icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Openbare ziekenhuistarieven: Wat kan de consument ermee?

Nieuws|Eerder deze week kwam zorgverzekeraar CZ als eerste naar buiten met de gecontracteerde tarieven voor ziekenhuisbehandelingen tot €885. Deze gegevens kunnen belangrijke keuze-informatie voor consumenten bieden.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:5 augustus 2016

ziekenhuisgang-rolstoel-zorgtarieven

Belang voor de consument

Uit de data van CZ blijkt dat de tarieven per ziekenhuis, voor dezelfde behandeling, soms wel honderden euro’s kunnen verschillen. Omdat de kosten voor ziekenhuisbehandelingen verrekend worden met het eigen risico (dat de consument zelf betaalt), bieden deze datagegevens belangrijke keuze-informatie. De verschillen in prijs zeggen niets over de kwaliteitsverschillen. Maar juist als het ontbreekt aan gedegen kwaliteitsinformatie, kan de prijs van de behandeling voor de consument doorslaggevend zijn.

Zorgkosten delen

Helaas is CZ voorlopig de enige zorgverzekeraar die de tarieven heeft geopenbaard. Wij willen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten. Deel je ziekenhuiskosten met ons en help ons in de strijd om ziekenhuistarieven openbaar te maken.

Tools

Andere partijen hebben handige tools opgesteld waarbij CZ-verzekerden de prijs van een behandeling per ziekenhuis op kunnen zoeken.

 • RTL Nieuws toont in zijn tool de zorginstellingen met de laagste én hoogste prijs per behandeling, voor verzekerden van CZ. Zoeken op zorgproductcode is hier niet mogelijk.
 • Bij de tool Verken de zorgkosten kan de consument zoeken op omschrijving, zorgproductcode en declaratiecode. De tool toont het gecontracteerde tarief van CZ per zorgverlener, met daarnaast ook de gemiddelde prijs voor deze behandeling en het procentuele verschil van de gecontracteerde prijs t.o.v. het gemiddelde.
 • Ook op Doktersrekening.nl kan de consument op omschrijving, zorgproductcode en declaratiecode zoeken. Deze partij toont de passantentarieven per ziekenhuis, per behandeling. Daarnaast kun je er informatie vinden over de kenmerken van de behandeling, het aantal keer per jaar dat de behandeling uitgevoerd wordt en de gemiddelde prijs van de behandeling. De tool levert nog geen informatie over gecontracteerde tarieven. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.