icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Vergoedingen voor mantelzorgondersteuning

Wie langdurig zorgt voor een hulpbehoevend familielid of een bekende, loopt het risico op overbelasting. Zeker als er onvoldoende mogelijkheden zijn om de hulp (tijdelijk) over te kunnen dragen of als andere vormen van ondersteuning ontbreken. Er zijn in 2017 weer verschillende aanvullende zorgverzekeringen die de kosten voor deze ondersteuning vergoeden. 
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Vergoedingen mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Zorgen voor iemand uit je naaste omgeving die door ouderdom, een (chronische) ziekte of handicap hulpbehoevend is, is vaak een intensieve taak. Ruim 20% van de volwassen bevolking geeft meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden dergelijke hulp. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen de zorg niet zomaar beëindigen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Mantelzorgers kunnen voor informatie onder meer terecht bij steunpunten mantelzorg en kunnen een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor bijvoorbeeld de vergoeding van hulpmiddelen.

Vervangende mantelzorg

Vervangende mantelzorg moet je meestal zelf betalen. Je kunt voor deze respijtzorg wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Vergoedingen voor mantelzorg door zorgverzekeraars zijn vooral gericht op vervangende mantelzorg. Deze vervangende zorg is nodig als de mantelzorger ziek is of met vakantie wil. De zorg kan dan overgenomen worden door beroepskrachten of vrijwilligers. Of een aanvullende verzekering hiervoor nodig is, hangt af van het soort zorg dat nodig is en hoe je deze wilt organiseren.

Het verschilt sterk per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket op hoeveel dagen je recht hebt op vervangende mantelzorg. De meeste pakketten met een uitgebreidere vergoeding van deze respijtzorg (bijvoorbeeld 21 dagen per jaar) kosten tussen de €25 en €40 per maand. Hierbij worden ook andere zorgkosten vergoed. Met aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid kun je maar liefst 6 weken aanspraak maken op vervangende mantelzorg.

Overnemen regeltaken

Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook de kosten van een mantelzorgmakelaar. Die kan allerlei regeltaken rondom de organisatie van mantelzorg overnemen. Handig als je dit zelf lastig vindt of er geen tijd voor hebt. Wie alleen op zoek is naar informatie over bij welke instantie je waarvoor terecht kunt, kan deze informatie vaak ook gratis opvragen bij bijvoorbeeld een steunpunt mantelzorg. 

Een aantal verzekeraars vergoedt (een deel van) de kosten van een mantelzorgmakelaar. Dit zijn pakketten van:

 • De Amersfoortse
 • De Friesland
 • IZA
 • IZZ
 • Menzis
 • Salland
 • United Consumers
 • Univé
 • VGZ
 • ZEKUR
 • Zilveren Kruis
 • ZorgDirect. 

De meeste van deze verzekeraars vergoeden de kosten tot een bepaald bedrag voor 100%, alleen bij Salland en ZorgDirect wordt 80% van deze kosten vergoed. 

Mantelzorgarrangement

Alleen of samen met lotgenoten er even tussenuit gaan, dat kan met een mantelzorgarrangement. Dit is een soort vakantie waarbij vaak activiteiten georganiseerd worden die gericht zijn op mantelzorgers en hun behoeften. Menzis en PMA bieden aanvullende pakketten aan, die de kosten hiervoor (deels) vergoeden.

Overige vergoedingen

Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook cursussen voor mantelzorgers. CZ, Delta Lloyd, Menzis, OHRA en PMA doen dit bijvoorbeeld. De grootste diversiteit aan vergoedingen voor mantelzorg zit in de pakketten van Menzis en PMA. Naast vervangende mantelzorg en de mantelzorgmakelaar, wordt ook een mantelzorgarrangement vergoed en is het mogelijk mantelzorgcursussen te volgen.

Extraatje voor mantelzorgers

Gemeenten kunnen mantelzorgers belonen met een extraatje. Wees er op tijd bij.

Hulp bij financiën

Mantelzorgers zijn veel tijd kwijt met administratie. Mezzo, de vereniging voor mantelzorgers, heeft daarom een financieel zakboekje opgesteld, dat mantelzorgers moet helpen wegwijs te worden in verschillende financiële regelingen. 

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert tablet met bol

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.