icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering 2019

Wat verandert in 2019 aan de zorgverzekering en waar moet je op letten als je zorg nodig hebt?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 maart 2019

gezondheidscentrum-bord

Belangrijke data zorgverzekering 2019

 • 18 september 2018: elk jaar maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat er verandert op het gebied van de zorgverzekering. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2019 zijn dan bekend.
 • 12 november 2018: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun verzekeringen bekend maken.
 • 31 december 2018: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
 • 31 januari 2019: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgverzekeringen vergelijken 2019

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

De gemiddelde zorgpremie voor 2019 stijgt. Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan uit te gaan van een gemiddelde zorgpremie van €1432 per jaar. Dat is een stijging van €124 op jaarbasis (ruim €10 per maand). Hoewel de premie inderdaad toeneemt voor 2019, blijkt de stijging van de zorgpremies gemiddeld gezien minder te zijn dan het kabinet had voorspeld. De gemiddelde stijging is ruim €80 op jaarbasis.

Oorzaken van de stijgende zorgpremie zijn onder meer:

 • De stijgende zorgkosten (door vergrijzing en door nieuwe behandelingen en medicijnen).
 • De hogere lonen van personeel in de zorg.
 • Het feit dat er dit jaar te veel inkomensafhankelijke premie door gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers is betaald (en dus te weinig premie). Het evenwicht moet voor 2019 worden hersteld.
 • De financiering van wijkverpleging (wat sinds enkele jaren onder de Zorgverzekeringswet valt) wordt nog doorberekend in de premie.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar iets vergoedt. Kinderen zijn hiervan uitgezonderd. In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico €385. Dat is hetzelfde bedrag als in voorgaande jaren. In het regeerakkoord stond al dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk zal blijven.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Net als de zorgpremie, neemt ook de zorgtoeslag in 2019 toe. Dit betekent dat de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met €94, en voor meerpersoonshuishoudens met €281 per jaar. 

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. In 2019 verandert er weer het een en ander aan het basispakket:

Welke uitbreidingen zijn er voor de basisverzekering van 2019?

 • Vergoeding voor gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Bij GLI worden mensen met overgewicht begeleid bij de aanpassingen in hun eet- en beweegpatroon, met als doel overgewicht tegen te gaan.
 • Verruiming van de aanspraak op zittend ziekenvervoer. Patiënten krijgen vergoeding voor vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als die samenhangen met de behandeling.
 • Vergoeding voor oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 20 behandelingen nog zelf betalen. In het eerste behandeljaar geldt een vergoeding van maximaal 70 behandelingen, daarna is het maximum afhankelijk van de ernst van de COPD.
 • Vanaf 1 april 2019 wordt een nieuwe behandeling bij chronisch hartfalen voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket voor de duur van 4 jaar. Het gaat om een behandeling waarbij een sensor (CardioMEMS) in de longslagader van de patiënt wordt geïmplanteerd. De vergoeding geldt alleen voor mensen met een gevorderd stadium van chronisch hartfalen met herhaaldelijke ziekenhuisopnamen. 

Wat verdwijnt er uit de basisverzekering in 2019?

 • Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop verkrijgbaar zijn, worden per 2019 niet langer vergoed uit het basispakket.

Andere wijzigingen voor de basisverzekering 2019:

 • Voor medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem zal de eigen bijdrage maximaal €250 per jaar per verzekerde bedragen. Dit blijkt uit het regeerakkoord.

Gecontracteerde zorgverleners in 2019

Het is belangrijk om te weten of jouw zorgverlener ook in 2019 een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als je een naturapolis hebt en naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar geen contract mee heeft, betaal je namelijk een deel van de rekening uit eigen zak. 

Jaarlijks moeten zorgverzekeraars uiterlijk op 12 november hun premies bekendmaken. Wij vinden dat op deze datum ook duidelijk moet zijn met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het volgende jaar. Helaas is dit al jaren niet het geval.

Bekijk op onze pagina over contracten met zorgverleners de stand van zaken voor de contracten tussen de grote 4 zorgverzekeraars en ziekenhuizen in 2019.

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering