icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope pijnstiller en neusspray even goed als duurste

Een zere keel, hoofdpijn of een verstopte neus. Iedereen koopt wel eens keelpastilles, pijnstillers of een neusspray. De drogisterijen liggen er vol mee en allemaal beloven ze beterschap. De prijs zegt ieder geval niks over de werking.  

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:25 september 2018

neusspray-zorg

Medicijnen zonder recept

Zelfzorgmedicijnen zijn medicijnen zonder recept. Je koopt deze medicijnen bij de drogist, apotheek of supermarkt. Alle zelfzorgmedicijnen moeten voldoen aan strenge regels, die ook voor medicijnen op recept gelden. Deze regels houden in dat de werking bewezen moet zijn, dat het een veilig medicijn is en dat het van goede kwaliteit is. Goedkope paracetamol is daarom net zo goed als het duurste merk.

Pijnstillers

Sommige ibuprofen doet geloven dat het een bijzondere snellere werking heeft. Als dit al zo is dan scheelt dit hooguit een kwartier met de goedkopere variant. Pijnstillers met naproxen voor spierpijn (bijvoorbeeld Aleve Select), menstruatiepijn (Aleve Feminax) of gewone pijn (Aleve Classic) zijn eigenlijk precies dezelfde tabletjes. Ook zijn ze vergelijkbaar met de huismerk naproxen. 

Fabel: pijnstillers kunnen geen kwaad. Dit is niet waar. De ontstekingsremmende pijnstillers, ibuprofen en naproxen, kunnen maagklachten geven. Paracetamol is daarom altijd de eerste keuze bij pijn.

Neussprays

Van de traditionele kruidengeneesmiddelen en homeopathische neusspray's is het niet bewezen dat ze werken bij neusverkoudheid. En eigenlijk is je neus prima in staat om zichzelf schoon te maken.

Wil je toch wat aan je neusverkoudheid doen? Kies dan voor een spray met xylometazoline, tramazoline of oxymetazoline. Deze neussprays vallen onder de goedgekeurde en veilige zelfzorgmedicijnen. Ook hier geldt, de goedkope variant werkt net zo goed. Er zitten namelijk dezelfde werkzame stoffen in.

Feit: neussprays mag je beperkt gebruiken. Dat klopt, neussprays met xylometazoline, tramazoline of oxymetazoline mag je maximaal 1 week gebruiken. Het gevaar is namelijk dat je neus went aan de stof en je daarna niet meer zonder kunt.

Prijsverschillen pijnstillers en neussprays met dezelfde werkzame stof

Werkzame stofWerkt bijPrijs per stukPrijs per stuk
  A-merkHuismerk
Paracetamol (500mg)PijnPanadol: €0,08€0,02
Naproxen (220mg)PijnAleve: €0,27€0,12
Ibuprofen (400mg)PijnNurofen: €0,19€0,08
XylometazolineVerstopte neusOtrivin: €5,09€2,89
AcetylcysteïneVastzittende hoestFluimucil: €1,17€0,43

Keelpastilles

Er is weinig wetenschappelijk bewijs over de werking van keeltabletten tegen keelpijn. Vaak werkt een keelpastille verzachtend door het zuigen op de pastille, in plaats van door de stoffen erin. Dropjes werken daarom net zo goed.

Fabel: antibacteriële stoffen in keeltabletten zorgen ervoor dat je keelpijn eerder over is. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus. Daar helpen de antibacteriële stoffen niet tegen.

Ook interessant:

Nieuw & interessant

 • inspectiebezoek-thuiszorg
  Nieuws  |  26 sep.

  VWS neemt maatregelen voor veiliger thuiszorg

  Het ministerie van VWS neemt maatregelen om toezicht op thuiszorgorganisaties te versterken. De maatregelen zijn een reactie op uitkomsten van een onderzoek van de Consumentenbond.
 • zorgpremie-DSW
  Nieuws  |  25 sep.

  Zorgpremie DSW stijgt minder dan verwacht

  De premie voor de basisverzekering van DSW stijgt in 2019 met €4,50 per maand. De jaarpremie van DSW voor 2019 komt daarmee op €1344, tegenover €1290 in 2018.   
 • prinsjesdag-2018
  Nieuws  |  18 sep.

  Prinsjesdag: wat verandert er aan de zorg in 2019?

  Het eigen risico blijft in 2019 gelijk en de verwachte zorgpremie neemt fors toe. Ook de zorgtoeslag zal stijgen. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die vandaag gepresenteerd werden.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.