge (onverwachte) rekeningen door de zorgverzekeraar voor een deel wegnemen. De consument wordt niet meer verrast met een hoge afrekening van het eigen risico.

Standpunt Consumentenbond

Hoewel het plan vervelende verrassingen weg kan nemen, zijn er ook aspecten waar het voorstel geen invulling aan geeft:

 • Het probleem van de hoge kosten voor korte bezoekjes blijft, alleen hoef je er niet meer zelf ‘voor op te draaien’ maar je verzekeraar.
 • Als de eenvoudige ingrepen voor een minder groot deel vanuit het eigen risico gefinancierd worden, moeten de kosten ergens anders vandaan komen. Mogelijk resulteert dit in een premiestijging.
 • Het plan draagt niet bij aan transparantie van tarieven en kostenbewustzijn. 
 • Het plan biedt geen prikkel voor ziekenhuizen om met reële tarieven te komen die de werkelijke kosten weerspiegelen.
 • Het voorstel doet niks aan de hoogte van het eigen risico. Deze hoogte wordt door een aantal partijen als ongewenst gezien.

Voor (incidentele) zorggebruikers biedt dit voorstel mogelijk een oplossing voor het probleem van hoge onverwachte rekeningen achteraf. Wij zijn dan ook niet tegen dit voorstel, maar het is geen structurele oplossing voor het probleem van intransparante prijzen in de gezondheidszorg. Wij zullen ons pleidooi voor transparantie daarom prominent blijven voeren.

Wat kost mijn zorg?

Het realiseren van het NVZ-voorstel heeft meer voeten in de aarde dan onze wens om de tarieven openbaar te maken. Dit gebeurt namelijk al door sommige verzekeraars en kan gerealiseerd worden zonder ingewikkelde en langlopende wetswijzigingen, die wel nodig zullen zijn bij aanpassing van het systeem van het eigen risico.

Praat mee

Wat vind jij van het voorstel van NVZ? Laat je mening horen op onze community.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • parkeerplaats-ziekenhuis
  24 apr.

  Parkeerkosten ziekenhuizen

  Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 4 ziekenhuizen betaal je per uur, dus bijna altijd te veel.
 • informatie-website-verzekering
  Nieuws  |  9 apr.

  Informatie rondom wisselen van zorgverzekeraar kan beter

  Hoewel de informatievoorziening over zorgverzekeringen door zorgverzekeraars en vergelijkingssites beter is dan vorig jaar, is er nog altijd ruimte voor verbetering.
 • menzis-logo-gebouw
  Nieuws  |  3 apr.

  Nieuw inkoopbeleid dotter- en bypassoperaties Menzis

  Zorgverzekeraar Menzis is met de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en 10 Nederlandse ziekenhuizen een pilot van 3 jaar gestart voor een nieuwe manier van inkoop van dotterbehandelingen en bypassoperaties.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.