icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

VWS neemt maatregelen voor veiliger thuiszorg

Nieuws|Het ministerie van VWS neemt maatregelen om toezicht op thuiszorgorganisaties te versterken, zo kondigden de bewindspersonen dinsdag 25 september aan. De maatregelen zijn een reactie op uitkomsten van een onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond is blij dat het ministerie de resultaten van het onderzoek serieus neemt, maar heeft ook nog vragen bij de aangekondigde acties.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:26 september 2018

inspectiebezoek-thuiszorg

Maatregelen

De aangekondigde verhoogde aandacht en toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) voor de thuiszorg zijn belangrijk om tot veiligere zorg te komen. In een brief aan de Tweede Kamer sporen de bewindslieden het parlement aan om de aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza, 34768) snel te behandelen en in werking te laten treden. 

‘Wij sluiten ons hier graag bij aan,’ zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. ‘Dit wetsvoorstel regelt de verplichting voor nieuwe zorgaanbieders om zich te melden bij de IGJ. En ook de beoogde verbetering in de samenwerking tussen IGJ, zorgverzekeraars en andere partijen vinden wij een goede zaak. Het maakt een snellere signalering van aanbieders in de thuiszorg mogelijk.’ 

Vragen

Toch leidt een aantal passages in de brief van de minister ook tot vragen. Combée: 'De minister beschrijft hoe de inspectie optreedt tegen onregelmatigheden. Ik ben benieuwd naar concrete voorbeelden. Hoe heeft de inspectie dat dan gedaan? Welke maatregelen heeft ze getroffen? Ik zou ook van de bewindslieden willen weten of ze vinden dat een instelling nog zorg moet kunnen blijven leveren als de instelling in gebreke blijft. Daarnaast zouden nieuwe organisaties wat mij betreft helemaal geen zorg mogen leveren voordat zij hebben aangetoond dat ze aan essentiële randvoorwaarden voor patiëntenzorg voldoen. Al deze punten heb ik in een reactie op de brief naar de bewindslieden en de Tweede Kamerleden gestuurd.'

Donderdag 27 september debatteert de Tweede Kamer over de IGJ. Het debat is te volgen op tweedekamer.nl.

Praat mee over thuiszorg in onze community.

Bekijk ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.