icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

VWS neemt maatregelen voor veiliger thuiszorg

Nieuws|Het ministerie van VWS neemt maatregelen om toezicht op thuiszorgorganisaties te versterken, zo kondigden de bewindspersonen dinsdag 25 september aan. De maatregelen zijn een reactie op uitkomsten van een onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond is blij dat het ministerie de resultaten van het onderzoek serieus neemt, maar heeft ook nog vragen bij de aangekondigde acties.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:26 september 2018

inspectiebezoek-thuiszorg

Maatregelen

De aangekondigde verhoogde aandacht en toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) voor de thuiszorg zijn belangrijk om tot veiligere zorg te komen. In een brief aan de Tweede Kamer sporen de bewindslieden het parlement aan om de aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza, 34768) snel te behandelen en in werking te laten treden. 

‘Wij sluiten ons hier graag bij aan,’ zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. ‘Dit wetsvoorstel regelt de verplichting voor nieuwe zorgaanbieders om zich te melden bij de IGJ. En ook de beoogde verbetering in de samenwerking tussen IGJ, zorgverzekeraars en andere partijen vinden wij een goede zaak. Het maakt een snellere signalering van aanbieders in de thuiszorg mogelijk.’ 

Vragen

Toch leidt een aantal passages in de brief van de minister ook tot vragen. Combée: 'De minister beschrijft hoe de inspectie optreedt tegen onregelmatigheden. Ik ben benieuwd naar concrete voorbeelden. Hoe heeft de inspectie dat dan gedaan? Welke maatregelen heeft ze getroffen? Ik zou ook van de bewindslieden willen weten of ze vinden dat een instelling nog zorg moet kunnen blijven leveren als de instelling in gebreke blijft. Daarnaast zouden nieuwe organisaties wat mij betreft helemaal geen zorg mogen leveren voordat zij hebben aangetoond dat ze aan essentiële randvoorwaarden voor patiëntenzorg voldoen. Al deze punten heb ik in een reactie op de brief naar de bewindslieden en de Tweede Kamerleden gestuurd.'

Donderdag 27 september debatteert de Tweede Kamer over de IGJ. Het debat is te volgen op tweedekamer.nl.

Praat mee over thuiszorg in onze community.

Bekijk ook:

Nieuw & interessant

 • neusspray-zorg
  25 sep.

  Goedkope pijnstiller en neusspray even goed als duurste

  Een zere keel, hoofdpijn of een verstopte neus. Iedereen koopt wel eens keelpastilles, pijnstillers of een neusspray. De drogisterijen liggen er vol mee en allemaal beloven ze beterschap. De prijs zegt ieder geval niks over de werking.  
 • zorgpremie-DSW
  Nieuws  |  25 sep.

  Zorgpremie DSW stijgt minder dan verwacht

  De premie voor de basisverzekering van DSW stijgt in 2019 met €4,50 per maand. De jaarpremie van DSW voor 2019 komt daarmee op €1344, tegenover €1290 in 2018.   
 • prinsjesdag-2018
  Nieuws  |  18 sep.

  Prinsjesdag: wat verandert er aan de zorg in 2019?

  Het eigen risico blijft in 2019 gelijk en de verwachte zorgpremie neemt fors toe. Ook de zorgtoeslag zal stijgen. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die vandaag gepresenteerd werden.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.