icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Parkeerkosten ziekenhuizen

Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken. In de buurt parkeren is soms goedkoper of zelfs gratis.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  22 oktober 2014

parkeren 175 x 135

De bedragen die bezoekers bij het verlaten van het parkeerterrein moeten afrekenen, zijn soms buitensporig hoog. De Consumentenbond ging na wat 2 uur parkeren kost op een doordeweekse dag bij de 50 grootste Nederlandse ziekenhuizen (augustus 2014). We namen zowel topklinische (hooggespecialiseerde) als academische (universitair verbonden) ziekenhuizen onder de  loep.

Prijzige parkeerplekken

De 3 duurste parkeerplekjes - voor 2 uur parkeren - zijn te vinden bij Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (€8) Amsterdam, VU Medisch Centrum (€7) Amsterdam, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (€5,40). Koploper OLVG laat weten dat de parkeeropbrengsten ten goede komen aan de patiëntenzorg. Volgens het VUmc blijft niets van de opbrengsten over na aftrek van alle kosten, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam licht toe het geld te gebruiken voor onderhoud en renovatie van de garages.

Andere dure plekken zijn te vinden bij het Maasstad ziekenhuis Rotterdam (€4,50) en het Diakonessenhuis in Utrecht (€4,40). Bij nog eens 8 van de 50 onderzochte ziekenhuizen betaal je voor 2 uur parkeren €4. De parkeerplaatsen zijn in sommige gevallen eigendom van de gemeente, die de tarieven bepaalt.

Bekijk het volledige overzicht met parkeertarieven van 50 ziekenhuizen.

Goedkoopste plekken

Het voordeligst parkeer je 2 uur overdag bij het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen (€1). Bij dit ziekenhuis betaal je niets op het terrein aan de achterzijde. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is eveneens relatief voordelig (€1,60) en biedt een gratis uitrijkaart als een afspraak  meer dan een uur uitloopt. Andere ziekenhuizen geven aan dat het tarief (op sommige tijden) hoger is dan het straattarief om de parkeerplaatsen vrij te houden voor patiënten en hun naasten. Parkeren kan ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend soms goedkoper uitvallen.

Parkeertermijnen

Bij bijna 1 op de 3 ziekenhuizen reken je per uur af. Wie net iets langer dan een uur weg is, betaalt dan meteen voor een uur extra. Bij parkeerautomaten op straat is parkeren per minuut doorgaans mogelijk. Dit voorkomt afrekenen voor onbenutte parkeerminuten.

Soms ben je een hele dag in het ziekenhuis zoet met allerlei onderzoeken. De meeste ziekenhuizen hanteren voor dit soort situaties een maximumdagtarief of dagkaart. Bij sommige ziekenhuizen loopt de teller echter gewoon door. Bij het OLVG is het dagtarief nog steeds €36. Het VU Medisch Centrum rekent €30 en het Erasmus Medisch Centrum €25. De 3 ziekenhuizen hebben wel kortingsregelingen voor patiënten.

Kortingen

Veel ziekenhuizen hebben een gratis uitrijtijd voor een kort bezoek, zoals voor 15 tot 20 minuten of langer. Ook bieden de meeste ziekenhuizen ‘vaste’ patiënten en hun naasten wel voordeliger abonnementen, bijvoorbeeld in de vorm een dag-, maand- of jaarkaart. Zij kunnen dan tegen korting – soms zelfs gratis – parkeren in geval van een bepaalde behandeling, langdurig ziekenhuisbezoek of bijvoorbeeld een spoedgeval. Dit wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Vraag dus altijd naar de mogelijkheden als je langer in het ziekenhuis moet doorbrengen. Soms is een parkeerplaats op straat nabij het ziekenhuis goedkoper of zelfs gratis.

Digitaal parkeren

Bij sommige ziekenhuizen kun je digitaal parkeren via de mobiele telefoon (via een app, sms of internet), zoals Parkmobile en Park-line. Voordeel is dat je per minuut kunt betalen. Andere digitale parkeerdiensten zijn Yellowbrick, Stadsparkeren en SMSParking. Via een app van de parkeerdiensten is ook zichtbaar waar voordelige - en soms zelf gratis - parkeerplaatsen zijn. Handig om dure centrumplekken of prijzige parkeerplaatsen bij het ziekenhuis te mijden. Let wel op gebruiks- en registratiekosten bij deze digitale diensten.

Fiscale aftrek soms mogelijk

Parkeerkosten kun je niet declareren bij de zorgverzekeraar. De basisverzekering dekt wel de reiskosten van en naar het ziekenhuis voor bepaalde patiëntengroepen, zoals rolstoelgebruikers. Wel geldt er een eigen bijdrage en moet je eerst het eigen risico opmaken. In de aanvullende verzekering kunnen uitgebreidere vergoedingen zijn opgenomen. De Belastingdienst laat onder bepaalde voorwaarden aftrek toe van vervoerskosten bij ziekte of invaliditeit en reiskosten die patiënten en hun gezinsleden maken vanwege regelmatig ziekenhuisbezoek.

Discussieer mee!

De soms buitensporig hoge parkeerkosten leidden eind 2013 tot Kamervragen. Minister Schippers van Volksgezondheid antwoordde toen dat het aan de ziekenhuizen is, in overleg met gemeenten, om de parkeertarieven te bepalen.

Stoor jij je ook aan hoge parkeerkosten bij het ziekenhuis en/of heb je goede parkeertips? Praat mee via de Community van de Consumentenbond.

Bespaartips

 • Kijk van tevoren of je goedkoper (of gratis) kunt parkeren in de buurt.
 • Check of er verschillende parkeerterreinen zijn bij het ziekenhuis; de tarieven kunnen dan verschillen. 
 • Lange wachttijd of fors uitgelopen afspraak? Vraag dan of je een gratis uitrijkaart kunt krijgen.
 • Vergeet niet naar kortingsregelingen te vragen als patiënt of naaste (bezoeker).

Nieuw & interessant

 • aftrekbare vervoerskosten bij ziekte belasting
  8 mrt.

  Aftrekbare vervoerskosten bij ziekte berekenen

  De aftrek van vervoerskosten in de aangifte inkomstenbelasting kan behoorlijk aantikken als je veel reist door een ziekte of handicap. Maar het is lastig om uit te rekenen hoeveel je mag aftrekken. Met deze tips en voorbeelden laat je geen belastingvoordeel liggen.
 • zorgkosten-declareren-2
  1 mrt.

  Zorgkosten declareren: hoe werkt dat?

  Hoe declareer je zorgkosten? Hoeveel tijd heb je ervoor en wanneer krijg je je geld terug?
 • tandarts-kostenrekening
  Nieuws  |  27 feb.

  Controleren tandartsrekening kan nu online

  Deze week is Checkjetandartsnota.nl gelanceerd. Via deze site kunnen consumenten hun tandartsrekening controleren op een groot aantal punten.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.