icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Persoonlijke Gezondheidscheck

Eerste indruk|Leef ik gezond? Welke gezondheidsrisico's loop ik en wat kan ik doen om de kans op ziekte te verlagen? Met de Persoonlijke Gezondheidscheck stel je heel eenvoudig online je eigen gezondheidsrapport op. Maar wat heb je eraan?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:6 maart 2015


Richtprijs € Gratis


Gezondheidscheck bovenaan

Persoonlijke Gezondheidscheck: review

Het idee van een algemene gezondheidstest - wetenschappelijk onderbouwd en breed gedragen - is sympathiek en past helemaal bij deze tijd. Als je dan toch online je gezondheid wilt checken, dan kun je maar beter voor een betrouwbare test kiezen, die is gebaseerd op de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap. En voor een test waarbij je een persoonlijke tips krijgt voor een gezondere leefstijl.

Nadeel is wel dat veel mensen die de test invullen het eigenlijk best wel van zichzelf weten als ze te weinig bewegen of te vet eten. Daar heb je zo'n test niet voor nodig. Aan de andere kant kan het ook fijn zijn om bevestigd te krijgen als je goed bezig bent.

Conclusie

Gezondheidscheck 2 175 x 135De Persoonlijke Gezondheidscheck is een leuk initiatief om mensen te wijzen op het nut van preventie. De test helpt om een beeld te krijgen van je gezondheid en biedt handige leefstijltips om gezond(er) te leven.

Voor het signaleren van ziektes en aandoeningen is de test te algemeen. Er wordt te snel naar aanvullende onderzoeken verwezen die geld kosten. Beter is het om - als daar aanleiding voor is - naar de huisarts te gaan. Die kan beter inschatten of het verstandig is om aanvullend onderzoek te doen.

Ook bevat de online-test wat kinderziektes. De komende tijd zullen we ook een aantal aanvullende modules testen en de resultaten hiervan melden.

Kosten

Een ander nadeel van dit soort 'gratis' initiatieven is dat de kosten ervan in de meeste gevallen toch op de een of andere manier terugverdiend moeten worden. De Persoonlijke Gezondheidscheck zelf is gratis, maar bij de uitslag wordt wel snel verwezen naar de aanvullende modules, waarvoor betaald moet worden.

Een proefpersoon die de Persoonlijke Gezondheidscheck invulde, kreeg voor 7 van de 8 onderdelen - waaronder beweeggedrag, gewicht en buikomvang en alcoholgebruik - een groen vlak (voldoende/goed).

Alleen het eetgedrag kleurde oranje, dat kon beter. Dit werd direct vertaald in een 'licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten'. Met het advies om - voor het nog betrouwbaarder berekenen van het risico - je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en nierwerking te meten.

Vals alarm

Zo'n advies kan niet alleen onnodig onrust veroorzaken (misschien is er wel helemaal niks aan de hand), het kost ook geld. Want de aanvullende module waarmee je de betreffende metingen kunt doen kost €59,95. Daarbij zit een goedgekeurde bloeddrukmeter inbegrepen, maar of het nou nodig is om meteen een bloeddrukmeter aan te schaffen…

Het zou de Persoonlijke Gezondheidscheck sieren als ze aangeven dat je ook naar de huisarts kunt gaan om je bloeddruk en cholesterol te meten en - alleen indien nodig - aanvullend onderzoek te doen. Een bezoek aan de huisarts is gratis, alleen eventueel laboratoriumonderzoek gaat van het eigen risico van de zorgverzekering af.

Maar waarschijnlijk zitten huisartsen niet te wachten op een nieuwe stroom - deels gezonde - patiënten die hun bloeddruk, cholesterol en dergelijke willen meten.

Persoonlijke gegevens

Aan het versturen van (persoonlijke) gegevens via internet zijn altijd risico's verbonden, hoe goed een website ook beveiligd is. Het is goed je daar bewust van te zijn. Met de bescherming van persoonsgegevens op persoonlijkegezondheidscheck.nl lijkt het op het eerste oog wel goed geregeld te zijn.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de gegevensverwerking - NIPED Prevention BV -  zegt zich te houden aan de Wet Bescherming persoonsgegevens en overige privacywetgeving. Gegevens worden alleen gedeeld met derden - zoals je arts, werkgever, zorgverzekeraar - als je daar toestemming voor geeft. En als werkgevers een bedrijfsrapportage willen ontvangen, gebeurt dat anoniem. De gegevens zijn dus niet te herleiden tot het individu.

Maar wie zich inschrijft bij de Persoonlijke Gezondheidscheck stemt er ook automatisch mee in dat persoonsgegevens die NIPED van je verzamelt eigendom worden van NIPED en deel uitmaken van een databank die gecontroleerd wordt door NIPED. Bij een eventuele verkoop/overname van NIPED kunnen die gegevens geheel of gedeeltelijk worden doorverkocht aan een derde.

Kinderziektes

De Persoonlijke Gezondheidscheck is nu zo'n 2 weken oud, maar vertoont nog wel de nodige kinderziektes. Het lukt niet altijd om in te loggen of om de vragenlijst of de resultaten te zien te krijgen.

Ga jij de Persoonlijke Gezondsheidscheck doen? Praat mee in onze community.  

Lees ook:

Wat is de Persoonlijke Gezondheidscheck?

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een online-gezondheidstest die tegenwicht moet bieden aan het woud aan - vaak onbetrouwbare - online-gezondheidstesten op het internet.

Het is een initiatief van 9 organisaties, waaronder:

 • de Nederlandse Huisartsenvereniging (LHV);
 • de Nederlandse Hartstichting;
 • het Diabetes Fonds;
 • de Nierstichting;
 • GGD Nederland.

De Persoonlijke Gezondheidscheck bestaat uit een online vragenlijst die inzicht geeft in het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en longziekten. Je krijgt bijvoorbeeld vragen over je leefstijl: wat je eet, hoeveel je beweegt, of je rookt, alcohol drinkt en of je veel last hebt van stress. Maar ook vragen die iets zeggen je gezondheid, de motivatie om je leefstijl te veranderen en hoe je dat het liefst zou willen aanpakken.

Gezondheidsrapport

Gezondheidscheck 175 x 135Het invullen van de test is gratis en duurt ongeveer een half uur. Wel moet je eerst een account aanmaken. Na afloop staat binnen 24 uur je eigen gezondheidsrapport online klaar. Daarin wordt met de verkeerslichtkleuren rood-oranje-groen aangegeven hoe je gezondheid ervoor staat en welke gezondheidsrisico's je loopt.

Ook krijg je leefstijltips die zo goed mogelijk bij jouw situatie en persoonlijke voorkeur aansluiten.

Mocht uit de test blijken dat je een verhoogd risico loopt, dan krijg je het advies om een om meerdere aan modules aan te schaffen, of direct naar de huisarts te gaan.

De extra modules kosten wel geld.

Extra modules

Er zijn 5 modules:

 • Basis Medisch: uitbreiding met bloedonderzoek, bloeddruk en buikomvang. In dit pakket dat wordt thuisgestuurd zit onder meer een goedgekeurde bloeddrukmeter en een meetlint.
 • Bloedprikken gebeurt bij een prikpost bij jou in de buurt. Kosten €59,95.
 • Module: Screening op nierschade. Hierbij krijg je de Checkbox Urine thuisgestuurd waarmee je de kans op nierschade kunt meten. Kosten: €24,95.
 • Module psychisch welzijn. Uitbreiding met online vragen over je psychisch welzijn. Kosten: €14,95.
 • Module Werk. Uitbreiding met online vragen over gezondheid en werk. Kosten: €17,95.

Gezondheidsbon

Werkgevers en zorgverzekeraars kunnen zich aansluiten bij de Persoonlijke Gezondheidscheck en aan hun werknemers of verzekerden een Gezondheidsbon ter beschikking stellen. Dit is een persoonlijke code waarmee je kosteloos aanvullende modules van de Persoonlijke Gezondheidscheck kunt aanschaffen.

Bekijk de preview van deze gezondheidstest.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.