icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prijzen fysiotherapie vergelijken

Een fysiotherapeut uitkiezen op kwaliteit is vaak lastig, omdat deze informatie ontbreekt. Tarieven voor consumenten zonder aanvullende verzekering voor fysiotherapie, zijn vaak wel prima te vinden en kunnen een goede vorm van keuze-informatie zijn. Maar niet iedereen krijgt dezelfde kosten voorgeschoteld. In 2016 hebben wij onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte fysiotherapiepraktijken onterecht kosten in rekening brengt bij doorverwijzing via de huisarts.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:29 maart 2016

Artikel prijzen fysio

Onderzoek prijzen fysiotherapie

Mysterypatiënten belden in december 2015 naar 50 fysiotherapiepraktijken verspreid over Nederland. De bellers vermeldden geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie te hebben en vroegen naar de prijzen van 4 behandelingen én of er mogelijkheid tot onderhandelen was. De uitslagen waren verrassend.

 • 7 van de 50 praktijken verklaren altijd een screening uit te voeren, ook als de huisarts dit al heeft gedaan. Een screening na verwijzing door de huisarts is niet nodig en mag zeker niet in rekening gebracht worden bij de consument.
 • 20 van de 50 fysiotherapiepraktijken rekenen een hoger tarief voor het onderzoek voorafgaand aan de behandeling wanneer de patiënt via de huisarts binnen is gekomen. Op deze manier betaalt de consument eigenlijk alsnog de kosten die de fysiotherapeut 'mist' door de screening. Vreemd, want het onderzoek is hetzelfde. Toch is dit volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet verboden omdat 'praktijken zelf hun tarieven mogen bepalen'. Wij vinden het echter onterecht dat de consument op deze manier extra kosten maakt.
 • 6 praktijken verstrekken onjuiste informatie aan de telefoon. Zo wordt bijvoorbeeld gemeld dat de praktijk wettelijk verplicht is de tarieven van de zorgverzekeraar te volgen. Dit klopt niet.
 • 3 fysiotherapiepraktijken geven aan dat onderhandelen mogelijk is. 2 praktijken vragen of het bedrag dan wel contant afgerekend kan worden. De ander geeft aan dat de mogelijkheid bestaat, maar wil dit niet over de telefoon bespreken.

Reacties fysiotherapeuten

Onderhandelen over de prijs mogelijk:

 • Schell Fysiotherapie
  Bij ons in de praktijk valt er te praten over de manier van betalen. Mensen die krap bij kas zitten krijgen de mogelijkheid om de behandelingen in termijnen te voldoen. Er kan dan onderhandeld worden over het aantal termijnen.

Cliënt die na verwijzing van de huisarts binnenkomt betaalt €15 meer dan cliënt die rechtstreeks binnen komt:

 • Fysiotherapie Berger, Twilt en Tielman
  De conclusie dat de patiënt die via de huisarts binnenkomt €15 teveel betaalt bij ons in de praktijk, is volgens ons te kort door de bocht. De zorgverzekeraar waarbij de meeste van onze patiënten verzekerd zijn vergoedt altijd €40. Voor zowel screening, als voor intake en onderzoek na screening, als ook voor intake en onderzoek na verwijzing. De particuliere tarieven hebben wij dan ook nagenoeg gelijk gehouden en de zorgverzekeraar als leidraad aangehouden. U zou hieruit ook kunnen concluderen dat wij de screening gratis aanbieden aan onze patiënten.

Na verwijzing door de huisarts vindt alsnog screening plaats én deze wordt in rekening gebracht:

 • Fysio Experts
  Een arts kijkt naar een medische diagnose. Met andere woorden: is er sprake van een ernstige aandoening? Als dat niet waarschijnlijk is, wordt ingeschat of er sprake is van een probleem waarbij fysiotherapie een oplossing zou kunnen bieden. Een fysiotherapeut doet vervolgens altijd een screening om te kijken of het probleem behandelbaar is. Hierbij screent de fysiotherapeut op rode vlaggen: signalen die wijzen op een onderliggende ernstige aandoening. Dit duurt slechts een aantal minuten, maar is een vast onderdeel binnen de richtlijnen.

Fysiotherapie Schouwen vermeldt dat zij verplicht de tarieven van de zorgverzekeraar dient te volgen.

 • Fysiotherapie Schouwen
  Op deze manier hebben wij het niet gezegd of bedoeld. De manier van onderzoek vinden wij vervelend. Ik ben tijdens de telefoongesprekken niet op de hoogte gesteld van het feit dat wat ik toen gezegd heb zou worden gebruikt voor onderzoek.

Aanvullend verzekerd

Fysiotherapie is voor een deel opgenomen in het basispakket. Voor volwassenen geldt dat fysiotherapie enkel vergoed wordt vanaf de 21e behandeling. Voorwaarde is dat de aandoening waaraan je lijdt op een lijst van chronische aandoeningen staat. De eerste 20 behandelingen betaal je dan zelf. Wanneer je toch vergoeding wil voor fysiotherapie, kun je overwegen je hier aanvullend voor te verzekeren. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen op jaarbasis. Voor een jaarlijkse vergoeding van bijvoorbeeld 9 fysiotherapiebehandelingen betaal je zo'n 5 tot 20 euro per maand extra. Ga na of het bedrag dat je zou betalen aan premie opweegt tegen de kosten die je per behandeling maakt als je geen verzekering afsluit.

Prijzen

Sinds 2005 mogen fysiotherapeuten de prijzen van hun behandelingen zelf bepalen. De meeste tarieven voor een reguliere behandeling bij de praktijken in ons onderzoek schommelden tussen de €29,50 en €36,50. Het kan dus lonen om voorafgaand aan je behandeling de prijzen van verschillende fysiotherapiepraktijken te bekijken.

Bespaartips

 • Vergelijken kan lonen. De tarieven staan meestal vermeld op de websites van de fysiotherapeuten.
 • U spaart kosten voor screening uit als u zich laat doorverwijzen door de huisarts. Zorg voor een (digitale) verwijsbrief en check vooraf of de praktijk geen hoger tarief voor het eerste onderzoek na screening in rekening brengt als u naar de huisarts bent geweest.
 • Sommige praktijken houden inloopspreekuren met een gratis screening.

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.