icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Parkeerkosten ziekenhuizen

Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 4 ziekenhuizen betaal je per uur, dus bijna altijd te veel.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:24 april 2018

parkeerplaats-ziekenhuis

Onderzoek Consumentenbond

In 2018 deed de Consumentenbond onderzoek naar de parkeertarieven van ruim 90 ziekenhuizen. Ten opzichte van hetzelfde onderzoek uit 2014 naar parkeerkosten bij de 50 grootste ziekenhuizen, heeft zo’n 45% van de instellingen de tarieven verhoogd. Bijvoorbeeld als gevolg van gestegen kosten voor het onderhouden van de parkeerterreinen of doordat de externe parkeerbeheerder het tarief heeft gewijzigd. Ook fusies tussen verschillende ziekenhuizen leiden soms tot hogere prijzen.

Prijzigste plekken

De hoogste parkeertarieven vinden we, net als in 2014, bij het OLVG, het VU Medisch Centrum en het Erasmus MC.

Ziekenhuis

2-uurstarief

Maximum-dagtarief

OLVG Oost, Amsterdam

€8,00

€36,00

VU Medisch Centrum, Amsterdam

€7,06

€30,00

Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

€5,40

€25,00

Het 2-uurstarief van het Medisch Spectrum Twente in Enschede is met €5,60 nog iets duurder dan het Erasmus MC, maar valt qua dagtarief (€14) een stuk lager uit.

Gratis parkeren

Bij 6 kleine ziekenhuizen is parkeren helemaal gratis.

 • Wilhelmina Ziekenhuis Assen
 • Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland
 • Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal
 • ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen
 • ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Waalwijk
 • Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda

Benieuwd naar de tarieven en kortingsregelingen van alle ziekenhuizen? Bekijk dan het complete overzicht van parkeerkosten in Nederlandse ziekenhuizen (pdf).

Parkeren per minuut

Bij ongeveer een kwart van de ziekenhuizen betaal je per uur. Als je net iets langer dan een uur weg bent, betaal je meteen een heel uur extra. Parkeertarieven per minuut vind je bij geen enkel ziekenhuis. Met een tarief per 4 minuten komt het Isala Diaconessenhuis in Meppel daar nog het dichtst bij.

Bij parkeerautomaten op straat kan parkeren per minuut meestal wel. Zo voorkom je afrekenen voor onbenutte parkeerminuten.

Gratis uitrijden

Veel instellingen hanteren een gratis uitrijtijd van 15 tot 20 minuten. Soms worden er gratis uitrijkaarten verstrekt als afspraken uitlopen. Soms krijg je die alleen via een behandelend arts. Ook bieden de meeste ziekenhuizen ‘vaste’ patiënten en hun naasten soms kortingstarieven of voordeligere abonnementen, bijvoorbeeld in de vorm een dag-, maand- of jaarkaart. Zij kunnen dan tegen korting, soms zelfs gratis, parkeren in geval van een bepaalde behandeling, langdurig ziekenhuisbezoek of bijvoorbeeld een spoedgeval. Dit wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Vraag dus altijd naar de mogelijkheden in het ziekenhuis.

Standpunt Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat de werkelijke parkeertijd bij ziekenhuizen afgerekend moet worden. Ook horen ziekenhuizen hun patiënten en bezoekers duidelijk te informeren over kortingen en gratis uitrijkaarten. De instellingen hebben soms lagere tarieven op andere locaties of bijvoorbeeld voor mindervalide patiënten.

Parkeerkosten niet verzekerd

Parkeerkosten kun je niet declareren bij de zorgverzekeraar. De basisverzekering dekt wel de reiskosten van en naar het ziekenhuis voor bepaalde patiëntengroepen, zoals rolstoelgebruikers. Wel geldt hierbij een eigen bijdrage en moet je eerst het eigen risico opmaken. In de aanvullende verzekering kunnen uitgebreidere vergoedingen zijn opgenomen.

Tip: Wél kun je parkeerkosten voor arts- en ziekenhuisbezoek als aftrekpost opvoeren in de belastingaangifte.

Tips om de parkeerkosten te drukken

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.