icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Acceptatieprocedure aanvullende verzekeringen

Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, dan kun je te maken krijgen met een een acceptatieprocedure. Bekijk voor welke zorgverzekeringen er medische selectie wordt toegepast.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 november 2018

acceptatieprocedure-zorgverzekeraar

Voor de basisverzekering moeten zorgverzekeraars je automatisch accepteren, maar voor aanvullende verzekeringen kun je worden geweigerd. Hieronder staan de acceptatieprocedures voor de aanvullende verzekeringen voor 2019 per verzekeraar beschreven. Let op: voor de tandartsverzekeringen kun je te maken krijgen met andere acceptatieprocedures.

De Amersfoortse

Optimaal

 • De verzekeraar wil weten of je voor komend jaar verwacht meer dan 10 behandelingen nodig te hebben bij een behandelaar voor alternatieve geneeswijzen.
 • De verzekeraar vraagt of je in 2019 verwacht een bril, hoortoestel, pruik of haarstukje aan te schaffen.
 • De verzekeraar wil weten of je het komend jaar een laserbehandeling voor de ogen of een lensimplantatie krijgt.
 • Je moet aangeven of je voor 2019 verwacht meer dan 21 behandelingen nodig te hebben bij de fysiotherapeut.

National Academic

Aanvullend 3

 • De verzekeraar wil weten hoeveel fysiotherapiebehandelingen je komend jaar nodig denkt te hebben.
 • De verzekeraar vraagt hoeveel behandelingen voor alternatieve geneeswijzen je nodig denkt te hebben en of je verwacht alternatieve medicijnen te gaan gebruiken.
 • De verzekeraar vraagt of je een beugelbehandeling verwacht nodig te hebben.
 • Je moet doorgeven of je komend jaar verwacht een bril, contactlenzen of steunzolen aan te schaffen.

ONVZ

Optifit, Topfit en Superfit

 • De verzekeraar wil weten of je de afgelopen 3 maanden 3 of meer behandelingen beweegzorg hebt gehad. Hieronder vallen fysiotherapie, manuele therapie, oefentherapie Cesar en/of oefentherapie Mensendieck.
 • De verzekeraar vraagt of je de komende 3 maanden 1 of meerdere behandelingen beweegzorg verwacht of van plan bent die te laten plaatsvinden.
 • De verzekeraar vraagt of je de afgelopen 6 maanden meer dan 2 keer een alternatieve zorgverlener hebt bezocht. Hieronder vallen orthomanueel artsen, homeopaten, acupuncturisten, haptotherapeuten, ortho-moleculairen, chiropractors en/of osteopaten.
 • De verzekeraar vraagt of je in de komende 3 maanden een behandeling bij een alternatieve zorgverlener verwacht of een bezoek gaat brengen aan een alternatieve behandelaar.
 • De verzekeraar vraagt of je onder behandeling bent bij een orthodontist, of dat is aangeraden met een beugelbehandeling te starten. Als dit zo is wordt gevraagd in welk stadium de behandeling is.
 • De verzekeraar vraagt of je (als je jonger bent dan 43 jaar) een fertiliteitsbehandeling hebt ondergaan of deze verwacht te ondergaan binnen nu en een jaar.
 • Wat hulpmiddelen betreft moet je aangeven of je een haarstukje, pruik of hoortoestel of draagt. Als je hier ja op antwoordt, wordt gevraagd welk hulpmiddel het betreft en wanneer het is aangeschaft.
 • Je moet aangeven of je overbeharing in het gezicht hebt of hebt gehad.
 • De verzekeraar wil weten of je een aandoening of ziekte hebt, en zo ja, welke.

PNOzorg

Optimaal, Top en Excellent

Bij de aanvullende verzekeringen PNOzorg Optimaal, Top en Excellent worden dezelfde vragen gesteld als bij Optifit, Topfit en Superfit van ONVZ.

Promovendum

Aanvullend Excellent

Bij de aanvullende verzekering Excellent van Promovendum worden dezelfde vragen gesteld als bij Aanvullend 3 van National Academic.

VvAA

Optimaal, Top, Excellent

Bij de aanvullende verzekeringen Optimaal, Top en Excellent van VvAA worden dezelfde vragen gesteld als bij Optifit, Topfit en Superfit van ONVZ.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Lees meer:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering