icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

Nieuws | De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen. Dit blijkt uit de open brief die NVZ-voorzitter Van Rooy schreef in het Nederlands Dagblad. Deze structuur zou kunnen gelden voor bijvoorbeeld polikliniekbezoeken, bloedonderzoek en eenvoudige röntgen- of lichamelijke onderzoeken.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  31 augustus 2017

gebroken-arm-eigen-risico

Aanspraak eigen risico

Patiënten zullen volgens de plannen van de NVZ voor bepaalde behandelingen standaard €150 aan eigen risico betalen, ook als er een hoger tarief met de verzekeraar wordt afgerekend. Bij behandelingen met een lagere prijs dan €150, wordt het lagere bedrag aan eigen risico verrekend.

Voordelen

Je weet als patiënt direct hoe hoog de rekening zal zijn die jij zelf moet betalen, na bezoek aan het ziekenhuis voor een eenvoudig onderzoek. Het plan kan daarom de onvrede en het onbegrip over hoge (onverwachte) rekeningen door de zorgverzekeraar voor een deel wegnemen. De consument wordt niet meer verrast met een hoge afrekening van het eigen risico.

Standpunt Consumentenbond

Hoewel het plan vervelende verrassingen weg kan nemen, zijn er ook aspecten waar het voorstel geen invulling aan geeft:

 • Het probleem van de hoge kosten voor korte bezoekjes blijft, alleen hoef je er niet meer zelf ‘voor op te draaien’ maar je verzekeraar.
 • Als de eenvoudige ingrepen voor een minder groot deel vanuit het eigen risico gefinancierd worden, moeten de kosten ergens anders vandaan komen. Mogelijk resulteert dit in een premiestijging.
 • Het plan draagt niet bij aan transparantie van tarieven en kostenbewustzijn. 
 • Het plan biedt geen prikkel voor ziekenhuizen om met reële tarieven te komen die de werkelijke kosten weerspiegelen.
 • Het voorstel doet niks aan de hoogte van het eigen risico. Deze hoogte wordt door een aantal partijen als ongewenst gezien.

Voor (incidentele) zorggebruikers biedt dit voorstel mogelijk een oplossing voor het probleem van hoge onverwachte rekeningen achteraf. Wij zijn dan ook niet tegen dit voorstel, maar het is geen structurele oplossing voor het probleem van intransparante prijzen in de gezondheidszorg. Wij zullen ons pleidooi voor transparantie daarom prominent blijven voeren.

Wat kost mijn zorg?

Het realiseren van het NVZ-voorstel heeft meer voeten in de aarde dan onze wens om de tarieven openbaar te maken. Dit gebeurt namelijk al door sommige verzekeraars en kan gerealiseerd worden zonder ingewikkelde en langlopende wetswijzigingen, die wel nodig zullen zijn bij aanpassing van het systeem van het eigen risico.

Praat mee

Wat vind jij van het voorstel van NVZ? Laat je mening horen op onze community.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • oude vrouw zorg
  Nieuws  |  23 aug.

  Te lange wachtlijsten verpleeghuizen

  Slechts 19% van de verpleeghuizen biedt plek binnen de landelijke norm van 6 weken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Bij 47% van de verpleeghuizen duurt het langer, waarbij een half jaar geen uitzondering is.
 • Aantal-zorgverzekeringspolissen-gedaald
  Nieuws  |  18 aug.

  Hogere zorgpremie verwacht

  Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar meer premie voor hun zorgverzekering kwijt zijn. Volgens DSW, een kleine verzekeraar, gaat de premie gemiddeld met €30 per jaar omhoog.
 • zorgrekening-online
  Nieuws  |  7 aug.

  Bijna 400 consumenten deelden hun ziekenhuisrekening

  Wij voeren actie voor het transparant maken van zorgtarieven. In 2017 gaven al bijna 400 consumenten de prijs van hun ziekenhuisbehandeling aan ons door.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.