icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgkosten checken bij je zorgverzekeraar

Alle zorgverzekeraars hebben een digitale omgeving waar je jouw zorgkosten kunt bekijken. Zo kun je zorgdeclaraties volgen, maar ook de vaste vergoedingen bekijken voor je huisarts of wat een behandeling in het ziekenhuis heeft gekost.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:14 november 2018

zorgkosten-checken

Zorgkosten bekijken

Om je zorgkosten online te bekijken, moet je inloggen op je persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar. Hiervoor heb je meestal je DigiD nodig. Op je persoonlijke pagina zie je:

 • op welke vergoedingen je (nog) recht hebt
 • welke zorgkosten je gemaakt hebt
 • wat de stand is van je eigen risico
 • welke kosten je zorgverzekeraar betaalt en welke kosten je zelf moet betalen

Daarnaast kun je allerlei praktische zaken regelen, zoals het indienen van declaraties, wijzigen van persoonlijke gegevens en bijschrijven van kinderen.

Als je benieuwd bent wat een zorgverlener of –instelling, zoals een fysiotherapeut of ziekenhuis, voor jouw behandeling declareert, kun je de rekening online inzien in je mijnomgeving

Stap voor stap: je ziekenhuisnota inzien

 • Ga naar de website van je zorgverzekeraar.
 • Log in op de mijnomgeving. Inloggen op de mijnomgeving kan door te klikken op een knop bovenaan de webpagina, waarop ‘Inloggen’ of ‘Mijn …’ gevolgd door de naam van de zorgverzekeraar staat.
 • Je belandt vervolgens op de startpagina van je mijnomgeving. Hier ga je op zoek naar het zorgkostenoverzicht. Dit overzicht is meestal te bereiken door te klikken op ‘(Mijn) zorgkosten’, ‘Declaraties’, ‘Uitgekeerde nota’s’ etc.
 • Je bent nu in het zorgkostenoverzicht beland. Veel verzekeraars bieden de optie om te filteren op jaartal en zorgsoort. Kies het jaartal waarin de ziekenhuisbehandeling plaatsvond. Filter bij zorgsoort op ziekenhuisbehandeling. Vaak heet deze optie ‘Medisch specialistische zorg’, ‘Ziekenhuiszorg’, ‘Hulp door medische specialisten’, ‘Ziekenhuis’, ‘Specialistische hulp’ etc.
 • Zoek de ziekenhuisbehandeling op en open de details. Vaak kan dit door de ziekenhuisbehandeling aan te klikken, door te klikken op ‘Details’ of op een pijltje of plusje dat bij de behandeling staat.

Geef je ziekenhuisrekening door!

Ben jij recent in het ziekenhuis geweest en bereid je rekening met ons te delen zodat wij het openbaar kunnen maken, dan kan dat nu.

Geef jouw kosten door

ziekenhuis-balie-kosten-zorg

Lees meer over het checken van je zorgfactuur.

Het kan beter

Op de websites van de zorgverzekeraars is al veel informatie te vinden, maar het moet nog beter. Dit zijn de 5 verbeterpunten waar wij op aandringen:

 1. Bericht krijgen van een factuur
  Je krijgt altijd een bericht met het bedrag van de rekening die is ingediend. Veel zorgverzekeraars sturen alleen een bericht als een nota is ingediend, die (deels) voor rekening van de patiënt is. Om mensen meer te betrekken bij de kosten van zorg, zou de verzekeraar altijd een bericht moeten sturen als een rekening is betaald.
 2. Inloggen zonder telefoon
  Het is mogelijk om zonder mobiele telefoon in te loggen. Bij de meeste verzekeraars gaat dit met je DigiD gegevens, waarna een verificatie volgt met een sms-code die je op je mobiele telefoon binnenkrijgt.
 3. Inzage in eigen persoonlijke gegevens
  Zorgverzekeraars bewaren informatie over zorgkosten van hun oud-verzekerden meestal de maximale 7 jaar, terwijl deze gegevens voor dezelfde oud-verzekerden vaak maar 3 jaar zijn in te zien. Wij vinden dat oude klanten net zolang moeten kunnen inloggen bij hun oude verzekeraar als dat de gegevens bewaard blijven.
 4. Eenvoudig fouten in rekeneningen doorgeven
  Als je denkt dat je zorgrekening niet klopt of je begrijpt iets niet, dan moet je dit eenvoudig kunnen melden. In de praktijk blijkt dat de verzekeraar nogal eens naar de zorgaanbieder doorverwijst. Zorgverzekeraars moeten vragen over de rekening beantwoorden en bij twijfel uitzoeken of deze klopt. Sommige zorgverzekeraars maken het melden van verkeerde rekeningen eenvoudig door bij elke rekening een link te plaatsen waarmee je kunt aangeven dat de rekening niet klopt.
 5. Zorgnota's makkelijk in te zien
  Het overzicht van de zorgnota’s is niet altijd makkelijk te vinden. De belangrijkste punten waaraan een goed overzicht volgens de Consumentenbond moet voldoen wat betreft inzicht in zorgkosten zijn: 
 • In het overzicht is duidelijk over welke soort zorg de rekening gaat.
 • In het overzicht is duidelijk of de rekening verrekend wordt met het eigen risico.
 • In het overzicht is duidelijk welk deel van de rekening door de zorgverzekeraar wordt vergoed.
 • In het overzicht worden rekeningen die uit meerdere onderdelen bestaan (zoals van de tandarts), maar bij elkaar horen als één rekening gepresenteerd.
 • Elke rekening bevat een omschrijving van de geleverde zorg.
 • Bij elke rekening is duidelijk of de zorg uit de basis- of aanvullende verzekering wordt vergoed.

Zorgkosten van gezinsleden

Als je met meerdere mensen (kinderen en/of partner) op een polis staat, is het bij de verzekeraars verschillend of je zorgkosten van deze personen kunt inzien. In ieder geval hebben volwassen een eigen inlogmogelijkheid. Bij de meeste verzekeraars kun je de zorgkosten van je kind(eren) tot 16 jaar inzien.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-nov_2017

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.