icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Watkostdezorg.nl

Eerste indruk|Watkostdezorg.nl zet voor het eerst de passantenprijzen van 43 ziekenhuizen voor de 100 meest voorkomende consulten en ingrepen op een rij.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:28 maart 2014


Merk Watkostdezorg.nl

Richtprijs € Gratis


Type vergelijkingssite


1e-indruk-kosten-in-de-zorg.jpg

Watkostdezorg.nl: review

Watkostdezorg.nl maakt in elk geval duidelijk dat de verschillen tussen de passantentarieven van ziekenhuizen groot zijn. Erg groot. Neem als voorbeeld een consult voor een zenuwaandoening: ben je hiervoor in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond nog geen €100 kwijt, in het Refaja Ziekenhuis in Dordrecht kost een consult ruim €1100.

Geen haan

Toen de ziekenhuisrekening nog bijna in zijn geheel naar de zorgverzekeraar ging, kraaide geen haan naar zulke prijsverschillen. Maar dat ligt anders nu de patiënt vanwege het eigen risico (€360 in 2014) een steeds groter deel van de nota zelf moet betalen.

Voor de duurdere operaties zal shoppen voor je ziekenhuiszorg geen gevolgen voor de eigen portemonnee hebben; het eigen risico gaat dan immers altijd op. Maar met name bij de kleinere, goedkope consulten en behandelingen kan een prijsvergelijking wel degelijk zin hebben. Zeker als de consument zijn verplichte eigen risico ook nog met een vrijwillig deel heeft verhoogd (tot een maximum van €860).

Conclusie

Watkostdezorg.nl laat zijn licht schijnen op de schimmige wereld van de ziekenhuisrekeningen en dat op zichzelf is een lovenswaardig initiatief. De Consumentenbond vindt een beter inzicht in de kosten voor ziekenhuiszorg hard nodig. Patiënten moeten een steeds groter deel van de zorg zelf betalen. Voor relatief goedkope ingrepen kun je via watkostdezorg.nl een globale indruk krijgen van de onderlinge prijsverschillen. Wat je daadwerkelijk gaat betalen weet je dan nog niet. Dit kun je wel navragen bij je zorgverzekeraar.

Een beperking van watkostdezorg.nl is dat maar 43 van de 100 ziekenhuizen zijn toegevoegd en lang niet alle ingrepen. Vaak weten patiënten ook niet vooraf welke behandeling ze gaan krijgen. De belangrijkste kanttekening bij watkostdezorg.nl is echter dat alleen naar de prijs is gekeken, niet naar kwaliteit. Want is dat niet waar het uiteindelijk om draait: welke specialist werkt voor een fatsoenlijke prijs én verstaat zijn vak uitstekend? Pas met die informatie valt er voor de consument echt wat te kiezen.

Wat vind jij van watkostdezorg.nl? Laat het hieronder weten:

Watkostdezorg.nl

De website watkostdezorg.nl zet de passantentarieven van 43 ziekenhuizen voor de 100 meest voorkomende consulten en ingrepen op een rij. Passantentarieven zijn de prijzen waarmee wordt gerekend als bijvoorbeeld een buitenlandse toerist, die hier niet is verzekerd, in een Nederlands ziekenhuis terechtkomt.

Helemaal nieuw is watkostdezorg.nl niet. Het NCRV-programma 'Altijd wat' vergeleek in 2012 al de passantentarieven van heup-, pacemaker- en staaroperaties in 41 ziekenhuizen met elkaar. Ook NRC Handelsblad deed onderzoek naar zulke tarieven.

Prijzen

Wat Sovation, het bureau achter watkostdezorg.nl, naar eigen zeggen extra biedt, is dat een vergelijking is gemaakt tussen de passantentarieven en de prijzen voor gecontracteerde ziekenhuiszorg: dat zijn de prijzen waar veruit de meeste verzekerden mee te maken krijgen. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen maken deze uit concurrentieoverwegingen zelf niet openbaar, maar met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft Sovation een aantal van deze prijzen opgevraagd. Het bureau signaleert een 'bijna lineaire relatie': de meeste passantenprijzen zouden zo'n 5 tot 10% hoger liggen dan de prijzen voor gecontracteerde zorg.

Zorgverzekeraars betwijfelen of dit percentage klopt. Wel liggen de passantenprijzen stelselmatig hoger dan de prijzen voor gecontracteerde zorg. Het bureau wil in de toekomst meer prijzen en ziekenhuizen toevoegen aan de lijst.

Lees ook onze review over watkostdezorg.nl.

Nieuw & interessant

 • inspectiebezoek-thuiszorg
  Nieuws  |  26 sep.

  VWS neemt maatregelen voor veiliger thuiszorg

  Het ministerie van VWS neemt maatregelen om toezicht op thuiszorgorganisaties te versterken. De maatregelen zijn een reactie op uitkomsten van een onderzoek van de Consumentenbond.
 • neusspray-zorg
  25 sep.

  Goedkope pijnstiller en neusspray even goed als duurste

  Iedereen koopt wel eens keelpastilles, pijnstillers of een neusspray. Ze beloven allemaal beterschap. Maar de prijs zegt niks over de werking.  
 • zorgpremie-DSW
  Nieuws  |  25 sep.

  Zorgpremie DSW stijgt minder dan verwacht

  De premie voor de basisverzekering van DSW stijgt in 2019 met €4,50 per maand. De jaarpremie van DSW voor 2019 komt daarmee op €1344, tegenover €1290 in 2018.   
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.