icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgkosten declareren: hoe werkt dat?

Vaak gaat een zorgrekening na een behandeling rechtstreeks naar de verzekeraar. Met een restitutieverzekering of voor zorg uit de aanvullende verzekering moet je de rekening soms voorschieten. Hoe declareer je deze zorgkosten, hoeveel tijd heb je om te betalen en wanneer krijg je geld terug?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:1 maart 2018

zorgkosten-declareren-2

Hoe kan ik mijn rekening declareren?

Per post

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je nog steeds een rekening via de post indienen. Declareer je een rekening via de post, dan stuur je de originele nota (vaak samen met een declaratieformulier) naar je verzekeraar op.

Digitaal

zorgkosten-declareren-1Het digitaal indienen van een rekening gebeurt via je persoonlijke omgeving op de website van de zorgverzekeraar. Ook hebben veel verzekeraars een app, waarmee je een declaratie kan indienen via een smartphone of tablet.

Zorg er bij digitaal declareren voor dat de gehele nota op de foto of scan staat en dat het goed leesbaar is.

Onderzoek declaratie aanbod verzekeraars

Uit een klein onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat CZdirect, Hema en Ditzo geen mogelijkheid bieden nota’s per post op te sturen. Alle zorgverzekeraars beschikken wel over een persoonlijke omgeving op de website en 80% heeft een declaratie app.

Zorg en Zekerheid en De Friesland bieden een extra service: verzekerden kunnen behalve via een app, persoonlijke omgeving of schriftelijk ook hun nota’s persoonlijk komen inleveren bij één van hun servicepunten/verzekeringswinkels.

Hoeveel tijd heb ik om mijn rekening in te dienen?

Je kunt 3 jaar na de factuurdatum nog een nota bij je verzekeraar indienen. Soms komt in de polisvoorwaarden van de verzekeraar een kortere termijn voor.

Hoeveel tijd heeft een zorgverzekeraar om kosten in rekening te brengen?

Een zorgverzekeraar heeft vijf jaar de tijd om de kosten voor een behandeling die niet onder de dekking valt bij de verzekerde in rekening te brengen.

Hoe snel moet de zorgverzekeraar een declaratie uitbetalen?

Daar is geen wettelijke termijn voor. In de praktijk verwerken zorgverzekeraars nota's meestal binnen 10 werkdagen, digitale declaraties vaak nog sneller.

Mijn declaratie wordt (deels) afgewezen. Wat nu?

Het kan zomaar zo zijn dat je de rekening (deels) zelf moet betalen. Bijvoorbeeld omdat je niet verzekerd bent voor de zorg die je hebt gehad, of omdat er eigen betalingen (denk aan een eigen risico) gelden.

Twijfel je of de afwijzing terecht is, vraag dan aan je verzekeraar op welke gronden de vergoeding van een behandeling of medicijn is geweigerd en laat dit schriftelijk bevestigen. Controleer vervolgens aan de hand van de voorwaarden bij je verzekering of dit terecht is.

Ben je het niet eens met de verklaring van de verzekeraar start dan een klachtenprocedure op.

Lees ook

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.